Zomervakantie

Elin48

  • #1
Misschien een hele stommer vraag maar ik heb een discussie met mijn moeder ik ga namelijk 3 weken op vakantie en zei zegt dat ik dan de
koelkast moet uitzetten, en het gas en het water.

Ik vind dit echt onzin als alles dicht/uit staat dan is dat toch veilig genoeg.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Iets wat niet onder spanning staat of niet onder druk staat kan ook geen storingen veroorzaken.

Een koelkast waarvan de stekker eruit is zal geen kortsluiting veroorzaken.
 

Markieman

  • #3
Ik ken niemand die tijdens vakantie dit uitgezet heeft.

Zo storingsgevoelig is een koelkast/kraan/gasfornuis nu ook weer niet.

Zonde van je inhoud van je koelkast/vriezer om dat allemaal weg te gooien.
 

Eye_in_the_Sky

  • #4
Ik laat de koelkast en vriezer aan maar het draadloze internet, draadloze huistelefoon etc. gaat allemaal wel uit.
Maar inderdaad, wat uit staat kan geen storing veroorzaken.
 

Red

  • #5
Ik zou de stekkers van dure apparaten er maar uithalen (incl CATV, ADSL), anders bij de eerste beste bliksem inslag (in de buurt) een paar duizend euro schade.

Het zal niet de eerste keer zijn dat bij bliksem in de straat, een gehele straat een nieuwe TV, computer magnetron etc... kan aanschaffen.

In een modern huis is er bijna geen beginnen aan natuurlijk, maar de meest kostabare zaken trek ik eruit.
 

Tozz

  • #6
De kans dat er iets gebeurd is natuurlijk vrij klein. Desalniettemin heb ik meegemaakt dat bij de buren die op vakantie waren de water aanvoer slang van de wasmachine ( op zolder ) was geknapt met als gevolg dat het hele huis 1 zwembad was. Het water liep letterlijk de gevel uit.. Zelfde geldt voor wat Red al zegt over de kans op blikseminslag. 't zal je maar net gebeuren.

Dan baal je dat je niet even die 2 kranen en die ene schakelaar hebt omgezet. Ik zou 't dus gewoon even uitzetten.
 

Red

  • #7
Inderdaad ook de kranen van de wasautomaat en vaatwasser dicht draaien.
 

Markieman

  • #8
[sarcasm]
En we draaien ook allemaal alle gas- en waterkranen dicht en trekken alle stekkers uit het stopcontact als we een dagje naar het werk, de efteling of wat dan ook gaan. Of als we een avondje gaan stappen. En belangrijker, ook als we liggen te slapen!!

Nee natuurlijk niet, want dan slaat de bliksem niet in, kan er geen kortsluiting ontstaan en schieten de kranen niet los. :? Dat gebeurt namelijk alleen als we op vakantie zijn. :?
[/sarcasm]

Kortom, overdrijven jullie niet een klein beetje?
 

Tozz

  • #9
Ik vind 2 kraantjes uitzetten als je 3 week weg gaat niet overdreven als je daarmee mogelijk duizenden euro's schade kan besparen. Dat je dat niet doet als je naar je werk gaat lijkt me verder vanzelfsprekend.

Kans lijkt me groter dan de loterij winnen en daar doen toch ook een hoop mensen aan mee :)
 

Markieman

  • #10
Tozz schreef:
Dat je dat niet doet als je naar je werk gaat lijkt me verder vanzelfsprekend.
Waarom dan? Dat kost dan toch ook duizenden euro's?
 

Tozz

  • #11
Ik begrijp niet helemaal wat je nu wil bereiken, magoed ik zal het nog even toelichten dan. De meest veilige situatie is natuurlijk een woning zonder water, gas en licht want dan kan er helemaal niets mee gebeuren. Echter zorgt dat voor andere ongemakken waardoor over het algemeen dat risico toch wordt aanvaard.

Dat je dus niet als je naar je werk gaat alles uit zet is dus uit afweging tussen veiligheid en gemak. Net zoals dat in Nederland maximumsnelheden gelden, dat is ook een afweging tussen veiligheid en binnen redelijke tijd je bestemming halen. Als we overal de snelheid maar terugbrengen tot 50 km/h zou het aantal dodelijke ongelukken ook afnemen, maarja toch doen we dat niet.
 

Appeltje

  • #12
Heel strak voorbeeld :)!

Ik heb me idd ook voorgenomen om in ieder geval wat EINDgroepen uit te schakelen... dat beveiligd wel niet tegen blikseminslag maar wel tegen storingen oid. Denk wel dat ik wel even de stekkers (cai/netwerk en stroom) uittrek van mn tv en (dure) versterker. Dat scheelt dan alsnog...
Misschien ga ik nog wel meer stekkers trekken ;) maar dat weet ik niet zeker.

Gr. Ries.
 

Markieman

  • #13
Ik probeer helemaal niks te bereiken. Ik bekijk eea gewoon van de andere kant...

Laat ik het anders zeggen:

Ik ben gewoon van mening dat storingen die tijdens je vakantie ontstaan zogenaamde 'spontante' storingen zijn. Oftewel, er is iets fout in de installatie, er is sprake van ouderdom/slijtage oid.

Als dat niet in de drie weken van mijn vakantie gebeurt omdat de stekker eruit is of de hoofdkraan dicht is, dan gebeurt dat na mijn vakantie wel (en dat kan dus net zo goed in mijn slaap zijn of als ik op mijn werk ben).

Storingen voorkomen lijkt mij dus onmogelijk.

[offtopic]Ik vraag mij af of de max snelheid terugschroeven nu zo veel bijdraagt aan het verminderen van het aantal verkeersdoden. maar daar hebben we het nu niet over[/offtopic]
 

Red

  • #14
...je apparatuur niet in standby maar helemaal uit zetten scheelt ook enorm in het risico op brand...

...en je energie rekening word er ook lager van... :cool:


en ja ik weet dat je niet alle apparaten helemaal uit kunt zetten omdat de fabrikant zo dom is niet gewoon een hoofdschakelaar te maken die alles afschakeld.

en neen het is niet overdreven want ik heb op een QA afdeling van een bekende elektronica gigant stage gelopen (lang geleden) en daar heel wat foto's gezien van uitgefikte bejaarden woningen omdat een hoogspannings trafo van een TV de geest gaf of de voeding van een video recorder. En hier in het ziekenhuis heb ik ook al eens de behandeling van een patiënt laten staken omdat er een brand lucht uit een apparaat kwam, wat later verschroeide bekabeling bleek te zijn.

Dus nee, het zijn geen indianen verhalen, maar je moet gewoon maar pech hebben.
 

Markieman

  • #15
Red schreef:
...

Dus nee, het zijn geen indianen verhalen, maar je moet gewoon maar pech hebben.
Idd, dus het uitschakelen van je apperatuur in de vakantie is hooguit uitstel van executie.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #16
Als je op vakantie bent duurt het over het algemeen veel langer voordat je een probleem ontdekt. De kans dat er schade ontstaat is dan ook groter. Wanneer je even weg bent om te werken bijvoorbeeld is de kans dat je een beginnend probleem ontdekt voordat het uitgroeid tot een echt probleem veel groter dan wanneer je op vakantie bent.

Ben je drie weken weg en er is in de eerste week een lekkage ontstaan dan is de kans dat je een echte puinhoop aantreft redelijk groot.

Kortom in het kader van risico beperking sluit ik altijd gas en water af. Enige wat aan blijft is de koelkast, vriezer en beperkte verlichting. Ik verklein de kans op een onverwachte renovatie na thuiskomst graag.
 

Tozz

  • #17
Correct, maar als je door het uitzetten van het ding in de vakantie er nou mee hebt gezorgd dat je TV uitfikt op het moment dat je aan het afwassen bent dan ben je er in ieder geval bij en zit je niet 2000km verder op aan het strand.

Je zult als je huis affikt ook je vakantie moeten cancellen. Alleen dat ongemak lijkt me al reden genoeg :)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Eerst maar eens wachten op een reactie van TS ?
 

Elin48

  • #19
Het gas sluit ik alleen van het kooktoestel af, want als ik de hoofdkraan uit draai heb ik meer problemen om de cv ketel weer aan te krijgen.

En het water sluit ik de vaatwassen en wasmachine af.

Maar tegenwoordig als er wat gebeurt qua elektisiteit dan slaan de stoppen door.

Ik ga ook niet alles uit zetten want mijn zus komt tijdens mijn vakantie de planten doen en de post dus toch een beetje controle hahah.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Maar tegenwoordig als er wat gebeurt qua elektisiteit dan slaan de stoppen door.
Dacht ik niet, bij blikseminslag (in de buurt) is uw apparatuur wel naar z'n grootje, uw computer zelfs via de telefoonlijn of kabel.
De stekker van een t.v. zou ik zeker uit de wcd halen en eventueel alle apparatuur die een verbinding naar buiten hebben.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu