Zolderisolatie

Wim Geelhoed

  • #1
Ik heb een oud Hongaars huisje met een planken vloer op de zolder met daarop een leemlaag ter isolatie. Omdat we geteisterd worden door doorlekkend stof van het leem door kieren wil ik deze isolatie vervangen door steenwol met daaroverheen OSB-platen. Ik ben echter bang voor een nog immer voortdurende stofregen. Hoe kan ik die planken vloer stofdicht maken voor ik daar de steenwol op leg. Ik denk aan een zware plastic folie waarop dan de balkjes voor de OSB-platen, geplaatst op 60 cm afstand i.v.m. de steenwolplaten die hier 60X60 cm zijn (bij een dikte van 5 of 10 cm). Wat denken jullie van deze oplossing of zijn er misschien betere?
Bij voorbaat alvast denkend voor meedenken.
Wim Geelhoed, Milejszeg (Hongarije)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Goedkoper als een laag folie. Mij lijkt het een goede oplossing.
Neem wel een PE folie, zitten geen weekmakers in.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Kunt u niet tussen de balken isoleren ?
Scheelt heel wat ruimte.
 

Pepjo

  • #4
Wat zijn de maten van de OSB-platen ?

Het lijkt me dat je net rot uitkomt.
 

Wim Geelhoed

  • #5
Pepjo: de platen zijn 250 X 62.5 cm; bij een breedte van 5 meter komt dat dus juist mooi uit.

Jan: Dit kan niet, want de vloer ligt op de balken met daaroverheen een leemlaag (waar we vanaf willen)

Wgb: Wat bedoel je precies met "goedkoper als een laag folie"? Is die PE-folie bestand tegen ± 30 jaar daar liggen, op hout en onder glaswol (of eventueel onder polystyreen)?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kan de leemlaag niet verwijderd worden nadat of voordat er tussen de balken geïsoleerd wordt ?
Dat begrijp ik niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Wat je ook probeerd om de kieren af te dichten het zal altijd duurder zijn dan een laag PE folie.
Hardboard of dunne spaanplaat zou ook kunnen.
Lijkt me geen probleem. PE en Polystyreen zit elkaar ook niet in de weg.
Neem een wat zwaardere PE 0,5 dik. Of twee lagen 0,2 dik.
0,2 wordt in de dakdekkerij veel gebruikt. Kan je gemakkelijk aan een restantstuk komen.
*wgb*
 

Pepjo

  • #8
Overigens : als je OSB met messsing en groef rondom gebruikt is een folielaag niet meer nodig.
 

Wim Geelhoed

  • #9
Ik heb mijn probleem nog niet goed uitgelegd: Op een aantal balken liggen delen van ± 20 cm breed op 18 cm van elkaar met over de opening een tweede deel, die dus telkens overlapt. Dit geheel vormt het plafond van de kamers en het oppervlak voor de zolder. Daarop is een laag leem gestort ter isolatie. Door de werking van het hout zijn er kieren en kiertjes ontstaan waardoor het leem naar beneden stuift. Hier willen we van af. We willlen het leem totaal verwijderen en als nieuwe isolatie steenwol o.i.d. aanbrengen met daarboven nog weer de OSB-platen zodat die vloer ook eventueel belopen kan worden. Ik ben bang dat ook van die glaswol, styropor of wat dan ook door de kieren rommel naar beneden zal komen en omdat het permanent dichten van alle kieren niet mogelijk zal zijn dacht ik er aan om over dat hout die PE-folie te leggen en daarop de isolatie. Alle kieren zullen dan definitief uitgeschakeld zijn maar als iemand een andere oplossing hiervoor heeft is die natuurlijk ook welkom[/img]
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Het leem kunt u niet allemaal verwijderen, het zal nog jaren blijven stuiven, vandaar ook mijn suggestie om van onder af te isoleren, een dampdichte folie onder de isolatie en het is stofdicht.
Aan de bovenkant kunt u het dan net maken zoals u wilt.
 

Wim Geelhoed

  • #11
Jan: We komen niet uit het probleem, Jan. De vloer van de zolder is namelijk tegelijkertijd het plafond van de woning gelijkvloers. Hoe wil je dat isoleren. Wat zouden we tussen de balken moeten stoppen? Jij geeft het advies om van onder af te isoleren, een dampdichte folie onder de isolatie en het is stofdicht. Bedoel je hiermee dat we dus niet op de zolder moeten isoleren, maar in het woongedeelte aan het plafond werken? Dus tussen de balken folie plakken, dan bv styropor en tenslotte bv hardboard? Alles boven je hoofd werken? Hoe zou dat aangepakt moeten worden
We Hebben er ook aan gedacht om alleen de onderkant stofdicht te maken en de leemlaag te laten liggen. Is er geen elastische kit in de kleur donkerbruin om de kieren tussen de vloerdelen (=plafond) te dichten?
Hartelijk dank voor je moeite totdusver.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
U zou kunnen isoleren met harde isolatieplaat, die kan tussen de balken aangebracht worden, na de isolatie een dampdichte folie aanbrengen onder de isolatie en dan de plafondafwerking b.v. gipsplaat.

 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Leem op het plafond gestort als isolatie komt ook bij ons in Kazachstan veel voor, met de bijbehorende stofboel. De gebruikelijke renovatiemethode hier is tengels dwars onder de balken te spijkeren waarop het isolatiemateriaal komt te liggen, eronder dampwerende folie en dan afwerken met gipsplaat. Door eerst tengels onder de balken te spijkeren heb je de mogelijkheid om met vulblokjes het plafond netjes vlak te krijgen, dat is bij ons vaak nodig en mogelijk bij dit Hongaarse plafond ook.

De dampwerende folie blokkeert zowel condens van onder als stof van boven.
 

Wim Geelhoed

  • #14
Hartelijk dank voor jullie meedenken. Het probleem is dat met jullie oplossing het plafond te laag wordt, namelijk 2.20 meter. Daarom denken we eraan om niet te isoleren, de leemlaag te laten liggen en alleen tussen de balken het plafond af te dekken met bijvoorbeeld hardboard tegen de stofregen, of met elastische kit de kieren te dichten. Wat vinden jullie?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
Naden voor lange duur dichtkitten is lastig. Het plafond zal blijven werken en de naden op den duur weer openspringen. Het hangt er ook vanaf hoe de balken nu behandeld zijn: kaal, verf of beits, of een kit in de naad goed blijft zitten.

Ik weet niet hoe stevig die planken van 20 centimeter aan de balken bevestigd zijn, maar is het geen optie om het leem van de planken af te halen, de planken tijdelijk te verwijderen en zowel de balken als de planken met een nat sopje goed schoon te maken? Dan moet na herplaatsen van de planken de grootste stofrommel wel verdwenen zijn.

Je raakt dan wel meer voordelen van het leem kwijt. Zo vangt het water op dat door het dak lekt, maakt het het plafond winddicht als de wind onder het dak doorgiert en zorgt het voor extra ballast waardoor de planken niet op en neer klepperen met windof als je eroverheen loopt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu