Zonneboiler voordelig als teruglevering gesaldeerd wordt?

Hpoiters

  • #1
Ik heb het aanbod van de woningcorporatie en een gemeentebedrijf om 8 zonnepanelen te plaatsen op onze huurwoning aangenomen. Huur 20 jaar 29,95 p/m en naar schatting 33 euro p/m saldering door teruglevering. De teruggave belooft in de toekomst nog op te lopen. Participanten meldden al jaarvoordeel tot 75 euro.
-
- Vermoedelijk plaatst men er geen zonneboiler bij om het tapwater te gebruiken als energie-buffer, maar ik vond ergens dat daglichtenergie zo het beste rendeert.
-
Vraag:
Is het wel voordelig een boiler te laten plaatsen om het tapwater aan de invoerzijde van de cv ketel voorverwarmd te hebben, wat energie bespaart, maar tegelijkertijd stroom van de zonnepanelen gebruikt die dan niet teruggeleverd wordt en niet gesaldeerd?
M.a.w. is zonneboiler-installatie de kosten wel waard?
-
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Wacht even...

30 euro x 12 maanden x 20 jaar. Dat is 7200 euro! Voor 8 panelen, dus ongeveer 2000 Wp.

Ik hoop dat je dit nog terug kunt draaien, want als er ook maar iets verandert in de wetgeving ga je er gewoon dik verlies op draaien :(

Om je vraag te beantwoorden: Zolang je kunt salderen, is het altijd goedkoper om op gas je water te verwarmen.
 

Hpoiters

  • #3
@Hessie,

Ik heb al gedacht aan het in 2017 stoppen van saldering door de overheid, wat wordt voorspeld door een studie van de Universiteit Utrecht. Maar ik zie ook dat plaatsen op koop en huurwoningen toeneemt. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat al die honderd- duizenden groen-energie-gebruikers een zo groot nadeel kan worden aangedaan. En dan nog, ook al wordt onverhoopt maar 1/3 vergoed, zoals verwacht, dan nog kan door goed gebruik van de huur-pv-installatie bespaard worden op de energie-rekening. Als dat dan een nadelig saldo oplevert draag je in ieder geval bij aan een betere/groenere wereld, nietwaar?
(en als huurder kan men altijd nog de huur opzeggen/verhuizen, wat het contract verbreekt volgens de overeenkomst.)

Evengoed bedankt, voor de waarschuwing. Schiet me nog te binnen dat de overheid zichzelf in de voeten schiet als ze saldering terugschroeven, immers wie zal dan nog een foto-elektrische installatie willen gaan plaatsen, als het meer kost dan oplevert? Het lijkt me strijdig met groenbeleid en nadelig door grotere afhankelijkheid van bronnen zoals Rusland.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Los van het wel of niet salderen, begrijp ik niet dat je 7200 euro huur geeft voor een product dat slechts ongeveer 3000 kost. Inclusief installatie!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Huur is 29,95 x 12 x 20= 7188
Saldering is 33 x 12 x 20= 7920

Het kan er dus wel uit, je moet wel eigen gebruik er bij rekenen, dan valt het nogal mee.

Ik denk niet dat een woningstichting snel toestemming gaat geven als particulier zonnepanelen op hun woningen te plaatsen.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Maar wat als:

- De stoomprijs lager wordt, of variabel afhankelijk van het aanbod
- Het salderen verdwijnt er een vergoeding voor in de plaats komt
- Het dak toch niet helemaal ideaal blijkt te liggen en je 10% minder zon pakt

In al deze gevallen zit je 20 jaar lang aan een contract vast, dat je veel kopzorgen en geen cent winst oplevert. Met een beetje pech zelfs verlies.

Het idee is prachtig, de huur is belachelijk. Reeel zou zijn € 15-18 euro per maand, 20 jaar lang.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat de huur te hoog is vind ik ook, als die lager wordt kun je de gok wel nemen denk ik.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu