Zijkanten Gipswand afwerken

Poeletje

  • #1
Dit weekend ga ik beginnen met het plaatsen van een gipswand met platen van 12,5mm dik en 60 breed i.c.m. metal studs.

Ik heb me goed ingelezen op internet en denk de klus te kunnen klaren. Nu heb ik op 1 vraag het antwoord niet kunnen vinden, en dat is: Hoe werk je de zijkanten van de wand af. M.a.w. de buitenste naden.

De platen van 12,5 mm lopen schuin af met een halve ronding aan het eind. Dit geeft de mogelijkheid om de naad tussen 2 gipsplaten af te werken met wapeningsgaas. Aan de zijkant lijkt me dit lastiger omdat je daar te maken hebt met bestaande muren. Kitten lijkt me ook geen optie gezien de schuine afloop. Iemand tips?
 

Tiho

  • #2
Gewoon van de eerste plaat 10 cm afsnijden, dan ben je van het schuine af. Hou de plaat dan een of twee mm van de wand en daar kun je dan acrylaatkit in doen.

Als de muur aan twee kanten tegen een muur komt, moet je van tevoren even kijken hoe je het best uitkomt. Dus zorgen dat je aan beide zijdes met een recht stuk eindigt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Dat schuine kan je ook vlak stucen zoals je met de andere naden ook doet. Kitten moet je de naad toch, want anders scheurt ie open.
 

Poeletje

  • #4
Zelf had ik ook in eerste instantie gedacht om de vlakke kanten weg te snijden maar het muurtje wordt 3.60 en en kwam dus precies goed uit met hele gipsplaten tussen 2 bestaande muren in.

Ik ben niet echt een ervaren stuccer dus dan lijken me die hoeken toch een stuk lastiger omdat mooi recht te krijgen. Ga denk toch maar voor de optie om 20 cm af te snijden en dan het kleine naadje dicht te kitten.
 

Tiho

  • #5
Een plaat doormidden kom je dan ook weer uit op een hele.
 

Poeletje

  • #6
:oops:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Hij bedoelt dat je dan begint en eindigt met een halve plaat.

Stucen van een zijnaad is inderdaad iets lastiger, maar met een wat breder spackmes prima te doen. Desnoods in een paar lagen.

Als je een hekel hebt aan naden afsmeren, kan je ook gipsplaten van 1.2m breed gebruiken :)
 

Poeletje

  • #8
Ik begreep wat hij bedoelde maar schaamde me ervoor dat ik die simpele berekening zelf niet had gemaakt. Het is inmiddels gelukt en het wandje staat er picobello bij.

Nu alleen nog de boel opvullen met gips en gaas en de naden kitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu