Xps bouwplaat voor betonnen plaat zonder vorstrand

Gvsteen

  • #1
Beste klussers,

Ik heb in mijn achtertuin een gewapend betonnen plaat laten storten. De afmeting is 8 bij 3 meter. De betonnen staat is gefundeerd op 6 betonnen palen die 12 meter diep de grond ingaan. De wapening loopt door tot in de palen. Dus de betonnen plaat ligt goed vast.

De storter van het beton heeft helaas verzuimd een vorstrand rondom de betonnen plaat te storten. Omdat ik van plan ben er een vrij duur tuinhuis op te bouwen ben ik bang dat de vorst misschien een keer onder de betonnen plaat schiet, en op die manier de betonnen plaat beschadigt.

Om dat te voorkomen wil ik rondom de betonnen plaat 4 cm dikke XPS platen verticaal in de grond plaatsen (zie tweede alinea https://www.broodoven.com/ovenbouw/uitvoering/fundering)

Weet iemand hoe diep ik zulke XPS platen in de grond moet steken? Ik neem aan minder dan de gebruikelijke 60/80 cm. Maar hoeveel minder?

Alvast bedankt!

Steen
 

Gvsteen

  • #2
Laat ook maar. Zo duur zijn die XPS platen nu ook weer niet. Ik heb besloten rondom de betonnen vloerplaat de XPS platen gewoon 60 cm diep de grond in te steken. Dan zit ik in ieder geval goed als het de komende 30 jaar nog eens een keer echt lang en streng gaat vriezen.

Steen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Ik denk dat het zo een goede oplossing is.
 

Pieter t

  • #4
Begrijp ik hieruit dat je met verticale isolatie platen een vorstrand in functie kunt vervangen? dus kun je een fundering maken van een dragende gewapende betonplaat met rond om verticale isolatie, zonder vorstrand?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
De plaat zit vast aan de palen. Vorst gaat de plaat echt niet omhoog drukken. Er is dus geen vorstrand nodig.

Het gaat er om dat de vorst onder de fundering de draagkracht van de grond verminderd. Het gewicht van bouwwerken zelf is al genoeg om de kracht van de vorst te weerstaan, maar omdat de draagkracht na de vorst minder is, zakt de fundering door het eigen gewicht naar beneden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu