Werkingsprincipe zoutindicator vaatwasser Siemens SN64000116

Lautrec

  • #1
In het zoutreservoir van de vaatwasser zit een permanente magneet. Aan de buitenzijde van het reservoir zit een reed-contact.

De permanente magneet zal het reed-contact schakelen en het lampje van de zoutindicator doen oplichten. Welke rol speelt het zout op het magnetisch veld? Wat is het werkingsprincipe?

Ik stel deze vraag omdat we gemerkt hebben dan de indicator vlugger aangaat dan vroeger, alhoewel de bak nog met meer dan de helft met zout gevuld is. Zout bijvoegen en het lampje gaat uit.

Laatste keer heb ik geen zout bijgevoegd, maar met de steel van een houten lepel het resterende zout eens losgemaakt. De machine is 9 jaar oud en het zout zat blijkbaar vast. Resultaat: lampje ook uit. Waarom is het lampje nu wel uit?

Ziehier een afbeelding van het zoutreservoir ter verduidelijking:


En dit is het reed-contact:


Ik ben nieuw op dit forum en benieuwd naar jullie antwoorden.
 

Witgoedmonteur

  • #2
Door het zout in het water zal de magneet gaan drijven en niet in de buurt van het reed contact komen waardoor lampje uit gaat. Zout water heeft namelijk een andere soortlijke massa dan gewoon water.

Als het zout inderdaad niet oplost in het water doordat het vast zit, zal de magneet dan ook minder snel gaan drijven. Een paar keer goed roeren erin is dan ook het beste wat je kunt doen.
 

Lautrec

  • #3
Ik zie geen enkel bewegend of vlottend deel in het zoutreservoir zitten.
Zou de "drijvende" magneet dan in deze behuizing zitten?



Mvg
 

Witgoedmonteur

  • #4
Ja, magneet zit in een afgeschermd deel van het zoutvat.
Er komt wel water in maar geen zoutkorrels.
 

Lautrec

  • #5
Alles is nu duidelijk voor mij.

Door de jaren heen is het zout beginnen vast te zitten en lostte niet meer op in het water (de kwaliteit van het gebruikte zout zal hier ook een rol hebben gespeeld).

Door het losmaken van het zout is het zout weer gaan oplossen, waardoor het zoutgehalte gestegen is en de magneet is gestegen in haar behuizing. De reed-sensor is weer open gegaan en het lampje is gedoofd. Vanaf nu zal de zoutreserve weer langer meegaan.

Hartelijk dank voor de uitleg.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu