Zijdeglans lijkt wel hoogglans

Daze

  • #1
Ik heb vorige week vrijdag een aantal binnendeurkozijnen geschilderd met PU alkydverf zijdeglans. Nu, bijna een week later, voelt de verf droog aan maar het valt me op dat het nog steeds erg glanst, het lijkt wel hoogglans. Trekt dit nog bij? En zo ja, hoe lang duurt het normaal voordat de verflaag zijn uiteindelijke glansgraad heeft bereikt?
 

EGeen

  • #2
Als de verf nu geheel droog is, zou u nu de uiteindelijke resultaat moeten zien.
 

Daze

  • #3
De verf voelde na een dag al 'droog' aan, maar ik neem aan dat deze dan nog niet volledig uitgehard is. Ik heb altijd begrepen dat de uiteindelijke glansgraad pas later bereikt wordt als de verf verder uitgehard is en zou graag willen weten of dit zo is en hoe lang dit normaal duurt. Misschien kunnen de schilders op dit forum hier wat duidelijkheid in verschaffen? Bedankt...
 

EGeen

  • #4
Het uitharden heeft verder weinig te doen met de glansgraad. Verder is de verf die u heeft gebruikt (een gewone terpentine PU verf) nu eigenlijk wel uitgehard.

In zijdeglans en hoogglans etc zitten altijd onderlinge verschillen. Zo geeft namelijk een percentage aan hoe veel een product glanst. Als deze percentage in een bepaald gebied zit mag het zichzelf een zijdeglans/hoogglans/etc. noemen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Het bindmiddel, dat dus in hoofdzaak de glansgraad van de verf bepaalt, wordt met materingspasta in glansgraad omlaag gebracht zodat zijdeglans ontstaat.

Maar pas op: fabrikanten gebruiken ook de term "hoge zijdeglans" ( daar kunt u dus uit afleiden dat er weinig matteringspasta in de verf zit).

Volgens de receptuur moet de verf dus aan een bepaalde glansgraad voldoen om aan de kwalificatie zijdeglans ( satin ) te komen.

Voor industriele doeleiden ( bijvoorbeeld vliegtuigen en het leger ) wordt dit zeer strigent aangehouden, maar voor de DHZ sector liggen die marges duidelijk ruimer.

In mijn studententijd werkte ik bij een hele grote verffabriek: met matteringspoeder werd dan de glansgraad omlaag gebracht voor de industriele lakken, en streng gemeten. De huisschilderverven moesten het doen met heel wat minder nauwkeurigheid.
 

Ronnegen

  • #6
Heb je de verf wel goed geroerd voor gebruik= Anders zit het materingspoeder misschien nog teveel onderin=
 

Daze

  • #7
Bedankt voor de reacties. De verf had ik voor gebruik zeer goed geroerd, dus daar zou het niet aan moeten liggen. Ik blijf het zeer vreemd vinden. Heb zowel de verfspeciaalzaak als de verffabrikant hier over gecontacteerd, de verfwinkel zegt dat het zo'n 2 weken duurt voordat de verf volledig doorgehard en op glans is en de verffabrikant zegt dat het zo'n 3 weken duurt voordat de glansgraad van de verf op het juiste punt zit.

Wel, het is nu 3 weken geleden en ik zie totaal geen verandering in de glansgraad. Tevens valt het me op dat de verf na 3 weken(!) nog steeds niet VOLLEDIG doorgehard is. Ik kan namelijk met m'n nagel nog steeds de verf indrukken met een klein beetje moeite en het klein beetje nagel dat ik heb. Ik zeg niet dat de verf echt zacht is maar het voelt zeker niet volledig doorgehard aan. Ook merk ik dat er vrij makkelijk krassen op komen. Door slechts heel lichtjes met m'n nagel over de verf te wrijven zit er al een behoorlijke kras op. Beetje vreemd vind ik aangezien de verf PU bevat en zeer kras-, slijt- en slagvast zou moeten zijn.

Wat kan de oorzaak zijn dat de verf, naar mijn mening, nog steeds niet volledig doorgehard is na 3 weken. De verf is niet overdreven dik opgezet, en de binnentemperatuur is gemiddeld zo'n 18 graden geweest. Het is in ieder geval behoorlijk frustrerend als je ergens zoveel werk in gestoken hebt en het resultaat bevalt zo slecht dat ik me er nog elke dag aan stoor... :( Volgende keer laat ik me geen 'door de verfspeciaalzaak aangeraden kwalitatief betere verf' meer aansmeren, maar pak gewoon weer de betere 'huis-tuin-en-keuken verf', hier heb ik in het verleden nooit problemen mee gehad...
 

Fiesiekus

  • #8
Daze schreef:
Volgende keer laat ik me geen 'door de verfspeciaalzaak aangeraden kwalitatief betere verf' meer aansmeren, maar pak gewoon weer de betere 'huis-tuin-en-keuken verf', hier heb ik in het verleden nooit problemen mee gehad...
Verstandig besluit, hier op het forum heb ik al heel wat goede verftips (Jawel, van Kees de S. uit.. :bedankt: ) opgedaan die vaak haaks op de
door de verfspeciaalzaak aangedragen ideeën stonden.

Overigens verf op terpentinebasis is pas volledig uitgehard na 6 a 7 weken, afhankelijk van de opgebrachte laagdikte. U kunt de oppervlakte van de laag "steviger" maken door deze af te nemen met azijnwater.
Hiervoor gebruikt je 2 eetlepels natuurazijn op 5 liter water.
 

EGeen

  • #9
Hmm jammer om te horen, tuurlijk verfspeciaalzaken kunnen het ook wel eens mis hebben, maar over het algemeen is de kennis hier hoger dan bij de DHZ markt etc. Daarom zijn er altijd nog wel eens dingen die eens fout kunnen gaan door externe factoren.. Verder voor (o.a. fiesikus) en de ideeën van Kees, er zijn idd vaak goede tips bij, maar er zijn altijd meer wegen die naar uuhmz een goed verfwerk leiden. :mrgreen:

Voor de rest: zet het product die u heeft gebrek even op een stokje op (dunne laag!) wanneer deze niet goed doorhard is er iets mis mee. Dit kan ook gewoon een productiefoutje zijn (dat komt overal voor). Voor de rest heeft u niet toevallig te dik geschilderd? Anders kunt u altijd terug gaan naar de speciaalzaak. Deze kunnen het altijd uitzoeken.
 

Daze

  • #10
Stel ik zou toch iets te dik geschilderd hebben dan de bedoeling was, is het dan alleen een kwestie van een langere uithardtijd of kan dit verder nog nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de verflaag. En voor de glansgraad, kan een dikkere verflaag invloed hebben op de glansgraad, bijv dikkere laag geeft meer glans of zo?
 

EGeen

  • #11
Stel u heeft idd een te dikke laag erop gezet, dan kan dit idd tot uiting komen in de glansgraad. Verder is het gewoonweg langer wachten niet van toepassing. Bij zeer unieke gevallen met een iets te dikke laag zou het langer wachten wellicht iets helpen, maar dit blijft zich altijd tot uiting brengen in een slechtere verflaag. Een te dikke verflaag zal nooit goed uitharden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu