Zijgevel isolatie

Klusadvies88

  • #1
Dag klussers

Aan de onderkant van de zijgevel van het huis zit een hele oude teerlaag. Ons vermoeden is dat deze techniek heel oud is en heel lang geleden is toegepast. De laag is aan het slijten. De laag is geplaatst ter isolatie van vocht dat het huis aan de onderkant binnen zou kunnen laten. Wij wonen in een dijkhuis en vanaf de straat loopt het dus af naar beneden (1 meter verschil van straat niveau tot terras)
Nu is deze laag helemaal aan het afbrokkelen. Wat is het advies om de isolatie te vervangen? Welke techniek? materiaal moet hiervoor gebruikt worden.
Bedankt
Ingeborg



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat zal wel los lopen het lijkt op bitumen. :wink: Wat zit eer achter die bitumen.
 

Klusadvies88

  • #3
Achter de bitumen laag zit stucwerk. Het lijkt hetzelfde als wat je op de foto's ziet aan de bovenkant van de bitumen laag. Is het verstandig om dit te vervangen? we hebben geen vochtdoorslag.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Lijkt mij dat je dit niet kan vervangen. Die bitumen zit op het stucwerk gebrand. Zal niet meevallen om dat volledig los te krijgen. Daarbij zal het ook een heel eind in de grond zitten en dat deel zal nog wel in orde zijn.

Het komt los omdat het op een ondergrond zit die niet volledig is gesloten. Het is niet glad genoeg. Daardoor kan er water tussen de muur en de bitumen komen. Gaat het vriezen dan komt er een spanning op die verbinding en laat los van de muur. Het jaar daarop meer water meer spanning enz.

Ik zou dit als volgt aanpakken. Je weet zeker dat er geen isolatie materiaal onder de stuuklaag zit.
Met bijvoorbeeld een oude scherpe houtbeitel de krullen eraf proberen te steken.
De vrij gekomen ondergrond zuiver en gladder maken en een bitumen oplossing, primer, aanbrengen. Het onderse oude deel goed schoon borstelen en vervolgens nieuwe meterse bitumen stroken, met een kleine brander, er die stukken erop branden. Die meterse stukken snij je uit een rol bitumen.

Pas op voor brandgevaar. Geen brander gebruiken als er achter of onder de stuuklaag isolatie materiaal is aangebracht.

Er zijn ook koudkleef materialen bijvoorbeeld een EPDM met een bitumen aan de onderzijde dit soort materialen zou je met hetelucht kunnen verwerken.
 

Klusadvies88

  • #5
Bedankt voor de reactie. Erg nuttig
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu