Zijwangen dakkapel afwerken/isoleren

Jon78

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het na-isoleren van onze zolder. We hebben ook een dakkapel, misschien 20 jaar oud, opgebouwd uit hout, die ik meteen een facelift wil geven. Bij het vervangen van het bitumen heb ik er al wat PIR-platen op laten leggen. Blijft over de zijwangen, deze bestaan (van binnen naar buiten) uit een dun laagje multiplex - houtdelen - zink.

Hier een foto van de linker zijwang met het multiplex verwijderd:



De lekkage links is verholpen. Rechts sluit de wang (te) nauw aan op het kozijn, en de ramen openen naar binnen (het multiplex was bij de scharnieren al een stukje ingezaagd). Bij het weghalen van het multiplex rechts kwam ik daarnaast achter deze handige constructie:



Je kijkt direct op de dakpannen dus het tocht daar als een gek.

Ik twijfel nu over de beste aanpak. Hoe krijg ik dit netjes afgewerkt en tegelijkertijd goed geïsoleerd? Voor isolatie aan de binnenkant is de ruimte te beperkt, isolatie aan de buitenkant lijkt me veel meer werk. Of misschien moet ik het isoleren voorlopig laten voor wat het is en concentreren op het afwerken.

Hoe zouden jullie dit aanpakken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Breng een dampopenfolie aan zodat het tochten wordt beperkt. Is er budget pak je de buitenkant goed aan.
Het vraagt aandacht als voor het zink gaat isoleren. Tussen het zink en de isolatie met het goed kunnen ventileren.
Hoe oud denk je dat het zink is?
 

Jon78

  • #3
Budget is er in principe, maar zou zoveel mogelijk zelf willen doen (alhoewel het van mijn vrouw wel eens af mag zijn). Afplakken zal ik doen. Heb nog wat schroten en zal die er tussen zetten.

Ik vermoed dat het zink net zo oud is als de dakkapel, dus een jaar of 17 (edit: heb even gekeken naar de ramen en die zijn uit '98). Het is nog in redelijke staat:

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt een mooie overstek zodoende kan je eenvoudig aan de aan de buitenkant isolatie met een spouw van een paar cm aanbrengen.
Het zink kan in jouw situatie nog heel lang mee.
 

Jeroen733

  • #5
Hallo, ik ben met eenzelfde klus bezig en ben benieuwd hoe het uiteindelijk bij jou opgelost is?
Kan je daar wat over toelichten?
 

Jon78

  • #6
Ik heb gekozen voor de snelste oplossing en alleen de binnenkant afgewerkt. Niet geïsoleerd dus. Meeste warmteverlies zit toch in de ramen (dubbelglas) en de aansluiting met het dak. Dat zagen we mooi toen we onlangs een warmtescan hebben laten maken:

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Das dan weer jammer voor die paar tientjes. Als je gaat isoleren is het heel eenvoudig de kierdichting ook mee te nemen. Glas vervangen is (later) eenvoudig. Achteraf isoleren ben je weer op slopershoogte.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu