Welke vloerverwarming zou een optie kunnen zijn?

Klusseninhuis

  • #1
We hebben een jaren 30 woning gekocht en gaan hier flink aan verbouwen. We spelen nu met de gedachte om vloerverwarming aan te leggen op de begane grond, zodat er geen radiatoren in zicht zijn en ook om in de toekomst mogelijk een warmtepomp te installeren.
Er zijn een paar dingen waar ik nog niet uitkom.
De woonkamer heeft een houtenvloer en ensuitedeuren. De keuken heeft een terrazzo vloer het zou leuk zijn om die te behouden, maar dat is waarschijnlijk niet mogelijk in combinatie. In de hal liggen tegels, die mogen er wel uit. Maar onder de hal zit de kelder en het is niet de bedoeling om die te verwarmen.
Droogbouw lijkt mij geen optie omdat de vloer dan minimaal 3 cm hoger wordt en we dan niet uitkomen bij de ensuite deuren, tuindeuren en trap.
Alle balken eruit en betonstorten lijkt mij dan de beste optie, alleen hoe gaat het dan met de ensuite, die rust waarschijnlijjk ook op de balken.
Wie heeft er tips voor welke vloerverwarming een optie zou kunnen zijn? Of is misschien een andere manier van verwarmen beter.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Droogbouwsysteem tussen de balken
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #3
Deuren er tijdelijk uithalen en dan betonvloer storten op minimaal 10cm pir isolatie, vvw hart op hart 10 cm leggen minimaal 16 mm slang groepen maximaal 65a70 meter maken.
Denk ook aan het andere leidingwerk wat onder de vloer loopt te vervangen denk hierbij aan gas water eletra tv internet riool.
U gaat de wanden ook isoleren?
 

Klusseninhuis

  • #4
Kan inderdaad, alleen hoe doe je dat dan bij de kelder?

bij de muur willen we spouwmuur isolatie toepassen.
 

Bernhard

  • #5
plafondverwarming
 
  • Like
Waarderingen: In gedachten

Zaklamp02

  • #6
Ik zit toevallig net in een vergelijkbaar project. Ook een oud huis (1902), met en-suite deuren en de wens om vloerverwarming te realiseren.

Ik heb ervoor gekozen om de vloer volledig te vervangen. Schuimbeton kan ook prima zijn, maar ik heb gekozen voor een VBI renovatievloer (staal + piepschuim broodjes). De en-suite heb ik tijdelijk ondervangen, al bleek er dusdanig veel verband in te zitten dat ik hem waarschijnlijk ook wel had kunnen laten zweven ;)

Al met al ben ik superblij dat ik de balken heb vervangen; als je ooit problemen krijgt met je houten balken (rot, o.i.d.) dan hang je. In mijn geval bleek 2/3e van de balken al vrij serieus aangetast. Dus ik verwacht dat ik zelfs met een zeer licht droogbouw-vloerverwarming systeem last had gekregen.

Qua vloerverwarming ga ik voor droogbouw. Maar als je de vloer goed aanpakt kun je in principe alle kanten op.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #7
@Zaklamp02: zoals je al aangeeft zal het een lichtgewicht droogbouwsysteem moeten worden.
Pas hierbij op dat er systemen zijn, waarvan men vermeldt dat 25 KG/m2 een licht gewicht systeem is: dat is zeker niet licht in gewicht!!
Het is daarbij ook van groot belang wat je nadien als vloerafwerking overweegt. Bij een plakplastic vloer zit je, hoewel dat op zich licht is, direct al op een behoorlijk gewicht om een droogbouwsysteem weer vlak te krijgen!
 

Klusseninhuis

  • #8
We gaan waarschijnlijk gaan we de vloer en balken er toch uitslopen en dan voor schuimbeton met daarop vloerverwarming en parket. Het voordeel is dat we dan zelf de hoogte kunnen bepalen, goede isolatie en geen dode ratten meer in de kruipruimte . Iemand ervaring met schuimbeton? Is het een aanrader?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Is de woning op palen of op staal gefundeerd?
 

Klusseninhuis

  • #10
Staal
 

ABCDE

  • #11
Kijk goed naar de constructie rondom die ensuite deuren. Soms zijn de muurtjes aan beide kanten dragend. Dan moet je dus eerst een stalen balk plaatsen...

Diezelfde muurtjes lopen ook wel eens door in de kruipruimte.

Kan ook zijn dat je nog restanten van een schouw vindt in de kruipruimte.
 

HansAnalog

  • #12
Klusseninhuis schreef:
Iemand ervaring met schuimbeton? Is het een aanrader?
Omdat ik niet wist wat de draagkracht van de fundering was, heb ik (na het slopen van de vloer) schuimbeton toegepast. Qua prijs vergelijkbaar met beton-balken en broodjes. De thermische weerstand naar "het zand" toe is hoog genoeg, omdat de laag meer is dan 40 cm. In mijn geval ligt de vloerverwarming (op een wapeningsnet) daarom direct op het schuimbeton. Ik ben er tevreden mee, hoewel mijn afwerkvloer wat dikker is geworden dan bedoeld, want het schuimbeton (komt uit een rijdende schuimbeton fabriek, dwz een kleine vrachtauto) was op.
Omdat mijn huis op een 100jaar oude fundering staat, kon ik gemakkelijk aannemen dat het zand (bodem van oude kruipruimte) niet meer inklinkt. En het is idd (na 10 jaar) nul ingeklonken.

En: geen vocht en geen zwarte plekken door koude hoekjes, zie de oude foto ...

IMG_3381.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu