Whirlpool AWM 275 -1000 start niet meer

Chrisman

  • #1
Whirlpool AWM 275 - 1000 heeft ongeveer 4 jaar vlekkeloos (haha...) gewerkt hier nadat ik deze 2e hands had overgenomen van een witgoedhandelaar op Marktplaats.

Hij lijkt nu helemaal niet meer te beginnen. Ik selecteer bijna altijd een kort programma programma (4) terwijl de temperatuur ingesteld blijft op 40*C. Dit duurt normaal een uurtje.

Nu doet hij echter helemaal niets meer. Alsof de stekker er niet in zit... Geen geluid, gezoem, getril of wat dan ook wat op defecte mechanica zou wijzen. Uiteraard zit de stekker er goed in en flikkert het stroomlampje voorop de machine zoals gewoonlijk.

Voordat hij helemaal niets meer deed, wilde hij af en toe nog wel eens stilvallen tijdens en programma. De programmaknop een klein tandje doordraaien wilde hem dan weer verder helpen. (Wel vervelend als dit snachts gebeurde waardoor halverwege het programma de zeep in de kleren kon trekken).

Een gezonde portie fysiek geweld wilde ook nog wel eens helpen, zoals een rammel, duw of schop. Ik krijg dus sterk het idee dat het een los contactje ergens is waardoor het programma niet 'mag' starten.

Iemand enig idee waar ik moet beginnen? Ben redelijk technisch maar wasmachines zijn mij nieuw :)
 

Geldrop

Specialist Witgoed
  • #2
Aperaat is een 15 jaar oud wat veel voorkomt is een defecte aan uit schakelaar deze door verbinden om te cheken
 

Chrisman

  • #3
De aan / uit schakelaar WAS al doorgelust door de vorige eigenaar kwam ik achter...

Van de plug die normaal op de aan/uit knop zat waren pin 1+3 en 2+4 met elkaar verbonden. Bij het doormeten merkte ik dat deze niet goed contact maakte en ik heb ze opnieuw met elkaar verbonden.

Helaas leek dit het probleem niet op te lossen!
 

Chrisman

  • #4
Nog een toevoeging:

Serivcenummer even opgezocht: 8570 275 01200

Deursensor / relais kan ik helaas niet bij. Zit tussen de wand en de trommel en onder de electronica. Andere manier om dit te testen?

Electronica printplaat zit op zn kop boven de programmaknop. Kan dus helaas niet zien of er bepaalde onderdelen doorgebrand of stuk zijn. De soldeercontacten aan de bovenkant van de printplaat lijkt niets mis mee. Lijkt er op alsof ik deze print niet makkelijk los kan maken voor inspectie

Inlaatklep voor water is dicht. Of de stekker er nou in zit of niet, of ik nou wel of geen programma heb gekozen. Klopt dit?

Motor dr uit gehaald en koolborstels nagekeken. Deze zijn ver afgesleten, maar zou dat het probleem kunnen zijn? Ik verwacht dat hij in ieder geval zou PROBEREN het programma te starten e.d.
Nu is het net alsof de stekker er niet in zit, of dat de deur niet dicht is (zelfde effect)
 

Chrisman

  • #5
Toch de electronica met de programmaknop losgekregen. 1 buisje op de print heeft wat zwarte aanslag eromheen. Zou het kunnen dat deze is doorgebrand? Zo ja, wat is het? Het lijkt op een gecoate zekering? Met een multimeter zie ik in ieder geval dat beide contactpunten NIET met elkaar in verbinding staan (dus als het een zekering is, dan is deze stuk)


 

Chrisman

  • #6
Vandaag nog wat verder getest. Het dikke grijze buisje blijkt een weerstand te zijn van 5.5K en geen zekering. deze lijkt dan dus ook niet kapot te zijn.

Terug bij af...
 

Chrisman

  • #7
Weer wat meer te weten gekomen... Na het verwijderen van de motor om de koolstofborstels te controleren viel mij op dat er onder de trommel 1 dikke stugge oranje kabel DOORGEKNIPT was. Ik kan er niet goed bij, omdat het aan de voorkant van de trommel is maar het lijkt er op dat deze van de temperatuurdraaischijf naar het verwarmingselement gaat.

De kabel heeft genoeg speling en de breuk is te clean om slijtage te zijn. Geen idee hoe dit mogelijk is, maar dat zou betekenen dat al die tijd het verwarmingselement niet gewerkt heeft?? Kan ik deze gewoon met een kroonsteentje verbinden, of is er een denkbare reden dat de vorige eigenaar (?) deze door heeft geknipt.




Verder heb ik het deur relais er uit gehaald. Het is een 3-pins 220V relais van het merk Rold. Er rammelt iets kleins in de relais en hoe ik hem ook houd (open, dicht) er loopt geen verbinding tussen de 3 pins (alle combinaties geprobeerd). Hoe test ik dit relais? En nog beter, hoe omzeil ik hem tijdelijk zodat de wasmachine denkt dat de deur dicht is?

 

Micheldeman

  • #8
Het kan goed het deurcontact zijn. Ik heb eerder bij die van mij 2 contactpunten doorverbonden zodat de wasmachine weer normaal startte, wel niet vergeten de deur dicht te doen. Zeker met kinderen is het een gevaarlijke situatie omdat je vervolgens ook bij een draaiende wasmachine de deur kunt openen.
Later heb ik het contact weer vervangen door een ander exemplaar. Volgens mij hoef je enkel de 2 schroefjes los te draaien van het deurcontact en kun je hem van bovenaf/binnenuit verwijderen. Welke contacten het zijn kan ik zo niet meer zeggen, maar ik geloof dat ik het contact destijds opengemaakt heb om het uit te zoeken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu