Whirlpool ADG 9527: Verwarmt 'zomaar' met de deur open

Sgimpy

  • #1
Hallo vaklui,

Korte introductie: Onlangs gaf onze vaatwasser (ADG9527) een F1 foutcode, dit duidt erop dat het NTC element instabiel of defect is.

Hiervoor heb ik vandaag een nieuw NTC element geplaatst welke geaccepteerd is door de vaatwasser, en waardoor de F1 storing uitblijft.

Echter is er nu iets anders aan de hand. Als de stekker van de vaatwasser in het stopcontact gaat, dan wordt binnen enkele minuten het verwarmingselement aangezet. Het typerende kook geluid is merkbaar en ook fysiek wordt het verwarmingselement warm.

Ik vraag me af of er een directe relatie is tussen het NTC element en het plots starten van het verwarmingselement. Als ik de stekker loshaal van het NTC element, dan komt de F1 foutcode direct in beeld. Hiermee toon ik dus aan dat het NTC element wel werkt.

Heeft iemand een idee waardoor dit wordt veroorzaakt. Sowieso is het vreemd dat, wanneer de deur openstaat, er een vrijgave in de logica is om het verwarmingselement aan te zetten.

Ik hoor graag van jullie!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Omdat de contacten van het relais van het verwarmingselement zit vastgeplakt?
 

Sgimpy

  • #3
S.oldeerbout,

Dat vind ik een hele goede opmerking, kun je mij vertellen waar het relais ongeveer zit? Als ik de kabels volg vanaf het verwarmingselement kom ik rechts op het ControlBoard uit. Ik zie daar eigenlijk geen relais, tenzij deze dieper zit. En wat als ik deze gevonden heb, hoe zorg ik ervoor dat deze niet meer plakt, of is dit een kwestie van vervangen?

Alvast bedankt!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Zit op het board , zal je open moeten maken en even meten of het relais vastgeplakt zit.
Een nieuwe erin als dat inderdaad zo is.
 

Sgimpy

  • #5
Bedankt! Ik ga het proberen.
 

Sgimpy

  • #6
S.oldeerbout,

Bedankt, was toch het relais. Eerst doorgemeten, het bleek het relais was vast geplakt. Vervolgens relais voorzichtig geklopt waarna deze los kwam. Momenteel bezig met een aantal testruns. Ik ga sowieso een nieuw relais betellen.

Als ik achteraf de diagnose stel, ziet het er als volgt uit: Het relais is verplakt geraakt en heeft hierdoor de water temperatuur dermate verhoogd, waardoor het NTC element is stuk gekookt. Hierdoor verscheen er als eerste een F1 storing. Toen deze was uitgewisseld en de vaatwasser nog steeds niet naar behoren functioneerde, kwam pas naar voren dat het relais verplakt was (uiteraard met dank aan S.oldeerbout).

Maar voorlopig heb ik weer een gelukkige vriendin! Je weet wat ze zeggen:

Happy Wife, Happy Life!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu