Whirlpool 9340 spoelpomp

MBlom

  • #1
Mijn whirlpool 9340/3 vaatwasser werkt niet meer.

Bij het starten van het programma pompt hij normaal af. Hij neemt water in, en dan gebeurt er niet veel meer. Onderste plint weg gehaald. Ik hoor alleen wat gebrom maar het water circuleert niet. Ook hoor ik op een gegeven moment een geruis, waarschijnlijk het verwarmingselement wat gaat koken omdat er geen circulatie is.

Ik heb de pomp open gehad, maar daar is niets bijzonders aan te zien. Voordat ik de pomp a €134 vervang, zou het ook nog iets anders kunnen zijn?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Indien de pomp een 'aanloop'/'bedrijfs'condensator heeft (en dat is heel vaak het geval) dan zou die defect kunnen zijn.

Het is handig als je het complete typenummer aangeeft, met 9340/3 kan weinig gedaan worden. Graag ook het servicenummer / 12 NC-code aangeven, 12 cijfers, begint met 85....
 

MBlom

  • #3
Het nummer is 854234101840.

Waar zit die condensator?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Je hebt pech. Te zien aan de onderdelentekening heeft de pompmotor van deze machine géén condensator. Het betreft dan vrijwel zeker een zgn. magneetpomp.

Het bestelnummer van de pompmotor is 480131000095, kost inderdaad ongeveer het bedrag wat je noemde.

Indien de pomp niet draait (en ook niet geblokkeerd is) zal hij inderdaad defect zijn en vervangen moeten worden. Ik weet alleen niet zker of het dan juist de motor is of juist het pomphuis die je moet vervangen. Het pomphuis (bestelnummer 480131000096) is, zo te zien aan de tekening, één geheel met de verwarming, zal dus ook niet goedkoop zijn.

Wat dat betreft kun je beter even wachten of bijv. S.oldeerbout hier nog reageert. Die heeft er véél meer verstand van dan ik. :wink:
 

MBlom

  • #5
Het is toch dit ding? Deze zit direct achter de plint, linksvoor. Gaat er heel simpel af met een bajonetsluiting.

 

MBlom

  • #6
Nog eens goed gekeken en volgens mij is de pomp linksvoor de afvoerpomp (die gewoon correct werkt). Hiervandaan gaat een vrij dunne geribbelde witte slang naar de achterzijde van de machine en ongetwijfeld naar de afvoer.

Aan de rechter zijkant van de verzamelbak gaat een dikke slang naar achter, waar de circulatiepomp zich bevindt (volgens mij). Deze sluit aan de perszijde aan op de onderkant van de machine in het midden.

Om hier bij te komen zal hij eruit moeten vrees ik. Klusje voor in het weekend. En dan kijken of er gewoon iets in zit of dat er inderdaad iets stuk is.

Suggesties zijn welkom.
 

MBlom

  • #8
Even een update;

Ik heb inmiddels een pomp besteld, dit exemplaar is echter stuk (scheurtje in de waaier). Balen, die moet dus terug.

Ik heb inmiddels wel de oude pomp gedemonteerd. Hij is niet geblokkeerd/verstopt. Voor zover ik kan nagaan zit er niets in de slangen of het pomphuis.

Als ik aan de waaier draai krijg ik wat (magnetische) weerstand en vervolgens verspringt/draait er iets in de motor en kun je weer verder draaien. Dat doet de nieuwe pomp ook. Echter, bij de oude pomp kun je dit horen (een soort schuivend/schurend geluid), terwijl dit bij de nieuwe pomp vrijwel geruisloos is. Het klinkt ook niet alsof dit zo hoort, dus volgens mij is het inderdaad de pompmotor.

Nu wachten op de nieuwe...
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #9
Die weerstand is een eigenschap van een magneetpomp , je voelt de weerstand van het magnetischveld totdat je deze weer iets verdraait.
 

MBlom

  • #10
Dat begrijp ik. Maar je zou dan neem ik aan geen schuivend/schurend geluid moeten horen neem ik aan?

In ieder geval is het anders tov en nieuwe pomp. Of kan dat geluid hem kwaad?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Nee , schurend geluid is niet goed dat zal het probleem ook zijn.
 

MBlom

  • #12
Van het weekend de (2e) nieuwe pomp geplaatst en hij draait weer als een zonnetje.

Bedankt voor de tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu