WW Temperatuursensor defect?

Fbakkum

  • #1
Geacht Forum,

Aanwezige installatie

- AWB ThermoMaster 2HR 32.01.W (2003)
- NIBE PUB 160.10 Boiler, 160 liter
- Honeywell VC8010 driewegklep (is ondersteboven gemonteerd: motor onder)
- 2 OKLI afsluitkleppen, één voor vloerverwarming beneden en één voor CV-radiatoren 1e en 2e verdieping (gescheiden systeem)
- 2 kamerthermostaten, afzonderlijk regelbaar voor resp. vloerverwarming en CV-radiatoren.
- 1 kastje met regel-elektronica waar de draadjes van de kamerthermostaten en OKLI afsluitkleppen in samenkomen en waar een kabeltje is verbonden met het kroonsteentje onderin de AWB ThermoMaster.
- Briljant vloerverwarmingsverdeler-unit met 5 aanvoer- en 5 retouraansluitingen (zelf uitgebreid met extra aanvoer en retour).

Probleem

De CV ketel slaat regelmatig (ca. 2 x per minuut) aan voor WW en na 10 sec. weer uit en dat terwijl en geen WW is gebruikt en het WW echt heet is. Inmiddels is mijn expansievat lek en daarmee het overstortventiel niet meer bruikbaar (die druppelde). Deze heb ik beide vervangen. Nu het andere probleem.

Mogelijke veroorzakers

Ik heb goed op dit forum gezocht naar mogelijke veroorzakers bij soortgelijke problemen:

1. Het binnenwerk (cartridge) van de driewegklep hapert door vuilaanslag. Deze heb ik vervangen door een nieuwe en eerst de bronzen behuizing van binnen goed schoongemaakt.
2. De motor van de driewegklep is defect. Na het plaatsen van de nieuwe cartridge, vullen van de leidingen, ontluchten, etc. heb ik de spanning erop gezet. De motor van de driewegklep sloeg aan en het witte palletje ging omhoog (richting bronzen behuizing) en daarna weer omlaag. De motor van de driewegklep doet schijnbaar zijn werk, of zie ik iets over het hoofd? De ventilator ging draaien, ketel sloeg aan en na 5 à 10 sec. weer uit. 30 Seconden later hetzelfde. Dit proces blijft zich herhalen. Ik heb uiteindelijk de ketel gereset en nadat het witte palletje van de driewegklep omhoog stond (CV-stand) de voeding (molex stekker) van de driewegklep eruit getrokken en de molexstekker van de ww-temperatuursensor in de boiler losgekoppeld en vervolgens weer op reset gedrukt. De CV-installatie werkt nu naar behoren, alleen de WW-voorziening is nu tijdelijk afgesloten.
3. De ww-temperatuursensor in de boiler is defect.

Vragen

a. Hoe controleer ik de goede werking van de ww-temperatuursensor?
b. Hoe kom ik aan een nieuwe? Er staat geen leverancier/typenr. op, wel heeft de vorige bewoner/installateur een handgeschreven labeltje met de code 03-76-02 op de kabel geplakt (zie foto)?
c. Kunnen er nog meer oorzaken zijn van dit probleem?

 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Eh, komt de sensor uit de boiler, of uit de onderkant tapvat de AWB. :?:

Anders even op Nibe googelen. Voor AWB is er zo een nieuwe te krijgen.

Je kunt trouwens meten op een weerstand in ohm, hoeveel ohm...... tja weet ik niet.Dat is vaak beschreven in de handleiding van het toestel.

Calenta :cool:
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Dit lijkt mij een Nefit sensor, beetje vreemd.
 

Fbakkum

  • #4
De sensor komt uit de dompelbuis van de boiler. Mijn type AWB-ketel heeft geen tapvat. Het is goed mogelijk, dat deze sensor niet de oorspronkelijke is. Hij zit namelijk geklemd in de dompelbuis met een stukje afvalhout. We wonen pas anderhalf jaar in dit huis en de sensor zat er zo in bij aankoop van het huis.

In de technische specificaties en installatie-instructies welke ik op de site van NIBE heb gevonden, wordt alleen melding gemaakt van de dompelbuis. Over het plaatsen van een temperatuursensor wordt daarin geen woord gerept; onder het kopje Onderhoud en Service ook geen woord over de temperatuursensor.

Kan ik er een andere passende sensor voor aanschaffen? Klopt het, dat dit een type Pt100 sensor is? Dat kwam ik bij meerdere sensor-leveranciers op internet tegen. Zo gek duur zijn ze nu ook weer niet.

Of kan de oorzaak van het probleem ook nog iets anders zijn?
 

Consul

  • #5
Google maar eens met: ntc 037602.

of misschien lijkt deze er ook wel op:

8071650 AWB Tapsensor ntc 037603.20
of KAB037603

Het is dus geen PT100.
 

Fbakkum

  • #6
Dank je, Consul. Ik twijfelde al of het een PTC- of NTC-weerstand was en die kennis is essentieel, het verschil tussen koud en warm badderen. :mrgreen: Is dat labeltje op de huidige sensor toch het bestelnummer van de leverancier van de ketel.

Is de 037603 gelijkwaardig aan de 037602?

Ik zal mijn Sanitairwinkel vragen of ze de 037602 voor mij kunnen bestellen.
 

Inter

  • #7
AWB ntc tap 12k-ohm 2000801120
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #8
Eh, niet! Van awb.

ff lezen....?
 

Fbakkum

  • #9
De laatste twee berichten van Inter en Calenta snap ik niet. Waar gaat dit over :?:

Ik ben in blijde afwachting van de levering van de AWB 037602 NTC boiler sensor of zijn equivalent, die waarschijnlijk morgen al binnen is en daarna ga ik 'm installeren. Ik hoop dat dit mijn initiële probleem oplost.

Wordt vervolgd:!: :arrow:
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #10
De awb sensor wordt onder in het tapvat van de ketel geplaatst.
Geloof niet dat deze sensor voor een nibe boiler geschikt is. Alhoewel , als hij past en werkt.... Klaar.

Succes.
 

Consul

  • #11
De sensor hoort bij de AWB-ketel. Als deze in het sensorgat van de boiler past dan is het goed.
Volgens mij is het gewoon een 10k NTC sensor.
Je zou hem kunnen nameten met een ohm-meter.
 

Fbakkum

  • #12
Het is gelukt! De sensor was kapot (gisteren nagemeten, daarna nieuwe besteld en vandaag geleverd). Het oorspronkelijke artikel is vervangen door AWB A000331012 Boilersensor NTC 12 kOhm round 6x45.

@Calenta: Mijn ketel heeft geen tapvat. Ik heb een W en geen WT. Overigens heb je honderden verschillende sensoren. Je moet heel goed weten welke je nodig hebt, anders is het zonde van de energie en het geld.

Dank jullie wel allemaal voor de goede hulp :super:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu