Wtw: aftoppen afzuiging keuken

Marlein

  • #1
Al een paar postings op dit geweldige forum gezet, maar ik heb nog een vraag.
Wij hebben thuis een WTW systeem, waarop ook de afzuiging van de keuken is aangesloten.

Wij gaan de keuken verbouwen en de kookplek komt op een totaal andere plek te staan. Als we de afzuiging zouden meeverplaatsen betekent dat er 4 bochten in de afzuigbuis moeten komen. Afgezien van het feit dat we dan ook plafond moeten verlagen om de boel weg te werken, heb ik begrepen dat de afzuigcapiciteit per bocht met 10% afneemt. Daarom hebben we besloten om een recirculatie afzuigsysteem nemen. Helaas kunnen we geen afvoer naar buiten maken ivm monumentenstatus pand.

Mijn vraag is wat we nu met het oorspronkelijke afzuigpunt moeten/kunnen doen? Het plan is nl dat er tegen dat punt een kasten/overwant komt. Kunnen wij zonder problemen de afzuigbuis (laten) inkorten, zodat hij in de badkamer uitkomt en daar meer afzuiging creeeren (ook niet overbodig). en verplaatsen we dan ook de aan- en uitknop naar de badkamer?

Ik ben benieuwd naar jullie aanbevelingen.
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Ehm, mechanische ventilatie is het geen wat u beschrijft.

Een wtw unit is even iets anders.

Dit afzuig punt kan prima naar de badkamer geleid worden. met een ventiel is de lucht afzuiging in te stellen. Ik zou hem zo wie zo niet weer als afzuiging van de kookplek gebruiken. Is niet echt gebruikelijk.

De drie standen schakelaar kan inderdaad ook naar de badkamer geleid worden. Met de nieuwere type ventilatiebox kan het zelfs draadloos geregeld worden.
 

Marlein

  • #3
Onze Warmte terugwinning (WTW) is ook balansventilatie met afzuiging en aanvoer van gezuiverde verwarmde lucht. We hebben een Agpo Ferrolli en geen standaard mechanische ventilatie. Installatie is gloednieuw. Afgelopen voorjaar vervangen is die in de plaats gekomen van eentje van 17 jaar oud, ook WTW, agpo stork. De eersten zo'n beetje in Nederland destijds, prestigeproject.
We hebben geen 3 standen knop, slechts aan en uit.

1 buis met ventielen loopt vanaf de cvkast via de wc en badkamer naar de ernaast gelegen keuken. Dat zijn dan 3 ventielen. Vraag is dus of de laatste ventiel eraf gehaald kan worden en de buis in te korten tot de badkamer en daar ventiel weer erop te zetten, voor extra afzuiging in de badkamer.
Wij hebben daar last van schimmel, vanwege de te geringe afzuiging en onmogelijkheid een raam open te zetten. Dus dat zou voor ons heel fijn zijn als dit zou kunnen. Het is niet zo dat we dit zelf gaan uitvoeren, want dat inmeten is een specialistenklusje lijkt me.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Heb je dan nog een andere ventilatie mogelijkheid als je dat afzuigpunt in de keuken laat vervallen?
 

Marlein

  • #5
Bedoel je die recirculatieafzuigkap? In deze ruimte is geen andere ventilatiemogelijkheid dan een raam op en te zetten (maar die zit op 2,15 hoogte (onderkant), dus dat is geen optie. Zomers kunnen andere ramen open en de keukendeur. De ruimte op zich is niet benauwd. Hij is 4,50 meter hoog en 6x8 met open trapgat naar boven verdieping.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Die recirculatiekap filtert het vocht niet weg, dat blijft zonder ventilatie dus in de keuken hangen. Ik zou een afzuig ventiel in de keuken handhaven en zorg ook voor de toevoer van frisse lucht. Ik neem aan dat dat bij WTW dan via inblaasventielen gebeurd en via spleten onder of roosters in de deuren via toilet badkamer en keuken wordt afgevoerd. Let daar in de badkamer ook extra op.
 

Marlein

  • #7
Ik denk even hardop.
We hebben 2 inblaaspunten op de keuken/badkamer verdieping hoog tegen het plafond, maar dat is dus geen afzuiging.

We hebben geen spleten of roosters in badkamer of wc deur. In de badkamer en wc hebben we alleen afzuiging, geen inblaas en ook geen makkelijk te openen raam (wel expres raam niet met tochtstrip gedaan). Wel is het zo dat we eigenlijk de deuren altijd open hebebn staan en bij douchen staat de deur op een kier. Na douchen deur wagenwijd open. In de hele ruimte hebben we 2 inblaaspunten, direct boven elkaar gelegen tegen het plafond aan. Al die tijd hebben we nooit extra ventilatie in de keuken gehad. Alleen een motorloze-afzuigkap direkt geplaatst op het einde van die afzuigbuis.

Ik moet zeggen dat ik nu eigenlijk ook bijna altijd kook zonder dat ik de afzuigkap aanzet. Ik heb het idee dat het zo weinig afzuigt dat het zoveel niet uitmaakt. De ruimte is zo ontzettend hoog dat het vocht wel weg kan. En in deze tijd van droogte (vorst) is misschien wel fijn zelfs dat het vocht blijft hangen. Of verkijk ik me daar op? Ook maakt het ding in afzuigstand zo veel herrie, dat de kinderen die in de slaapkamer onder de keuken slapen er last van hebben. Hun inblaaspunt gaat dan nl als een gek tekeer.

Jij zegt dus afzuigpunt handhaven. Dan moet ik daar eens hard over nadenken waar ik dat afzuigpunt naar toe kan verhuizen en waar de knop moet.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Voor een keuken zou ik een aparte afzuigkap gebruiken , ik zou dat vervuilde en vochtige lucht niet door een WTW unit afzuigen , die filters van die units zijn daar niet geschikt voor en grote kans dat wisselaar vervuild raakt .
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
TS geeft in de startpost al aan een recirculatiekap te hebben gekozen. Wat ik bedoel is IPV deze motorloze afzuigkap een normaal afzuig ventiel op het kanaal ergens in een wand oid in de keuken plaatsen. Die schimmel in de badkamer geeft ook wel te denken, kennelijk is daar toch te weinig circulatie. Misschien het systeem toch wat vaker in de hoge stand gebruiken en/of eens beter (laten) inregelen.
 

Marlein

  • #10
Ik had het er net met mijn man over. Nooit bij stil gestaan dat we de aanknop wel eens zouden moeten gebruiken, als we douchen. Na de verbouwing gaan we dat dus voortaan doen. Wij dachten eigenlijk dat de afzuigcapaciteit te laag was voor onze hoge (ook 4,5 meter) hoge badkamer. In dat licht is het misschien wel slim om de aan en uitknop in de badkamer te plaatsen.
Kijk zo komen we weer tot goede inzichten.

Het is ons ook nooit gezegd dat die knop ook gebruikt moet worden bij ventilatie badkamer. Ik dacht puur alleen voor afzuiging bij koken.

Schimmel geeft zeker te denken en daarom dachten we ook die pijp af te toppen om dubbele ventiel in badkamer te realiseren. Overigens overwegen we om (illegaal) in de badkamer wel een toevoer naar buiten te maken. Daar heeft niemand last van. Voor de keuken is dat qua erfscheiding en bovenburen geen optie.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Ik denk toch dat het een kwestie is van vaker gebruiken, spleten onder de deuren aanbrengen en eventueel beter inregelen. Het punt uit de keuken verwijderen zal het binnenklimaat daar iig niet verbeteren.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #12
Tevens heeft u "balans"ventilatie , dit houdt in dat alles gebalanceerd is ingeregeld. Keuken punt zal behouden moeten blijven, ook voor de temperatuur balans.

De schimmel in de douche is aan u zelf te wijten, omdat u de ventilatie nooit op standje hoog hebt gezet NA het douchen.

Als de WTW een hoop herrie maakt op standje hoog, dan zal er toch eens een monteur bij moeten komen, normaliter hoor je de WTW wel, maar maakt hij geen lawaai.
spleten onder de deuren aanbrengen en eventueel beter inregelen
doet meer goed dan kwaad.

gr
 

Marlein

  • #13
We moeten hier wel een beetje lachen om onze domheid.
Vandaag voor het eerst de ventilator in de keuken aangezet NA het douchen. Dus dat na 17 jaar. Dan valt het nog mee hoe de badkamer eruit ziet :wink:
Gelukkig binnenkort ook daar verbouwen.

Afzuigpunt in de keuken behouden, geeft me enorme kopzorgen. Ik wil zo'n lelijk ding niet door mijn kastjes heen geboord hebben. Maar ik begrijp dat de balans uit balans kan raken. Ik kom er wel uit.

Denken jullie dat het nog nodig is een ventilatiegat naar buiten te maken in de badkamer, als we vanaf nu de afvoer na het douchen aanzetten? We verstoren daar natuurlijk de balans mee, maar we willen over ca 15 jaar niet weer schimmels op de muur hebben. Zou fijn zijn als het niet hoeft, de muur is 47 cm dik en gat maken zou ook nog illegaal zijn vanwege monumentenstatus.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #14
Jullie hebben het over een AGPO FORELLI.
maar is dat niet een COMBI FORT of een OPTIFORT.
dit is een combinatie van WTW en CV in een.


Mijn vraag is nu hoe zat het in de oude situatie met de afzuigkap
die was toch ook aangesloten op de unit.
en de filters die er in zitten maak je die wel een schoon.
omdat je aangeeft dat hij veel lawaai maakt als hij aan is
je spreekt over inblaas punten en afzuigpunten.
Zowel de inblaas en de afzuig moeten blijven bestaan.
Want het systeem is daar op ingeregeld.
 

Marlein

  • #15
Handleiding even erbij gepakt.We hebben een HR optifor 350 met daaronder een megadens 4. We hadden eerst van agpo zo'n alles in 1 ding, maar het nieuwe ontwerp paste niet meer in de oude situatie. Deze combi is iets "kleiner".
De afzuigkap is niet vervangen. We hebben al 17 jaar een motorloze afzuiging merk geen idee, maar ik dacht dat het Itho was. Deze metalen filters elke 2 maanden zo'n beetje in de vaatwasser.

Als ik de afzuiging aanzet, dan waait de wind gewoon door de buizen. je hoort hem enorm afzuigen. Toen ik vanmiddag de afzuigpunten ging reiningen en een stukje binnenkant buis, werd mijn wc papiertje bijna naar binnen gezogen, zoveel wind stond er in de buis.
Mijn dochters hebben daar in hun slaapkamer last van en ik eerlijk gezegd ook. Als het systeem uitstaat hebben we in de slaapkamers geen last. Dat hadden we in de oude situatie niet.
De luchtinblaas is al op de laagst mogelijk stand gezet bij het opnieuw inregelen. Mijn dochters konden niet slapen door het geluid. In de laagste stand is dat wel uit te houden, maar dan moet inderdaad niet boven de afzuiging nog aanstaan.

Nou moet ik zeggen dat we bij de installatie van dit ding enorm veel geziek hebben gehad. Bij het omzetten van de 3weg pomp, floot het door de leidingen. dat ging dag en nacht door, elk kwartier zo'n beetje. Men vond dat wij ons aanstelden. Uiteindelijk is dat is verholpen door alle leidingen van het apparaat naar de leidingen in huis door flexibel te vervangen en het apparaat in de eco stand te zetten ivm comfort. Zelf heb ik bij alle leidingen de gaten in de vloer groter gefreesd. En nu hebben we nog steeds in de muur een resonantie van het apparaat. Wat heel erg vervelend is, want mijn computer staat vlak naast de cvkast. Die resonantie hebben ze getracht te verhelpen door tussen het apparaat en het frame waar hij aan hangt rubberen ringen te plaatsen. Maar resonantie is nog steeds niet weg. Ook hoor je hem altijd aan- en afslaan.
Allemaal hindertjes die we voorheen niet hadden.

Voor de euro's die we er voor betaald hebben, weten we nog niet of we er blij mee zijn.
 

Chathanky

  • #16
De hoeveelheid verlies bij het verlengen is zo niet te zeggen of het kan of hoeveel extra verlies dat geeft.

Bij het aanpassen van de ventilatie gaat samen met het opnieuw inregelen van de ventielen. Je ventilatiesysteem moet eerst doorgerekend worden. Dan pas is duidelijk wat de mogelijkheden zijn.

Het geluid dient binnnen de geluidsnormen te blijven. Dit kan bijna enkel als er geluidsdempers worden toegepast in de aanvoer en retour nabij de wtw unit. Ook dienen de ventielen goed gekozen te worden. Deze kunnen ook te veel geluid maken als er verkeerde ventielen geplaatst zijn.

Een motorloze afzuigkap kan op een wtw systeem. Zoals je al meld dienje de filters van de kap regelmatig goed te reinigen. Doe je dat niet veruild je kanalensysteem en retourfilter veel sneller. Je wtw wisselaar vervuild nauwelijks meer als je de filters regelmatig en op tijd onderhoudt.

Je uiteindelijke vraag of het afkoppelen kan. Als je het afzuigpunt wel in de keuken laat zitten en laat afzuigen. Je ventilatie hoort wel in ballans te blijven. Plaats een instelbaar rooster en laat dit inregelen. Verstandig is om de rest ook mee te nemen en in te laten stellen.
Je mag niet het rooster afsluiten. Je keuken hoort verse lucht te krijgen. Zeker met een recirculatiekap moet wel de vervuilde lucht afgevoerd te worden.
Persoonlijk zou ik mooit een recirculatiekap aanraden maar een motorloze variant aansluiten op je ventilatiesysteem.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #17
Dat is mijn visie ook op dit verhaal.Schathanky
Gewoon de buizen verlengen naar de nieuwe plaats.
motorloze afzuig kap plaatsen en de ventielen op nieuw in laten regelen.
De aanvoer verse lucht in de keuken een stuk verlengen met acoustische slang en dan weer aansluiten op een rooster in het nieuwe plafond.
De recirculatie kap zal u ventilatie systeem behoorlijk verstoren.
En zeker als u ze afsluit.
het systeem wat is aangebracht is aangepast op het volume van de woning.
Daar zijn de ventielen ook op ingeregeld.
Dus afsluiten nooit doen.
En wat betrefd de badkamer de deur inkorten zodat er een kier onder de deur van ongeveer 1,5 cm onstaat. (zeker na verbouw)
Daar zijn de meesten systemen op ingeregeld.
En natuurlijk tijdens het douchen even op twee en hij kan weer normaal als de spiegel damp vrij is.(dit is ongeveer een indicatie)

Rene
 

Marlein

  • #18
Was het maar zo makkelijk.
Laat ik fotootje bijdoen van de situatie dan is het misschien wat duidelijker waarom het niet zo makkelijk gaat om de buizen door te trekken. Links is de afzuigsituatie en rechts bij de kast zou de nieuwe moeten komen.
Manlief heeft inmiddels ook duidelijk gemaakt dat verlagen van plafond wat hem betreft eigenlijk helemaal geen optie is, want dan zouden we het over het hele plafond moeten doen en dan zou mijn werkruimte geen stahoogte meer hebben. Buizen kunnen dus niet weggewerkt worden. Die tijd hoop ik gehad te hebben na de verbouwing, zoals jullie op de foto kunnen zien.

De afzuiging zit nu onder een overkapping van het bovengelegen entresol (mijn werkruimte). De buis zou daar eerst om een hoek moeten en vervolgens 2,5 meter moeten stijgen. Dan moet hij nog de oversteek maken en weer dalen. Aan pijplengte schat ik 9 meter lengte en dan nog bochten erin.

Plafond verlagen is dus eigenlijk geen optie, dom dat ik dat zelf niet had bedacht. Want die overkapping boven de afzuiging is de vloer van mijn werkruimte. Als daar pak hem beet 20 cm afgaat, kan ik niet meer staan. En slechts een gedeelte van het plafond verlagen is in deze ruimte geen gezicht.

Badkamerdeur afzagen is niet nodig. De deuren sluiten al met een flinke kier eronder. Bovendien staan ze altijd open, behalve op het moment van douchen.

Ik raak ook een beetje in de war. Want het afzuigpunt waar we het over hebben blaast absoluut geen verse lucht naar binnen. Hij zuigt echt alleen maar af, net als in de wc en de badkamer. dat is 1 lange buis met 3 ventielen. Op een andere plek en op de 2 andere verdiepingen hebben we ventielen die alleen maar lucht uitblazen.
REne ik begrijp gewoon niet wat je bedoelt met de aanvoer verse lucht in de keuken een stuk verlengen met acoustische slang en dan aansluiten op nieuw rooster. De afzuiging die moet verplaastst worden, maar die blaast volgens mij echt geen verse lucht naar binnen. Daar hebben we op een andere plek in de kamer ventielen voor.


Mijn oorspronkelijk vraag was eigenlijk of die buis van de afzuiger die dus door de badkamer loopt, niet kunnen inkorten. Voor hij naar de keuken gaat, ligt hij vrij goed bereikbaar in de badkamer (jawel weer buis) om in te korten, dat zal dus maar zo'n 30 cm zijn en dan daar een ventiel opzetten. Dus extra afzuiging in de badkamer. Voor zover ik het kan bekijken.

Eigenlijk had in ons huis nooit WTW toegepast moeten worden.
pffff wat ingewikkeld. weer een slapeloze nacht. Ik wil zo graag de knopen gaan doorhakken. Maar ik ben iemand van details, dus ik moet alles echt uitgewerkt hebben. Lastig hoor.
Wel super trouwens dat jullie zo meedenken. ik heb er heel veel aan.
Dank daarvoor!
 

Chathanky

  • #19
Dat afzuigen ipv inblazen van de keuken had ik wel begrepen. :mrgreen:

Ik gaf enkel aan wat mij het beste lijkt. Dit kan kwa uitvoering best ingrijpend zijn.
Bedenk wel dat eenmaal de keuze gemaakt is dat dit voor velen jaren zit.

Extra afzuiging voor je badkamer is best mogelijk. Maar dit gaat wel ten kosten van de goede ventilatie in de keuken. Als er in de keuken geen afzuiging is wordt deze met een recirculatie kap zeer vochtig. En de keuken hoort aan eisen van het bouwbesluit te voldoen. Met jou plan gaat dit niet zo zijn.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #20
Door dit verhaal ben ik in de war geraakt
Marlein schreef:
Ik denk even hardop.
We hebben 2 inblaaspunten op de keuken/badkamer verdieping hoog tegen het plafond, maar dat is dus geen afzuiging.


dus vandaar ik zij dat de inblaas moet blijven bestaan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu