Zijn verfrollers voor hergebruik geschikt?

Dick Bosch

  • #1
Beste mensen,

De vorige keer dat ik wat wanden en plafonds heb geverfd, heb ik de rollers uitgebreid schoongemaakt in de wasbak en vervolgens in de wasmachine gegooid. Het was immers toch verf op waterbasis.

Pas later las ik dat ook muurverf niet zomaar in de gootsteen kan om milieutechnische redenen. Stom van me, maar nu niets meer aan te doen.

Ik ga zo mijn gewassen roller weer gebruiken en vraag mij af of er verantwoorde manier is om deze herbruikbaar te maken. (En dan bedoel ik dus op de lange termijn.) Of is het gewoon een wegwerpproduct en is daar niets aan te doen?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Alleen rollers van zuiver schapenvacht zijn het waard om te hergebruiken, kijk alleen maar naar de prijs.
De rest kost meer aan tijd, water en milieuvervuiling dan dat ze waard zijn. Officieel moeten rollers en kwasten in een aparte spoelbak worden schoongemaakt waarin een soort flocculant ( bindmiddel ) is opgenomen. Dit bezinksel moet als chemisch afval worden afgevoerd.

Als u rollers volledig laat uitharden ( opdrogen )na gebruik mogen ze als huisvuil weg. Natte rollers niet, die vallen onder chemisch afval en moet u bij uw gemeente bij het milieudepot aanbieden. Hetzelfde geldt voor verfresten.
 

Henk E

  • #3
Hergebruik op lange termijn weet ik niet maar wat ik wel eens doe is de rol van de houder halen en dan inwikkelen in huishoudfolie en vervolgens in de vriezer.
Zo kon ik hem de volgende dag of dagen nog gewoon gebruiken.
Het onderwater dompelen werkt wel met een kwast maar niet met de rollers, althans dat heb ik ervaren.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Met de nieuwe generatie verven ( weinig oplosmiddel ) zult u merken dat een pot met water niet meer werkt: de kwast gaat gewoon uitharden.
Bewaren van vachtrollers en kwasten kan in alu.folie, maar ik denk dat vraagsteller de rollers langduriger wil bewaren.
 

Henk E

  • #5
Nog geen problemen mee gehad tot nu toe,ze staan soms wel meer als 2 maand over maar dan heb ik het wel over verf op terpentijnbasis dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu