Ytong u-profiel gebruiken of niet

Mark1234

  • #1
Hallo,

Ik weet dat dit onderwerp al vaker aan bod is gekomen maar ik heb nog geen bevredigend antwoord gelezen.

Ik wil een muurtje bouwen van Ytong blokken van ongeveer 50 cm breed (dus 1 blok en dan omhoog). Aan de ene kant van dit muurtje komt een kozijn met een deur. Aan de andere kant van dit muurtje komt ook een kozijn van een kast. Het muurtje staat dus tussen twee kozijnen in.

Verder staat er ongeveer in het midden haaks op dit muurtje een andere Ytong muur. Het wordt dus een T. Is het nu noodzakelijk om voor dit muurtje van 50 cm een U-profiel op de grond vast te lijmen? Of kan ik het Ytong blok gewoon los op de grond zetten (dus ook niet vast lijmen op de vloer). Ik heb overigens een betonnen vloer.

Verder valt het mij op dat bij nieuwe huizen er door de bouwers nooit met een U-profiel op de vloer wordt gewerkt. Het lijkt wel of hier ook de Ytong blokken gewoon los op de vloer staan. Aan de muur zie ik bij nieuwbouwhuizen trouwens wel vaak een U-profiel.

Ik hoor graag van de kenners hier of ik nu een U-profiel moet gebruiken voor dit muurtje of niet.

Alvast bedankt.
 

Chathanky

  • #2
Kijk eens bij de firma op de site, je wordt dan doorgelinkt naar een andere site. Daar staan de meest voorkomende situaties duidelijk uitgelegd.

Mocht het er niet tussen staan zijn hier nog wel ervaringsdeskundigen om voor de uitzonderingen een oplossing te vinden.
 

Fbakkum

  • #3
Ik ben geen specialist in deze, maar bij de verbouwing van mijn huis heb ik geen U-profielen gebruikt bij het plaatsen van gasbetonblok muurtjes. Gewoon een rei (kaarsrechte lat) op de grond, muur en een metselkoord spannen. Veranker het smalle muurtje wel met de haakse muur met veerankers. Uiteraard moet alles waterpas en haaks uitgemeten en gemetseld worden.
 

Chathanky

  • #4
De functie van de profielen is meer om optrekkend vocht te weren als daar een risico aanwezig is.
 

H@ns

  • #5
Neehoor, dat profiel dient om de werking tussen bestaand en nieuw op te vangen. Net als de pur-rand tussen Ytong en muur.
 

Chathanky

  • #6
Helemaal gelijk H@ns, dit was meer mijn denkwijze dan kennis

En specie bed is ook een mogelijkheid en het profiel wordt als alternatief genoemd.

Ervaringsdeskundige? :wink:
 

H@ns

  • #7
Bwoa, ik werk er graag mee als het zo uitkomt ja, eigenlijk al toen het nog "durox" heette. (toen waren ze alleen nog niet zo streng als nu)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu