Woningbouwvereniging; rechten en plichten

Franc1234

  • #1
Hallo allemaal,

Misschien een wat uitzonderlijke vraag, vandaar ook in deze rubriek. In de lichte hoop dat er iemand op de hoogte is wat de regelgeving zegt omtrent rechten en plichten huurwoningen.

Even in het kort de casus. Mijn schoonouders wonen al ruim 35 jaar in een huurwoning (bj. ca 1985) bij dezelfde vereniging. In de tussentijd is enkel het keukenblok een keer vernieuwd, en zijn er wat tegeltjes vervangen in de badkamer.
Wandtegelwerk in de natte ruimten en de keuken is nog vanaf de bouw. Ze zijn erg netjes, en zuinig op de spullen. Het ziet er daarom ook nog prima uit. Onlangs hebben ze de aanvraag gedaan om de keuken te laten vernieuwen, toilet en badkamer te renoveren. Opzichter is langs geweest, en vond het onzin omdat alles er nog netjes uit ziet. Gods gratie konden ze enkel een nieuw keukenblok kiezen. Maar dan zonder tegelwerk. Nota bene vanaf een folder moeten ze de keuken uitzoeken.

Waar wringt nu de schoen:
bij de directe buren is al eens de badkamer compleet vervangen, vanwege losse tegeltjes. De directe buren hebben nu ook een aanvraag tot een nieuwe keuken, en wat gebeurt: die krijgen monstertjes te zien, en de tegels worden ook nog vervangen. Er wordt duidelijk met 2 maten gemeten.

Nu hebben ze tot 2 maal een klachtenbrief gestuurd, telefonisch hun verhaal gedaan, maar de vereniging houdt voet bij stuk.

De concrete vraag die ik nu dus heb;
Valt er iets te zeggen welke rechten er zijn voor huurders, en de plicht er is voor de woningbouw om aan zulke wensen te moeten voldoen. Er bestaat toch wel iets juridisch over vervngingswaarde/ houdbaarheid/ leeftijd van materialen? Ze worden er nu voor gestraft netjes op de spullen te zijn. De vereniging strijkt wel elke maand een huurbedrag op, maar voor vernieuwen geven ze niet thuis.

Ik hoop dat iemand hier op de hoogte is van een dergelijk vraagstuk
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je kunt als huurder niet zo maar eisen dat de keuken en badkamer vervangen moeten worden.
Als de tegels los zitten of kapot zijn, dan zal de woningbouw dat wel doen, en dat is ook in hun voordeel omdat ze anders straks meer schade hebben door bv lekkage.
En als het keukenblok nog goed is, zal dat ook niet zo maar even vervangen worden.

Sommige woningbouwverenigingen gaan soepeler om met bv renovatie en keuze van de huurders.
Andere zetten meteen hun hakken in het zand, en willen geen geld uitgeven.

Enigste wat je kunt doen is de huurvoorwaardes doornemen, en eventueel een juridisch bureau inschakelen.
 
  • Like
Waarderingen: Franc1234

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Of navraag doen bij de huurcommissie.
 
  • Like
Waarderingen: Franc1234

Franc1234

  • #4
Het is niet zozeer dat ze het eisen. Het komt voort uit de keuze voor de vereniging om bij naastgelegen buren wél zaken grondiger aan te pakken, en hier de vraag af te wimpelen. Ze voelen zich gewoonweg benadeeld. Ze vragen nooit ergens om, en hebben het idee dat er wel eens iets vernieuwd mag worden als je er al 35 jaar bewoner bent. Zo gek is dat niet denk ik
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik sluit me aan bij de eerdere reacties. Huurvoorwaarden eens goed doornemen en anders juridisch advies inwinnen. Meet kun je volgens mij niet doen...
 
  • Like
Waarderingen: Franc1234

Franc1234

  • #6
Walker schreef:
Of navraag doen bij de huurcommissie.
Dat is inderdaad een goed optie. Die zal ik ze aandragen. Bedankt voor de tip!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Je schoonouders betalen een bepaalde huur en deze is gekoppeld aan de toestand van de woning. Daar worden punten aan gekoppeld. Wordt het keukenblok vervangen of andere zaken verbeterd wordt de puntenlijst aangepast en gaan daardoor meestal meer huur betalen.
Het zou me niet verbazen als die puntenlijst niet ergens op het internet te vinden is.
Bij ons aan de overkant van de straat zijn de woningen ook aangepakt. Je haalt een hoop zorg (gezeik) naar je toe wat er niet fout is gegaan.
Google is niet mijn vriend maar wel verotte handig. Puntensysteem woningen
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #8
Je kan een dergelijk verzoek op verschillende manieren doen.

Als je gelijk al duidelijk laat blijken dat je van mening bent dat de kosten voor de verhuurder zijn geeft de staat van de onderdelen de doorslag is die nog goed dan zal er een nee volgen

Je kan echte ook aangeven dat de je die ouderwetse tegels en keuken zat bent en iets wil dat meer van deze tijd is en je eventueel bereidt ben meer huur te betalen om dat mogelijk te maken.
De vereniging maakt dan een berekening wat de meerkosten zouden worden
(de afschrijving van het huidige interieur zit er in verwerkt)
dan doen ze in zijn algemeenheid een voorstel waar je ja of nee tegen kan zeggen.

Het is goed mogelijk dat die buren 250 euro meer per maand betalen voor de zelfde woning.
 

Franc1234

  • #9
Helemaal mee eens met het bovenstaande. Goed punten. Dank hiervoor.

Het geval was dat er een opzichter (extern) is komen kijken, en het heeft beoordeeld. Enkel de keuken kwam in aanmerking, maar niet de tegels. Al het overige werd afgekeurd. Er is nog geen eens sprake geweest over een kostenplaatje. Bij de desbetreffende buren is een opzichter vanuit de verenging zelf komen kijken. Hier zit dan ook wel het verschil, maar de verenging geeft er niet aan toe.
Mijn schoonouders waren wel bereid om zelf de tegels te vervangen, voor eigen kosten. Maar dan moest dat wel in de stijl van de vereniging. Ik snap best dat hier frustratie zit, en e.e.a. in het verkeerde keelgat schiet.

We gaan wel eerst advies inwinnen bij de huurcommissie, en desnoods juridisch loket. Bedankt voor zover.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Zo'n beetje alles is wel gezegd, dit is geen item voor dit forum, vandaar een slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu