Zonesysteem of grotere radiatoren?

Arevista

  • #1
Ik wil graag uw advies over de volgende situatie:
Mijn huis wordt verwarmd door een Intergas Kombi Kompact HR 22 uit 2005.De ketel hangt op de werk/slaapetage de thermostaat op de daarboven gelegen woonverdieping. De thermostaat is een eenvoudige draaieenheid van Honeywell.
Probleem is dat als het buiten onder de 5 graden wordt, de werkkamer niet voldoende warm te stoken is, tenzij ik in de woonkamer - waar dan niemand vertoeft - warmte blijf vragen. Als ik zelf in de woonkamer (140 m3) verblijf, vind ik 19,5 - 20 graden behaaglijk.Vanaf de nachtstand van 15 graden is die temperatuur op een dag als vandaag binnen een uur bereikt, maar op de werkkamer is het dan maximaal 19 graden, net niet comfortabel.
De werkkamer van 17,5 m3 en wordt verwarmd met een radiator van 130x40 cm (type 20) die helaas aan het einde van de warmwateroute ligt. Om de radiator warm te krijgen moet die van de slaapkamer (32 m3) ook open.
Op de woonetage staan alle radiatorknoppen maximaal open. Op de slaap/werketage ook, met als enige verschil dat dit thermostaatknoppen zijn.
Kortom: ik moet 160 m3 ongebruikte vierkante meters meer dan maximaal stoken om de werkplek comfortabel warm te krijgen. Niet heel efficiënt.
Vraag:
- Zou de werkkamer uitrusten met een veel grotere radiator het comfortprobleem tackelen? (laagste investering)
- Is een zonesysteem een goede oplossing en wat voor investering is daar globaal mee gemoeid?
- Zijn er andere opties die het rendement van de installatie verbeteren en de stookkosten verlagen?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Probeer het eerst eens d.m.v. een beetje inregelen. Oftewel de radiatoren in de werkkamer helemaal open, en dan de radiatoren in de woonkamer eventueel een beetje knijpen. Het gaat over 0,5 tot 1 graad, ook niet de wereld dus.

Wil je echt de temperatuur gaan regelen in de werkkamer los van de woonkamer, dan kun je beter voor een zoneregeling kiezen.
 

Jantjuh1979

  • #3
Ten eerste: Wat is je gebruik van de werkkamer? Af en toe de boekhouding oid doen of de hele werkweek thuis werken? In het laatste geval zou ik zone regeling toepassen, dan kun je de rest van het huis koel houden en alleen de werkkamer verwarmen. Bij incidenteel gebruik zou ik (persoonlijk) voor lief nemen dat het wat koeler/minder snel warm is.

Ten tweede zeg je dat je de verwarming op de slaapkamer moet aanzetten om de werkkamer warm te krijgen. Dat lijkt me raar. Als het goed is aangesloten zouden die verwarmingen onafhankelijk van elkaar moet moeten werken.

Tenslotte zou ik hetgeen doen dat ingmar al voorstelde. De verwarming in de woonkamer een beetje dichtdraaien. Dan duurt het wat langer voordat het in de kamer warm is en blijft de ketel langer verwarmen en/of pompen. Misschien kun je ook kijken of je je pomp van je CV langer kunt laten draaien. Dan zal de aanwezige warmte in het systeem langer/beter verdeeld worden.
 

Arevista

  • #4
@Jantjuh1979,

Ik werk aan huis dus het comfort van de werkkamer is wezenlijk. Dat de radiator van de werkkamer niet apart te regelen is, heeft waarschijnlijk met de oorspronkelijke indeling van het huis te maken: de huidige werkkamer en slaapkamer waren voorheen één ruimte (woonkamer) met drie 'doorgeluste' radiatoren.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #5
Hebben die 3 doorgeluste radiatoren elke een eigen kraan en voetventiel of alleen de eerste ?
 

Jantjuh1979

  • #6
Gezien de situatie die je schetst is het gevoelsmatig aantrekkelijk om naar zone regeling te gaan. Ik zeg gevoelsmatig omdat het logisch lijkt om de rest van het huis kouder te houden en alleen je werkkamer te verwarmen. Of je het er financieel keihard uit gaat halen is iets anders. Het is volgens mij een redelijk investering en je moet dan ook thermostaatkranen in de woonkamer laten monteren.

Je zit dan nog steeds met de gekoppelde verwarming met de slaapkamer. Je moet dan de temperatuur gaan meten in je werkamer en deze gaan regelen met de knop in de slaapkamer. De temperatuur in de slaapkamer volgt dan de werkkamer met een bepaalde offset. Mij persoonlijk lijkt het zonde als je zo'n zone systeem installeert en je dan nog steeds afhankelijk bent van de slaapkamer, bovendien is je winst dan ook kleiner omdat je slaapkamer meeverwarmd wordt.
 

Arevista

  • #7
Mobel schreef:
Hebben die 3 doorgeluste radiatoren elke een eigen kraan en voetventiel of alleen de eerste ?
Van de drie zijn er twee over (1 in de studie, 1 in de slaapkamer) en die hebben beide een voetventiel van dit type
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Volgens mij zit er een verkeerde onderblok in, had een 50%/50% onderblok moeten zijn .daarmee kun je de radiatoren onafhankelijk van elkaar regelen .



 

Arevista

  • #9
Ok. Goeie tip. Maar even voor mij als leek: wat is in de afbeelding mijn huidige situatie en welke moet het worden. En maak t het wat uit dat op de plek vd verdwenen (middelste) radiator de leiding is doorgekoppeld met twee kniestukken (noem je dat zo?)
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
5 graden in 1 uur is veels te snel....gemiddeld zou je op
max 3 graden per uur moeten zitten.
Zoals de meesten al aangeven, probeer eerst je huidige woonkamer
rustiger op temp. te laten komen, gevolg is dat je huidige
werkkamer meer tijd krijgt om op te warmen.
 

Arevista

  • #11
Akkoord een beetje knijpen in de huiskamer dus, maar heeft het zin om de T20 radiator te vervangen door een T22 voor meer warmte power en comfort? En is er verschil tussen een standaard paneelradiator en iets als een Jaga Tempo, waar minder water doorheen moet, wat sneller zou moeten opwarmen...?
 

Bernhard

  • #12
Een radiator met minder water warmt niet sneller op. De warmte komt van de ketel. Er bestaat geen radiator die warmte toevoegt.
De capaciteit van de nieuwe radiator in de werkkamer moet berekend worden. Als de aansluitleiding door gelust is met een andere radiator moet voor de capaciteit een extra toeslag worden berekend. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu