Zelfbouwventilator

System7

  • #1
Hallo,

Om de vochthuishouding in mijn onverwarmde schuur nog wat te verbeteren speel ik met het idee om met 3 PC-fannetjes een kleine en goedkope ventilator in elkaar te zetten. Altijd leuk om spullen een tweede leven te geven, zeker als dat nog nuttig gebeurt ook ;-)

De schuur is 2 x 3 meter met een zadeldakje, hoogte nok is 3 meter, muren hebben een hoogte van ongeveer 2.20 meter (daar zit een verlaagd plafond t.b.v. bergruimte). In de beide breedste muren is op 2 meter hoogte 1 baksteen uitgespaard t.b.v. ventilatie (diagonaal t.o.v. elkaar) met een ijzeren roostertje ervoor (aan de buitenkant)

Over het ventileren: volgens opgave van de fabrikant zouden de fans elk ongeveer 20 cfm - cubic foot per minute - aan lucht moeten kunnen verplaatsen; althans men claimt meer (28,7 cfm) maar ik ga van 20 cfm uit omdat ze al wat ouder zijn en de fabrikant nogal eens overdreven positief is over zijn eigen produkten... Bovendien span ik vóór de fans nog een stukje gaas tegen evt. insecten, en dat hindert de luchtstroom ook weer wat. 20 cfm zou overeenkomen met 20 x 0,471 = 9,42 liter per seconde, en omdat het om drie fans gaat afgerond 28 liter per seconde, en 28 l/sec * 3600 = ruim 100 m3 per uur.

Over het stroomverbruik: ieder fannetje gebruikt 0.15 A bij 12 V, samen dus ongeveer een halve ampere bij 12 V = 6 watt. Ik heb nog een oude 12 V voeding van een LCD-monitor liggen die 3,33 A kan leveren dus die kan dat op zijn (haar?) sloffen aan.

Conclusie: met maar 6 W verplaats ik 100 m3 per uur. Is dat een fatsoenlijke waarde, m.a.w. zal dit verbetering opbrengen of is het zinloze moeite? Als ik de fans ongeveer de helft van de tijd laat draaien (met een tijdklok, of nog mooier met een vochtigheidssensor) kost me dit dus ongeveer 12 x 365 = 26 kWh, bij € 0,20 / kWh dus een euro of 5 per jaar.

Opmerkingen zijn welkom.

Oh ja, de fans zijn 80 x 80 mm dus ik monteer ze alledrie naast elkaar, dat is genoeg om de baksteen-breedte af te dichten. Er komt een stukje multiplex op de muur waar ik de fans op vast schroef, met een uitsparing erin ter hoogte van het ventilatiegat.
 

Millew

  • #2
Mechanische ventilatie in een schuur waar nauwelijks vochtproductie plaatsvind heeft geen zin.
Dus als je niet dagelijks in de schuur zwaar aan het klussen (en dus hijgen en zweten :lol: ) bent en er ook geen vocht uit de grond optrekt, dan kan je volstaan met de huidige natuurlijke ventilatie.

Of je zou inderdaad de boel moeten gaan regelen met een hygrostaat. Als het buiten droger is dan binnen moet er worden geventileerd en anders niet.
 

Kaajee

  • #3
Ik vind het ook een beetje vergezocht allemaal. Volgens mij bereik je hetzelfde als je gewoon een gaatje ergens in je schuur maakt.
 

System7

  • #4
Ik ging ervan uit dat een beetje extra geforceerde ventilatie altijd beter zou zijn dan de bestaande natuurlijke ventilatie door de twee ventilatieopeningen. De schuur kan enigszins vochtig aanvoelen, het zijn enkelsteens muren en de betonnen vloer is op zand gestort, wellicht dat dat de vochtige lucht verklaart. Het gereedschap dat achterblijft zal ik behandelen met WD40, maar ik vroeg me af of extra ventilatie nog nut zou hebben. Volgens jullie dus niet.

Dank!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Ik denk dat hier geldt: baat het niet dan schaadt het niet. Je zou kunnen overwegen de fannetjes op een paar zonnecelletjes te laten draaien. Dan heb je bij helder en dus droog weer wat extra ventilatie en bij donker en dus nat weer wat minder. Bovendien kost het je nul aan stroom.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Dus dan heb je ventilatie op het moment dat je het niet nodig hebt :roll:

Er werd gevraagd naar een goedkope oplossing. Dat is dus extra gaten maken. Of je monteert een gratis ventilator (heb nog wel een oude over).
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
IJkenhout schreef:
Dus dan heb je ventilatie op het moment dat je het niet nodig hebt :roll:
Dat ben ik niet met je eens. Je moet juist meer ventileren als het buiten minder vochtig is dan binnen en minder als het buiten vochtiger is dan binnen. Wat betreft de kosten heb ik het niet over een net gekoppeld PV systeem oid maar gewoon een klein 12v paneeltje wat je voor een paar tientjes op de kop kunt tikken. Die heb je dan met gratis stroom in een paar jaar terugverdiend.
 

System7

  • #8
IJkenhout schreef:
Of je monteert een gratis ventilator
Dat is toch ook precies wat ik beschrijf? Die onderdelen heb ik allemaal al, ik noem juist dat ik ze wil hergebruiken. En het bouwen van zo'n ventilator uit oude onderdelen gaat me echt wel lukken, het ging me er meer om ik ervan mag verwachten dat het een positief effect op de vochtigheid in de schuur heeft.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
En dat valt dus tegen omdat er niet echt vocht geproduceerd wordt.
(of stook je in deze garage?) Zo niet (binnentemperatuur gelijk aan buiten) dan heeft het dus weinig zin. (tenzij je daar dus staat te zweten, o.id.)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu