Woonkamer isoleren

Arjan010

  • #1
Goedendag,
Ik ben nieuw op dit forum.. In het kort: ik heb afgelopen zomer in R’dam een appartement gekocht op de bovenste (3e) verdieping met bouwjaar 1947. Nou was het van de zomer al vrij pittig qua temperatuur (opzich niet zo’n hele grote ramp), maar nu is het de laatste maanden ook pittig qua temperatuur, maar dan de andere kant op.. Omdat er van origine een gaskachel aan het eind van de 8,5m lange woonkamer als verwarming inzat (en een badgeiser voor keuken en douche), heb ik deze er gelijk uitgehaald en 2 infrarood verwarmingspanelen opgehangen. Nu werkt dit uitstekend, alleen als de temperaturen zoals afgelopen dagen richting vriespunt of eronder gaan, dan trekken dezen het niet echt. Ik merkte ook dat, zodra ik de panelen uitzet, de temperatuur in no-time naar beneden schiet. M’n kozijnen zijn in het verleden al door kunstof vervangen, de wand die eromheen zit is toen wel opnieuw uitgeracheld en toen (zonder isolatie..) opnieuw gegipst. Wat ik bij m’n plafond zie bij de lampaansluitingen is dat er wat riet tegen het dak aanzit, dan wat loze ruimte van zo’n 5cm en zie ook nog wat piepschuimplaten van + 2cm dik op m’n gipsplaten liggen. Alles bij elkaar geen daverende isolatie lijkt mij. Het plafond is verder nog wel goed, kan wel een nieuw laagje latex gebruiken maar is verder wel nog goed intact.

Afgelopen weekend zat ik dus te denken: Je kan 2 dingen doen: of een vracht extra kachels neerzetten en elk jaar flink wat extra euro’s naar de energieleverancier brengen, wel de makkelijkste oplossing maar wordt je niet echt wijs van lijkt me, is ook niet echt interessant voor de verkoop van de woning in de toekomst. Kan ook zeggen: Ik maak me een week druk, haal het gips van de voor- en achterwand, isoleer dit en opnieuw gipsen en latexen. Plafond heeft in principe een goede basis, om dit er helemaal uit te trekken vind ik nogal een operatie, geeft een berg troep en moet ook alles naar beneden transporteren en afvoeren. Is het wijs om het volgende te doen? Plafond opnieuw uitrachelen op de bestaande gipsplaten met balken, isolatie ertussen en opnieuw gipsen en klaar.. Nu klinkt dat allemaal wel lekker makkelijk maar na wat te hebben rondgekeken is me wel duidelijk geworden dat je toch met een aantal zaken rekening moet houden: stilstaande lucht, vochtwerendfolie etc.
Heeft iemand hier een goed idee over? Ik zelf heb een jaar of 5 geleden wel een aantal jaartjes als timmerman in de bouw meegelopen, ben wel redelijk handig, alleen heb weinig kaas van isolatie gegeten..

P.s. Ik kan niks aan de buitenkant van het dak doen i.v.m. VvE.


Alvast bedankt voor het meedenken!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wil je isoleren richting een toekomstige norm Rc 5 liever nog hoger, moet je aan een behoorlijke dikte isolatie materiaal denken. In glaswol ga je richting de 20 cm en in PIR 15 cm.
Waarom kan je niets aan de buitenkant van het dak doen?
Een laag isolatie materiaal op de bestaande dakbedekking aanbrengen wat is het bezwaar van de VvE?
 

Arjan010

  • #3
Dank voor uw reactie.

Ter beeldvorming : het is 1 straatlang complex van zo’n 20 appartementen breed. De VvE is van totaal 4 van zulke blokken (2 straten), en is van Woonbron. Daarom kan ik dus niets aan de buitenkant doen, ze willen alle blokken hetzelfde houden, geen uitzonderingen..

Maar 20cm dik is wel aardig wat om tussen een paar balkjes te doen, dan moeten er flinke balken tegen het bestaande plafond, en dat weegt weer aardig wat natuurlijk, zeker als er ook nog gipsplaten aankomen. Hmmm ..

Ik (als leek..) dacht in eerste instantie: ik schroef overdwars latten tegen het bestaande plafond van zo’n 2 a 3 cm dik. Dan daar weer overdwars om de 60cm balken van zo’n 8 cm, daar tussen glaswol van 8cm tussen, folie erover en gipsen maar.. Maar zo te horen is dit dus bij lange na niet voldoende.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
8 cm was voldoende.

Willen zo ook de buitenkant van het dak hetzelfde houden. :lol:

Isolatie van een schuim is stukken lichter.
Hoewel, onder het dak kan je beter een wol gebruiken, dit materiaal vertraagd de warmte stroom van buiten naar binnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu