Zelf gevelkachel vervangen of schoonmaken

Fokko2

  • #1
Mijn zus liet enkele jaren geleden op advies gaswacht een klein gevelkacheltje (pelgrim 2 kW) vervangen, kosten ruim 700 euro. Daar schrok ze flink van, ze heeft een uitkering en daar ging haar spaargeld voor noodgevallen.
Dit jaar wilde ze de brander voor de geiser vervangen en dat zou zo'n 300 gaan kosten. Ik heb haar gezegd dat ze vooraf moest zeggen dat ze de oude brander persé wilde bewaren voor haar broer die er verstand van had. :wink: Toen was het ineens niet meer nodig en kon ie nog best een jarenlang mee.

Ook de gevelkachel in een andere ruimte zou vervangen moeten worden omdat ie gevaarlijk zou zijn maar daar heb ik nu ook m'n twijfels bij. Het is welliswaar een oud beestje maar als ik nu een de thermokoppel vervang en wat ander onderhoud dan kan ik dat makkelijk zelf doen.

Heeft iemand tips voor me waar ik goed op moet letten bij onderhoud van een gevelkachel? Mocht hij echt te oud zijn dan kan ik altijd nog een andere tweedehands zelf plaatsen.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Over acties van een ander bedrijfdoe we geen uitspraken.

Waar je wel heel goed moet opletten met gaskachels, is witte korrels
op de wisselaar van de kachel, daar zit gegarandeerd een gaatje onder,
en dan krijg je rookgassen in de ruimte, en dat is gewoon afkeur/onveilig
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Waar je op moet letten?
Of de boel goed gesloten is zodat er geen rookgassen in de ruimtes komen.
Of het gas lucht mengsel juist is afgesteld.
Of je verzekering schade dekt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Ik snap dit soort problemen heel goed, maar hoe controleer je of
het advies ook daadwerkelijk eerlijk en professioneel bedoeld is...
Het beste advies van onze kant zou moeten zijn: zoek een betrouwbare installateur.
 

Fokko2

  • #5
Het is ook een ander bedrijf hoor maar ik wil geen namen noemen dus vandaar 'gaswacht'.

Dank voor jullie reacties allemaal. Ik ga er vanuit dat het destijds gegeven advies juist is. Ik heb net even gekeken en zie dat er hier en daar al eens eerder gelast is, blijkbaar zijn er in het verleden al rookgas lekkages geweest. Er is ook weer nieuw roestvorming bijgekomen dus een goeie zaak dat ze sinds vorig jaar de kachel niet meer heeft gebruikt. Toen ze het huis kocht, bijna 25 jaar geleden, zat deze gevelkachel er al in. Dus reparatie is zeker geen optie meer, lijkt me veel te gevaarlijk.

Ik heb vanmiddag even op marktplaats gekeken en kon voor 50 euro hier in de buurt een Pelgrim Roma 26 oppikken wegens overstap op CV. Ik ben meteen even gaat kijken. Is perfect voor die kleine ruimte 3 kW en ziet er nog als nieuw uit, alleen binnenin de afvoer wat vliegroest maar verder helemaal perfect. Helaas geen doorvoer en rooster maar de oude zit er al. Meteen gekocht. Soms heb je mazzel. :P

Het wordt even passen en meten, gelukkig was de oude kachel erg groot dus deze zal altijd passen. Ik vermoed dat de oude doorvoer 17cm is en deze is 10cm maar daar zullen wel verloop dingen voor te krijgen zijn neem ik aan?

De aansluiting aan de gasleiding kan met knijpkoppelingen toch? En zijn er ook flexibele verloopstukken zoals je die tegenwoordig ook hebt voor aansluiting van een kraan aan de waterleiding?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu