Whirlpool koelkast werkt slechts paar uur

Dirck

  • #1
Beste allemaal. Ik heb nu een tijd zitten lezen op het forum en het een en ander geprobeerd te bekijken en uitvinden, maar ik kom er zelf niet helemaal uit dus toch een berichtje op het forum. Mijn koelkast is een tafelmodel Whirlpool zonder vriesvak (tweedehands, geen idee van leeftijd ed). NC code: 856463001000. Typenummer kan ik niet identificeren op de sticker (R600A?)

Het probleem begon een week geleden ofzo. Ineens was de koelkast warm. Het lichtje brandde nog dus met de stroom was niets mis. Een paar dagen lang heb ik wat met de thermostaatknop gerommeld om te zien of dat wat uithaalde. Maar zonder resultaat. Toen heb ik de koelkast eens een nacht lang van de stroom af gehad. Toen ik hem de volgende ochtend weer inplugde begon de compressor direct te draaien.

Helaas hield hij dit niet vol schijnbaar en ’s avonds was mijn koelkast nog/weer warm. Dit heb ik nog een keer herhaald met hetzelfde resultaat. Gisteravond heb ik hier zitten lezen, maar dit probleem kom ik niet echt tegen.

Toen ik de stroom er gisteren een kortere periode af gehad had hoorde ik wel de bekende pogingen van de compressor om te starten. Dit heb ik met wat getik met een hamer niet op gang kunnen helpen.

Ik heb een poging gedaan om bij het relais te komen, maar de instructies op het kapje zelf zijn niet erg duidelijk dus het lukt me niet. Het lijkt erop dat ik het ongeveer stuk moet maken om ergens bij te komen. De (gedownloade) handleiding zegt hier niets over. Dus ik kan tot nu toe niets doormeten (heb wel een multimeter).

Toen de stroom er maar weer een dag af gehad en tot mijn verbazing start hij weer gewoon in 1 keer op en begint te koelen. Na 25 minuten stopte de compressor en waren hij en het koelsysteem aan de achterkant nog maar net wat warmer geworden (de koelkast van binnen van 22 naar 18 graden met de condens bevroren op de achterwand). De koelkast heeft in ieder geval 4 uur gewerkt. Toen ging ik slapen en was de temperatuur 10 graden (thermostaat op medium). De compressor en achterkant bleven hierbij koel tot iets warm. Vanmorgen was de temperatuur 16 graden en hoor ik de klik waarna hij aan hoort te springen, maar gebeurt dit niet. De compressor is handwarm.

Wie-o-wie kan mij helpen? Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
Denk dat door lekkage het koelmedium gedeeltelijk verdwenen is. Betekent einde koelkast.
 

Dirck

  • #3
Dankjewel Fiesiekus. Is er een manier waarop ik dit idee van jou zou kunnen bevestigen? Dan moet ik namelijk vanmiddag marktplaats maar weer eens op ben ik bang...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Mogelijk dat het relais op de compressor defect is, soms kunnen die gemakkelijk worden vervangen.
Bel even met een onderdelen leverancier of dit relais los te leveren is.
 

Bartelemeus

  • #5
Hallo, het lijkt echt dat de compressor defect is , als hij warm wordt gaat de beveiliging eruit. gasgebrek kan niet anders bevriest de achterkant niet.

Mvg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Er zit bij het relais ook een temperatuurbeveiliging, die kan ook defect zijn, ik weet niet of die wel los te koop zijn.
Als de koelkast aan de achterkant wel koud wordt en de compressor niet heet dan mankeert er m.i. niets aan de compressor.
 

Dirck

  • #7
Dank jullie voor het meedenken. Ik merk dat er toch wat verschillende ideeën zijn. Misschien dat wat meer informatie helpt om tot een diagnose te komen. Ik kan vanalles proberen mocht dat nodig zijn.

Een temperatuurbeveiliging kan ik mij niet zo goed voorstellen, omdat ik niets warmer dan handwarm heb gevoeld tijdens mijn tests.

Wat me verder opviel is dat de bovenkant van de achterwand binnen erg koud wordt, maar dat de rest niet net zo hard koelt voor mijn gevoel. Verder viel het mij op dat hij wel erg traag koelt. Ik heb van het weekend een vriezer aangesloten die voelde binnen no time koud aan van binnen. De koelkast deed hier veel langer over.

Iets dat mij opviel en misschien wel niets te betekenen heeft. Toen ik de achterwand van de koelkast voelde merkte ik dat links bovenin de bovenlaag los lijkt te zijn gekomen van de rest. Ik kan deze terug duwen en dan is er een tijdje geen ruimte. Maar uiteindelijk keert deze ruimte toch weer terug.

Komende week ben ik niet thuis. Maar als jullie nog ideeën hebben probeer ik die graag uit wanneer ik terug ben.
 

Fiesiekus

  • #8
Fiesiekus schreef:
Denk dat door lekkage het koelmedium gedeeltelijk verdwenen is.
Vandaar die gedeeltelijk gekoelde wand.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu