Zekeringen stoppenkast verhogen van 6 naar 10 of 16 ampere

Hans99

  • #1
Ik heb een kleine meterkast in een vakantiehuisje met 2 zekeringen van 6 ampere. Dit houdt in dat we zelfs geen verwarming van 2kW kunnen gebruiken. Bovendien zijn zekeringen van 6 A niet makkelijk verkrijgbaar.

Een buurman raadde mij aan de zekeringen te vervangen door zwaardere exemplaren van 10 Ampere. Hiertoe zou ik de 'voet' moeten vervangen door een grotere, zodat zwaardere zekeringen geplaatst kunnen worden.

Mijn vraag is:
1. Zijn zwaardere 'voeten' verkrijgbaar en zijn deze makkelijk te vervangen? Onder de groepenkast zit een aardlekschakelaar, waarmee ik de stroom op de groepenkast kan uitschakelen
2. Moet de hele installatie aan bepaalde voorwaarden voldoen om op 10 A of 16 A over te kunnen gaan? De elektrische installatie is recent volledig vervangen.

Hopelijk kan iemand mij helpen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een en ander zal, lijkt me, afhangen van de toevoerkabel voor je zomerhuisje.
Waar komt de voedingskabel vandaan? Rechtsstreeks van een elektramaatschappij? Of van een parkbeheerder (met een eigen zekeringkast voor lagere waarden)?

Indien die kabel te licht is voor standaard 10 of 16 A zekeringen, is het niet verstandig de passchroeven (de voeten) te vervangen door grotere!
Je zou denken dat die lichtere zekeringen er niet voor niets in zitten.

Passchroeven 10 A (rood) zullen vast nog wel te krijgen zijn.

Ik betwijfel of dit via een forum te bepalen is, ik denk dat er iemand ter plekke zal moeten kijken. Informeer in eerste instantie eens bij de eventuele parkbeheerder...
 

Ronald42

  • #3
Alles valt of staat met de zekering die voor jouw kast zit.

Er moeten tenminste 2 stappen tussen zitten.
Dus 6 =>(10)=> 16 A zal de voorgaande zijn.

Verhoog jij dus ook naar 16 en je maakt sluiting zullen hoogstwaarschijnlijk beide zekeringen springen.

Ook niet onbelangrijk de dikte van de toevoer kabel.
Is deze slechts 2,5mm2 (Wat ik mij zo kan voorstellen) dan mag deze niet hoger dan dan 16A worden afgezekerd wat dus jou automatisch zekeringen van 6A oplevert.

Trouwens ze zijn helemaal niet moeilijk verkrijgbaar alleen bouwmarkten hebben ze niet omdat er nauwelijks een consumenten markt voor is. Loop bij elke willekeurige installateur binnen en je word er zo aan geholpen.
 

Eric

  • #4
Als je ze verhoogt is er kans dat de voorzekeringen kapot gaan, deze zullen waarschijnlijk 10 of 16 ampere zijn.

Voor het vervangen kan je een pasmoerensleutel aanschaffen of een 19mm (3/4 inch) sok (mof) inzagen en deze als gereedschap gebruiken.

Pas op schakel de spanning af :!:

Groeten,
Eric
 

Intersloop

  • #5
1. Kom te weten met hoeveel Ampere de huisaansluiting is afgezekerd.
2. De diameter van de aders van de toevoerleiding zeggen ook iets. Is er een type af te lezen op de toevoerkabel vanuit de grond?

Ga nooit op het zelfde amperage zitten als waarmee je huisaansluiting is afgezekerd, maar blijf eronder. Doe je dat wel en de stop van de huisaansluiting vliegt eruit, dan dient het energiebedrijf op te komen draven en die komen niet voor niks. Flink kassa dus.
Werk spanningsvrij (wanneer je niet gecertificeerd bent) en met geïsoleerd gereedschap.
 

Gerrit

  • #6
Het zou toch mooi zijn als Hans99 even reageerde op deze suggesties.
Als we tenminste weten of het huisje al dan niet op een rekreatieterrein staat weet je tenminste iets.

Gerrit
 

Hans99

  • #7
Dank voor snelle reacties. Ik had een paar dagen geen toegang tot internet.

Het huisje staat inderdaad op een vakantiepark. Buiten het huisje bevindt zich een afgesloten kast met meters en hoofdzekeringen. Ik zal vanmiddag bij de beheerder informeren hoe zwaar de hoofdzekering is en of ik wat hen betreft de 2 maal 6 A kan vervangen door 2 maal 10 A of 3 maal 10 A.

Wat is een 19mm sok/mof? Ik neem aan dat die aanzienlijk goedkoper is dan een pasmoerensleutel.

vr groet,
Hans
 

Gerrit

  • #8
'Het is een sok om 19 mm. buis met elkaar te verbinden. Je moet ze eigenlijk alleen in noodgevallen gebruiken als pasmoersleutel. Een pasmoersleutel bij de bouwmarkt kost ook maar weinig.

Je berichten over de zekeringwaarde wachten we af maar ik denk niet dat de beheerder zal toestaan om de waarde te verhogen. Vraag in geval van twijfel altijd een deskundige om even mee te klijken. Dit is wel voor je eigen bestwil.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu