Zolder aftimmeren - Rachels

Tom_m

  • #1
Goedenavond allemaal,

Als volgende klus voor ons huis hebben we besloten de zolder af te gaan timmeren. In de huidige situatie zijn de gordingen mooi bruin geschilderd en is het dak van binnenuit afgewerkt met houtvezelplaten waarop flink wat oude lekplekken zichtbaar zijn.

Een foto ter verduidelijking:


Mijn plan is om een rachelwerk te maken wat op zo'n 5 cm van de huidige dakplaten zit. Dit omdat niet alle dakplaten netjes vlak zijn, en ik zo wel een mooie strakke afwerking krijg.
Ik kan de rachels dan vastzetten op de betonnen muur en de gordingen. Vervolgens werk ik het geheel af met gipsplaten, vul de naden op, en geef het een mooi kleurtje. De randen werk ik opnieuw af met latjes.

Ik heb een aantal vragen waarvan ik hoop dat jullie ze kunnen beantwoorden:

- Is het voldoende als ik de rachels vastzet aan de gordingen en dus niet aan de dakplaten? Eventueel kan ik ze ook wel monteren aan de dakplaten, maar hier kan ik niet al te diep in schroeven.
De afstand tussen de gordingen is ongeveer 125cm.

- Door het monteren van rachels tussen de gordingen zet ik deze als het ware "vast". Er is een flinke overspanning van zo'n 6m. Is dit een probleem?

- Ik ben tevreden over de huidige isolatie en wil daarom niet extra bij-isoleren. toch vraag ik me af of ik met het aftimmeren van de hele handel geen vocht en schimmelproblemen krijg zoals er vaak wordt gewaarschuwd. Of geld dit enkel bij het extra isoleren en eventueel opnieuw plaatsen van folie?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je rachels van 22x50 hoh 300mm gebruikt, kan je de afstand tussen de gordingen overbruggen. Die 6m is geen probleem, want de aftimmering buigt gewoon mee door.

Of je vochtproblemen krijgt, is mede afhankelijk van de opbouw van het dak. Zit er nu al dampdichte folie voor de isolatie? Denk het niet, anders zou je geen lekkageplekken zien. Je weet zeker dat er geen lekkage meer is, de oorzaak is verholpen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu