Whirlpool wasmachine maakt tikkend geluid ...

Luykxd

  • #1
... tijdens het draaien, komt niet goed meer op toeren.

Machine al open gehad:
- ook bij handmatig draaien van trommel hetzelfde geluid
- bij terugdraaien naar "geluids-positie", geen geluid meer
- gekeken of er iets tussen kuip en trommel is gekomen
(ja een papieren etiketje, maar niet geluidsbron)
- zonder aandrijfsnaar maakt trommel geen geluid
- zonder aandrijfsnaar maakt motor-as geen geluid

Gelet op andere berichten hier
- verdenk ik de lagers enigszins (want waarom geen tikkend
geluid als ik de trommel ronddraai zonder aandrijfsnaar)
- of toch de koolborstels vervangen (hoe?)

machine AWM6063
nr 8570 6063 8000

Bij voorbaat dank voor verdere aanwijzigen / adviezen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Controleer de koolborstels, ze moeten 15 mm lang zijn, anders vervangen.
 

Luykxd

  • #3
Vandaag machine weer opengemaakt en nu ook motor losgekoppeld. Beide koolborstels vervolgens losgeschroefd en opgemeten: allebei nog zo'n 21 mm ...
- dat zou dus nog genoeg moeten zijn (toch?)
- hoe lang steken ze origineel buiten de behuizing

- wat zouden koolborstels met tikkend geluid van doen kunnen hebben ?(deze vraag komt ook elders op 't forum voor, zonder relevant antwoord)
- lengte van koolborstel houd neem ik aan lineair verband met electrische weerstand, moet ik in die richting denken?

Ik hou de machine even open in afwachting van verdere tips ..
ik hou me aanbevolen en breng u bij voorbaat dank ..

Zal nog proberen een fotootje te posten

vriendelijke groet, DJ
 

Henny

  • #4
Het tikkend geluid van de koolborstels wordt veroorzaakt doordat een of meerdere lamellen van de collector (het draaiende gedeelte waar de borstels overheen lopen) enigszins omhoog is komen te staan.

Dit betekend helaas het einde van de motor.
 

Luykxd

  • #5
Als ik de motoras met de hand ronddraai is er niks tikkend te horen ...
 

Luykxd

  • #6
... bovendien is de frequentie van het tikken vele malen lager dan de rpm's die de motor-as maakt. De motor functioneert ook nog (redelijk?) goed en de machine wast ook nog naar behoren. Hij centrifugeert alleen met minder toeren en maakt daarbij een tikkend geluid, ik schat ongeveer 2 tikken per seconde. Dat is natuurlijk op zich al irritant en bovendien is mijn vrouw niet happy is dat de was natter dan voorheen uit de trommel komt.

Zit ik er echt zover naast dat ik denk dat de motor nog goed is en de machine nog te redden? Heeft er nog iemand andere suggesties?

Wat zou een service-monteur van Whirlpool anders kunnen doen / vervangen?


 

Aa

  • #7
De koolborstels zien er nog goed uit daar kun je nog wel even mee draaien,.
maak de koperen plaatjes waar de koolborstels over heen lopen schoon met wc papier en een beetje wasbenziene, koolborstels en de motor terug monteren en dan de machine zonder snaar laten draaien.
komt de motor nu wel gewoon op toeren of staat hij te vonken bij de koolborstels?

als hij staat te vonken en/of hebt je tikkend geluid dan moet je toch aan een nieuwe motor.

draaid hij nu wel goed dan de trommel met de hand rond draaien hoor je nu de lagers een rommelend geluid maken of blijft de trommel mischien haperen omdat er iets tussen de trommel en de kuip zit. een sok of zo?
 

Luykxd

  • #8
Hallo, hierbij even een update. Allereerst het goede nieuws: het getik is (voorlopig?) afgelopen!

Na het schoonmaken van de motor deze zonder snaar en losliggend naast de machine eventjes proef laten draaien. Weinig / geen vonkjes gezien en geen getik, zoals verwacht (want rpm's vele malen hoger dan de frequentie van het getik). Dus de motor terug in de machine gemonteerd.

Bij het handmatig ronddraaien van de trommel vervolgens hoorde ik nog steeds alleen getik wanneer de snaar gemonteerd was. Derhalve had ik tot nu toe de lagers van de trommel niet geindentificeerd als oorzaak / locatie.

Echter, nadat ik de bovenkant van de machine ook had gemonteerd, kon ik beter luisteren waar het geluid vandaan kwam, en daarbij ging de verdenking toch naar de trommel-as (en dus niet naar bv. de veren van de ophanging; hoewel het nog steeds zo is/was dat zonder snaar er geen enkel getik is/was te horen .. zou de snaar de as scheef trekken o.i.d. ??).



Toch maar eens de afsluitmoer van de trommel-as losgeschroefd, en het aandrijfwiel eraf geschoven (zie foto). Verder niks losgehaald onder vrees van niet-meer-in-elkaar-weten-te-krijgen (wat voor lagers?). De machine een beetje schuin gezet en de as zo goed en zo kwaad als dat ging extra geolied en "ruimte" gemaakt door de trommel ietsjes naar binnen te schuiven en later weer terug. Ook door de opening erboven (tussen de "schoepen" in de achterkant van de gegoten kuip) dunne olie erin gedruppeld (welke hopelijk bij de trommel-as terecht zou komen).

Na een uurtje alles weer teruggemonteerd, de snaar erop en proefdraaien maar ... tadaa! Geen getik meer en voldoende rpm's (op 't gehoor althans). Dus achterkant en bovenkant weer erop, terugzetten en verder afblijven maar. Gisteren heeft m'n vrouw alweer wasjes gedraaid, vanavond/vannacht gaat ze speciaal erop letten of ie ook weer met voldoende toeren centrifugeert.

Ben helaas zelf niet 100% overtuigd van een structurele oplossing van het probleem. Mocht ie toch binnenkort weer gaan tikken, dan weet ik in ieder geval waar er weer wat olie naar toe moet...

Iedereen bedankt voor het meedenken en de adviezen!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Wanneer hij weer gaat tikken bij de lagers dan is vervangen de enig goede oplossing voor er meer beschadigt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu