Zanker wasmachine rammelt/bonkt bij centrifugeren

TearSong

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een Zanker wasmachine van nu ongeveer 6 jaar oud. Eigenlijk voorheen nooit problemen mee gehad maar nu maakt de trommel ineens een rammelend/bonkend geluid bij het centrifugeren (veel harder dan hij normaal gesproken klinkt). Bij de rest van de wasprogramma's klinkt hij niet anders dan normaal, en bij het centrifugeren is het alleen bij de hoge toerentallen (1000 en 1200).
Er is al een monteur naar komen kijken vandaag maar die heeft eigenlijk geen afwijkingen/problemen kunnen constateren. Alle onderdelen schijnen nog in orde te zijn. Ook de schokdempers (of schokbrekers..hoe heten die dingen :P) zagen er voor zover hij kon zien er nog prima uit. Tijdens een 'proefwas' waar de monteur bij was (was eerst nat gemaakt zodat het zwaarder was en daarna laten centrifugeren) deed het probleem zich niet voor en zodra de man de deur uit is...jawel...begint hij weer met de herrie.
Nu stelt hij voor om eigenlijk 'op de gok' toch maar de schokdempers te vervangen terwijl we dus niet zeker weten of het dit probleem op gaat lossen. Mijn vraag is eigenlijk of dit verstandig is, want het kan zijn dat het
dus toch niet de schokdempers zijn en dan doen we dat dus eigenlijk voor niets...en ofdat er misschien andere oorzaken kunnen zijn die misschien over het hoofd gezien zijn? Hoort een monteur niet met zekerheid te kunnen zien/zeggen of de schokdempers nog in orde zijn?

Het gaat om een Zanker CF 4200 type: P6347636 prod. no 91457275300

Alvast bedankt!

Marjolein
 

John63

  • #2
Hoi marjolein, heeft de monteur ook de lagers gecontroleerd?
Is de machine verplaatst, staat ie waterpas?
 

TearSong

  • #3
Hallo,

Ja daar heeft hij ook naar gekeken. Daarnaast heeft hij gekeken of alles nog goed vast zat en naar nog een paar andere dingen maar ik heb er niet de hele tijd naastgestaan :s Maar hij gaf iig. aan dat hij in de onderdelen geen defect of slijtage kon vinden.

Maar goed, dat ding rammelt natuurlijk niet voor niets zo lijkt mij ;)

Hij is verder niet verplaatst of verschoven. Wat de monteur zelf aangaf was dat het niet zoveel uit hoorde te maken of hij waterpas stond, zolang hij maar stabiel stond? En dat is iig. wel het geval.
Het zou nl. best kunnen dat hij niet waterpas staat want ik geloof dat niets waterpas is in dit huis maar dat staat hij dan ook al een aantal jaar niet. Waterpas staan is dus wel van belang begrijp ik?

Marjolein
 

John63

  • #4
Hoi, stabiel staan is inderdaad belangrijker, maar je weet maar nooit.
een goede monteur is denk ik beter instaat een goede diagnose te stellen dan ik van achter een pc.
schokbrekers op de gok vervangen lijkt me vaag, daar het me een kostbare zaak lijkt.
ik wens je verder succes met je zoektocht
 

TearSong

  • #5
Bedankt voor je hulp iig. En inderdaad, het lijkt mij ook dat een goede monteur meer kan vertellen. Daarom vond ik het ook zo vreemd dat er zo op het eerste gezicht niks mis lijkt te zijn. Dus vandaar dat ik nu zoiets heb van: "en nu dan?" Monteur weer langs laten komen en toch de schokdempers laten vervangen (niet eens gevraagd hoe duur zoiets is eigenlijk..)? Andere monteur laten kijken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Kunt u speling voelen wanneer u de trommel op en neer beweegt, dit t.o.v. de kuip ?
 

TearSong

  • #7
Hallo,

Ik voel een heel klein beetje speling maar niet veel eigenlijk...
 

Oef-oef

  • #8
Ik ook heb een Zanker CF4200 die hetzelfde probleem had. Ik dacht dat het de lagers waren maar uiteindelijk bleek het een gebroken trommelkruis te zijn.
 

Oef-oef

  • #9
Nog even een toevoeging n.a.v. de schokdempers. Heeft de monteur de achterkant van de machine verwijderd? I.e.g., als je de achterkant van de machine verwijderd (stekker er wel eerst uithalen), dan kun je vrij eenvoudig de schokdempers loshalen aan de kuipkant, en vervolgens naar buiten wippen. De schokdempers kun je met de hand in en uit bewegen en je moet daarbij weerstand voelen, en links en rechts moet ongeveer gelijk zijn uiteraard.

De dikke plastic pen waarmee de schokdemper vastzit op de kuip is aan de achterzijde overigens voorzien van een bijna niet zichtbare nok die voorkomt dat de pen er uit valt. Om de pen er uit te kunnen halen moet je dus de nok terugduwen. Dat kan wellicht met de hand, maar ik heb het met een dop (geloof dop 13) gedaan die je over de pen heen schuift en goed aanduwt. Met de andere hand en een waterpomptang of combinatietang de pen er heen en weer draaiend uit trekken.
 

Co de Witgoedman

  • #10
Als witgoedmonteur zijnde kan ik u alleen adviseren de collega er weer bij te roepen.......................hij is bij u geweest.
 

TearSong

  • #11
Co de Witgoedman schreef:
Als witgoedmonteur zijnde kan ik u alleen adviseren de collega er weer bij te roepen.......................hij is bij u geweest.
Ja dat is mijn probleem nou deels. Ik ben gewoon bang dat aangezien de monteur in eerste instantie niet kon zien wat er aan de hand is, er bij een tweede bezoek ook weinig van kan maken. Aan de situatie is namelijk weinig veranderd en ik heb weinig zin om zoals hij adviseerde 'op de gok' schokdempers te gaan vervangen terwijl hij niet zeker weet of dat het probleem oplost ;) (Olf vroeg ook of de achterkant is opengeweest en of er dus naar de schokdempers gekeken is...dit is niet het geval. De machine is alleen aan de bovenkant open geweest). Ik heb wel even zelf gekeken naar de achterplaat maar moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoe deze te verwijderen bij dit model. Olf: heb je daar een tip voor?

Inmiddels is de situatie wel iets erger geworden en is er tijdens het wassen te zien dat er *wel* meer speling is...de trommel schudt meer van voor naar achter (niet van boven naar onder overigens)
 

Oef-oef

  • #12
Jammer dat mijn vorige bericht is verwijderd, kennelijk is kritiek op de leiding hier niet toegestaan.

@TearSong: ik wil even een pb-tje sturen maar ik zie die knop niet.

Als het trouwens het trommelkruis is dat kapot is, dan is de trommel nu wellicht de kuip aan het 'opeten'. Aan de voorkant van de machine, rechtsonder, zit een klepje. Doe het klepje open (klapt geloof ik naar beneden) en draai het filter (of hoe het ook mag heten) los, en trek het er uit. Zit dat vol met grijze stukken plastic?

Zo ja, dan is mijn vermoeden, mede gezien mijn eigen recente ervaring, dat het het trommelkruis is. Uiteindelijk gaat de trommel dwars door de kuip heen en heb je ook nog een compleet nieuwe kuip nodig, als je te lang doorgaat.

Altijd handig, zo'n monteur die het niet weet en dan voorstellen dat-ie nog eens langskomst. Weet Co wel wat een nieuwe kuip kost?
 

TearSong

  • #13
Olf: ik stuur jou wel even een PB dan ;)

Heb net gekeken maar ik zie (nog) geen grijze stukjes plastic in het filter, dat ga ik iig. in de gaten houden...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu