Zand cement vloer: verschillende vragen

Ferryv

  • #1
Op onze nieuwe betonvloer wil ik binnenkort een znadcementdekvloer laten leggen. Ik heb bij een paar bedrijven informatie en een offerte opgevraagd, maar krijg verschillende adviezen..

Wat ik van plan ben:
~125 m2 zandcement; grotendeels 5 cm dik, over vloerverwarming op netten en folie. Ongeveer 90 m2 gaat daarna betegeld worden, de rest krijgt tapijt. Van de tegels wil ik 45 m2 snel aanbrengen, ivm levering keuken. De rest heeft geen haast. (ander vertrek en andere tegel)

Zand cementvloer laat ik doen, tegelen wil ik zelf doen.

Mijn vragen:
De een zegt beloopbaar na één dag, en tot 3 dagen te betegelen (nat op nat). Anders minstens 28 dagen wachten.
De ander zegt: lich beloopbaar na 3 dagen, na 5 tot 7 dagen kunnen weer lichte bouwerkzaamheden. Tegelen na volledige droging.
Wie heeft er gelijk (of is dit afhankelijk van samenstelling, en moet ik dus kiezen wat mij het beste uitkomt?)

Met betrekking tot wapening: wat is beter (of goed genoeg?)
- Een wapeningsnet (d3 op #100mm), of d20 vezel mengsel, of d30 vezel mengsel; of niks?

Met betrekking tot afwerking:
De ene wil vlinderen. Is dat nodig? En ik had altijd het idee dat vlinderen wel glad wordt, maar niet vlak. Voor de hal (~35m2) denk ik aan grotere tegels (80x80). Geeft dat dan geen problemen, met een gevlinderde vloer?
De andere wil na een dag afpappen. Wat is verstandig?

Daarnaast heb ik ook nog een vraagje over de warm waterleiding: Voor het opstoken van vloerverwarming in een nieuwe vloer, zijn hele protocollen. Voor het gebruik van de warmwaterleiding die in de dekvloer komt te liggen, zie ik niks. Geldt daar hetzelfde voor, of kan dat veel sneller, aangezien het slechts lokaal is, en veel kortstondiger; (en leiding natuurlijk niet bedoeld om warmte af te geven. Maar wordt wel weer veel warmer... hmmm???)

Wie kan mij wat zinvolle adviezen geven? Eventuele andere aandachtpunten zijn ook van harte welkom.
 

Kacheltje

  • #2
Wat betreft de droogtijd van de vloer is het aan te raden om de verwerkingsvoorschriften aan te houden van het product wat je gebruikt voor de dekvloer.

De waterleidingen kunnen in de vloer met enige afstand van de vloergroepen. Zo warmt de koudwaterleiding niet te veel op.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Tegelen kan, na 1 dag, tot 5 dagen, daarna inderdaad 28 dagen wachten.

Als de vloer gevlinderd wordt, is die vaak minder vlak, als dat die gewoon goed afgereden wordt.
Dit omdat tijdens het vlinderen vaak de specie tegen de muren omhoog geduwd worden.

Een wapeningsnet is niet nodig, maar vezels door de specie kan.

Wel randisolatie aanbrengen tegen de muren.

En een warmwaterleiding heeft niet zoveel invloed, op de vloer.
 

KlusRob

  • #4
Vlinderen is onnodig en vaak duurder. Gewoon afrijen is goed genoeg.
De delen waarop tapijt komt zou ik laten afpappen, waar getegeld wordt is dat helemaal niet nodig. Let er wel op dat de randen goed worden afgewerkt en dat er (zoals Peter al opmerkte) geen specierillen langs de muren komen te liggen. Geef even aan dat er later op getegeld wordt.

Voor het tegelen inderdaad kijken naar de voorschriften op de tegellijm, voor het tapijt zeker wachten totdat al het vocht uit de vloer is.

De vloer is na een dag wel licht beloopbaar, maar is nog heel kwetsbaar. Je kunt dan eigenlijk niet meer dan voorzichtig op gympen naar de andere kant van de ruimte lopen. Na een dag of 3 is deze inderdaad normaal beloopbaar, mits je geen rare dingen uithaalt of zware spullen laat vallen. Houd er wel rekening mee dat er dan nog veel vocht in de vloer zit.

Ik ga ervan uit dat er een gewapende betonvloer onder ligt? Dan heb je voor de sterkte eigenlijk geen wapening of vezels nodig. Alleen is een wapeningsnet wel handig/nodig om de leidingen op vast te leggen (voor je vloerverwarming). D3 op 100 mm is dus wel voldoende. Neem bij natuursteen(achtige) tegels of niet-geglazuurde tegels voor alle zekerheid gegalvaniseerde netten om roestplekken te voorkomen.

Groet, Rob
 

Ferryv

  • #5
Bedankt voor de reacties!
En voor de volledigheid: de betonvloer is inderdaad gewapend. En de koud waterleidingen liggen reeds onder de betonvloer, om de opwarming tegen te gaan.

Groeten, Ferry
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu