Zolderindeling inclusief vliering

Mxxl

  • #1
Ik wil onze zolder voorzien van een scheidingswand en vliering

De vliering zal tussen de beide dakdelen 2060mm breed zijn en tussen de scheidingswand en de buitenmuur (gasbeton) 3200mm overspanning hebben.

Op basis van Houtinfo.nl heb ik bij een overspanning van 320cm en een hart op hart afstand van 30cm balken nodig van 75x150mm. Dit is als de vliering gebruikt zal worden als vloer. De balken zullen aan de ene zijde rusten in balkdragers die verbonden zijn aan de gasbetonnen buitenmuur en aan de andere zijde op het houten frame van de scheidingsmuur.

De scheiddingmuur zal ook gemaakt worden van een houtenframe.

Voor de bekleding van de wand zal waarschijnlijk 60cm gipsplaat gebruikt worden, ik zit zelf te denken aan hoofdstaanders om de 60cm van 75x75cm en tussenstaanders van 40x75cm. op deze staanders zal een dwarsbalk geplaatst worden van wederom 75x75cm. Hierop rusten dan de vloerbalken.

Aan de ene kant hou ik van een stevige constructie maar aan de andere kant moet het ook weer niet te gek worden. Het geheel krijgt een vliering waar alleen maar zaken opgeborgen moeten worden zoals koffers, tent etc. De hoogt is circa 100cm in een puntdak, dus in de praktijk zal er af en toe iemand bovenop klimmen op wat spullen op te bergen of weer te verwijderen.

Wat is jullie mening over bovenstaande?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Misschien kan je beter in plaats van de balkdragers een flinke houten plank tegen de muur vastzetten, waar je de balken oplegt of tegenaan bevestigd met de balkdragers.

En ik vraag me af de vloer berekend is op die nieuwe dragende tussenwand. Zit er een dragende wand onder?

Als ik het goed begrijp zet je de staanders om de 30cm, waarbij de helft dan een grotere afmeting heeft? Lijkt me prima voor een zolder. Ik zou de bovenste balk van het wandje dezelfde afmeting geven als de vloerbalken, dan kan je de balken gewoon vastschroeven met 6x120 schroeven (3 stuks per balk).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu