Zolder gebruiken als bovenverdieping

Whoosa

  • #1
Beste klussers/experts,

Al geruime tijd zijn wij onze woonboerderij uit 1899 aan het verbouwen en ik heb al heel wat tips en adviezen van jullie kunnen gebruiken, bedankt daarvoor.
Nu heb ik echter een specifieke vraag die ik niet in de andere topics kan vinden. Het is de volgende:

Wij willen de zolderverdieping gebruiken om daar twee slaapkamers te maken. Het plafond van de benedenverdieping is indirect ook de vloer van de bovenverdieping. Boven de woonkamer is de het plafond gewoon bruikbaar, daar is het balkenplafond mooi op 60cm hoh geplaatst met goede balken.

Echter boven de keuken is het plafond iets lager en hebben ze de constructie zo gemaakt dat de balken hoh 90cm liggen. Denk dat die ruimte vroeger een ander doel heeft gehad. Ik ben bang dat deze hoh afstand redelijk groot is om er boven iets op te bouwen.

Boven willen wij de vloer eerst met gewapend papier bekleden, daarna Fermacell korrels gebruiken en daarop de platen van Fermacell om een goed geïsoleerd en geluidsreducerende laag te maken.

De vraag: Wordt het gewicht voldoende verdeeld door de Fermacellkorrels en de platen, dat het balkenplafond van de keuken (hoh 90cm) dit houdt? Of moet er iets constructiefs veranderen. Dit laatste zou lastig zijn omdat beneden alles al af is en wij niet zo makkelijk meer balken ertussen kunnen plaatsen. Of is er misschien een oplossing om het balkenplafond te helpen dragen zonder de benedenverdieping aan te tasten?

Balkeninformatie in de keuken:
hoh: 90cm
Lengte: 2,70mtr
Balk: 8x7cm

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is en dat jullie hier een goed advies over kunnen geven. In ieder geval bedankt voor het lezen en meedenken!

Groeten,
Dennis.

Misschien ten overvloede, een foto van het plafond in de keuken.

 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Dit zijn plafondhangers en geen balklaag welke geschikt is voor een woonfunctie erboven, veert de vloer niet veel als er overheen gelopen wordt?
Balklaag zal verzwaard moeten, ter indicatie met de balkenschuif in de sticky kan je bepalen wat er zo moeten liggen. Indien de hoh maat groter is dan 610 mm, moet de beplating dikker zijn dan 18 mm.
 

Whoosa

  • #3
Rola, bedankt voor de reactie. De vloer veert niet veel door, maar er liggen ook erg dikke houten planken bovenop. De plafondhangers verzwaren, kan dat alleen vanaf de onderkant, of wil dat ook vanaf boven? K zie er nogal tegenop op om in de keuken de boel open te gaan breken.

Uiteindelijk zullen balkankers het beste zijn als ik de muur niet open wil breken? Zou jammer zijn van het aangezicht, maargoed we moeten wat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je zegt dat het plafond van de keuken lager is. Hoeveel lager? Je kan dat hoogteverschil misschien gebruik om nieuwe balken in te leggen. Als je dit op het bestaande plafond doet, veranderd er beneden niets.

Ik geef altijd het advies om de bestaande constructie te (laten) checken. Dus ook het gedeelte boven de woonkamer.
 

Whoosa

  • #5
IJkenhout,

Bedankt voor het meedenken en het advies. Het hoogteverschil is helaas niet dusdanig groot dat we erboven een balkenlaag kunnen aanbrengen.

Ik denk dat we niet anders kunnen dan de balken in de keuken te vervangen met goede balken van 200x70 die wel hoh max 61cm uit elkaar liggen.

Rest mij enkel nog de vraag; Wat is het verschil tussen een raveeldrager en balkdrager? En kunnen ze allebei gebruikt worden om de balken te bevestigen aan de muur? Ik zou de drager willen gebruiken zonder lip omdat ik deze lip niet meer op de muur kan bevestigen, of verlies ik dan een hoop draagvermogen van de drager?

Als toevoeging op de vragen heb ik onderstaande dragers op het oog.


Balkdrager die ik heb gevonden



Raveeldrager die ik heb gevonden


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu