Whirlpool Afzuigkap motor draait niet

Appie26

  • #1
Van mijn Whirlpool afzuigkap wil de motor niet meer draaien.
Tot voor kort meende ik te horen dat de motor op stand 3 maar net de toeren haalt van stand 1. Bij stand 1 bromde de motor alleen en bij stand stand 2 draaide de motor heel zachtjes. Ik heb de afzuigkap uit elkaar gehaald om te zien of de motor door vervuiling niet op toeren kwam. De motor draaide echter vrij rond. Na de demontage heeft de afzuigkap nog ca een week alleen gewerkt op stand 3 maar sinds gisteren bromt de motor alleen maar en begint hij helemaal niet meer te draaien. De 3 standen werken met 2 relais, 1 voor stand 1, 1 voor stand 2 en voor stand 3 alle 2 geloof ik. Nu ben ik benieuwd waar ik de oorzaak moet zoeken.
De inbouw van dat ding was nogal een klus en ik repareer liever dan dat ik de kap vervang. Uiteraard moeten de kosten dan wel binnen de perken blijven.
Het betreft een Whirlpool AKR-948 IX van ca 5 jaar oud.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Mogelijk een defecte condensator.
 

Appie26

  • #3
Dat zou mooi zijn, die kosten niet veel. Kun je ook uitleggen waarom het aan de condensator kan liggen? Ik heb nl. totaal geen idee wat zo'n ding doet. Weet wel waar die zit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een condensator zorgt voor de aanloopspanning van de motor, hij geeft als het ware een zetje om te motor aan het draaien te krijgen.

Meestal is het een aluminium of kunststof busje met twee draden er aan.

Ziet er ongeveer zo uit:
 

Appie26

  • #5
Klinkt logisch aangezien ik idd het idee heb dat de motor wel spanning krijgt gezien het brommetje bij inschakelen. Daarna heb ik zelf al de neiging om de waaier een zwiep te geven om hem aan het draaien te krijgen. Past wel in het plaatje van een kapotte condensator. Ik ga morgen direct ff informeren.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #6
Grote kans inderdaad op de condensator echter houd in je achterhoofd dat het ook de motor kan zijn om een tegenvaller te voorkomen.
 

Appie26

  • #7
Vandaag naar Plenty Parts geweest en heb een nieuwe universele condensator opgehaald. uiteraard met dezelfde waardes als de oude.
Het afzuigkapje loeit weer net als vroeger!!!
Operatie geslaagd. En zo'n dingetje koste nog geen 4 euro.
Hartelijk bedankt voor jullie advies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu