Welke kleur wit??

Flipper_01

  • #1
Ik wil m'n woon- en eetkamer gaan schilderen en twijfel nog over de te gebruiken kleuren. De en-suite deuren wil ik deels verkeersoranje (RAL 2009), de kozijnen en deuren wit, evenals de muren en plafonds.

Ik twijfel alleen nog over het type wit dat ik zal gebruiken, ik dacht zelf aan 9016 voor de deuren en kozijnen en 9010 voor de muren. Op basis van de RAL kleurenwaaier vind ik 9010 wel vrij gelig ogen dus twijfel ik nog een beetje..

Tot slot vraag ik me af wat het verschil is tussen de verfkleur wit, 9010 en 9016??
 

Tiho

  • #2
Google op ral 9016

Als je nu op het tweede plaatje bij beeldresultaten klikt, krijg je een groot vlak in die kleur te zien en links daarvan een klein vakje ral 9010

RAL met hoofdletters anders kom je er niet zie ik
 

Piet48

  • #3
Ral 9016 is verkeers wit
Ral 9010 is zoals wij het noemen gebroken wit en is bepaald niet gelig, ik heb twee nieuwe radiatoren in huis die wij bewust in de kleur Ral 9010 hebben bestleld om dat 9016 te sereen wit is.

Gr. Piet
 

Flipper_01

  • #4
Weten jullie ook hoe de 'kleur' wit zich tot 9010 en 9016 verhoud?
 

Jvsteenb

  • #5
RAL 9010 is volgens de norm zuiver wit, zonder kleurzweem - RGB 255-255-255.
RAL 9016 Verkeerswit zou ook zonder kleurzweem moeten zijn, alleen iets minder helder dan zuiver wit.
Ook RAL 9003 ( Signaalwit, nog een fractie minder helder ) en RAL 9018 ( Papyruswit, een stuk minder helder ) zijn in principe zonder kleurzweem, en dus feitelijk grijstinten.

In de praktijk zal iedere verfstof wel een kleurzweem hebben, want er zijn maar weinig ideale pigmenten. Maar het hoort dus niet voor de genoemde tinten.

Als je het hebt over een geelzweem bedoel je misschien RAL 9001 ?
Dat is roomwit, en al vrij "gelig".


vr. gr.

Job
 

Droid

  • #6
Punt 1: het is een kwestie van smaak
Punt 2: RAL9010 op hout kan er anders uitzien dan RAL9010 op bijv staal

Je kunt het beste twee proefstukjes maken... dan kun je het bekijken.
 

Flipper_01

  • #7
Job, bedankt voor je heldere antwoord! Weet jij ook hoe het zit met verf die niet een een kleur gemengd is (dus wit)?
Als ik bij de bouwmarkt de potten latex zie staan dan oogt 9010 namelijk veel geler dan een pot in de kleur wit..
 

Jvsteenb

  • #8
Een witte verf is wellicht nog niet met aanvullende pigmenten gekleurd, maar toch een van de moeilijkste opgaven voor een verffabrikant.
Moderne verfmengsystemen gaan ook in tegenstelling tot wat veel mensen denken, lang niet altijd uit van een witte "basisverf".

De basisverf bestaat ruwweg uit bindmiddelen, vulmiddelen en pigmenten.
Daar komen voor sommige verfsoorten nog oplosmiddelen, vloeimiddelen, droogmiddelen en dispersiemiddelen bij.
De kleur en de dekking moet komen van de pigmenten, maar bij veel goedkopere verven is een groot deel van die taak weggelegd voor de vulstoffen, omdat die ook een basiskleur hebben.
Om een zuiver witte basisverf te krijgen, moet er dus een zuiver wit pigment gebruikt worden, of een combinatie van vulmiddelen/pigmenten die dat zuiver wit zo goed mogelijk benaderd.

Een bijzonder nuttig pigment is titaanwit, dat naast vrijwel wit, ook zeer goed dekkend is. Het is echter wel duur, en wordt in goedkopere verven vaak voor een groot gedeelte vervangen door krijt, een goedkoop vulmiddel. Vroeger werd loodwit gebruikt, maar door de hoge giftigheid is dat al heel lang niet meer toegestaan. Een ander wit pigment dat nog wel gebruikt wordt is zinkwit - dat is zelfs nog witter dan titaanwit ( dat een heel lichte warmgele gloed heeft ) maar is nauwelijks dekkend.

Goedkopere verven maken vaak gebruik van een licht blauwzweem om "witter" te lijken - onwillekeurig associeren we blauw met koel,helder.
Het kan ook helpen om de lichte geeltint die veel bindmiddelen van zichzelf hebben te compenseren. Dat gaat overigens wel altijd enigszins ten koste van de helderheid.
"Optische witmiddelen" in wasmiddelen maken ook gebruik van dit effect - het zijn feitelijk héél kleine blauwe pigmentdeeltjes, waardoor de witte delen "helderder" lijken.
Vandaar dat we een zuiver wit vaak als iets geliger en warmer ervaren dan een "koele" witte kleur.

Sorry, lang verhaal weer.... :oops:


vr. gr.

Job
 

Jvsteenb

  • #9
Nog even een aanvulling:

De kleuren die je waarneemt zijn ook héél erg afhankelijk van de kleurtemperatuur en de CRI ( Color rendition index ) van de lichtbron.
Om kleuren ( vooral wit ) te kunnen beoordelen is een goede lichtbron van groot belang.
Meestal wordt het licht van een enigszins bedekte dag als ideaal gezien - alle golflengten zijn voldoende aanwezig, en al te zware contrasten door zware slagschaduwen zijn afwezig.
De TL-buizen die de meeste bouwmarkten verlichten hebben een heel beperkt en vooral "rafelig" spectrum, niet alle golflengten zijn aanwezig.
Een dergelijke lichtbron heeft een lage CRI, omdat kleuren er slecht in beoordeeld kunnen worden.
Kies als het ook maar enigszins mogelijk is voor daglicht om kleuren te beoordelen - je zult verbaasd zijn door het verschil.

Een optimale kleurweergave wordt bereikt door een zwarte straler met een (kleur)temperatuur van 6500K. Een gloeilamp is per definitie een zwarte straler, maar om een acceptabel hoge temperatuur te bereiken is een halogeengasomhulling nodig. Een normale gloeilamp ( argongevuld ) haalt dit niet, en zal bovenin het spectrum tekort komen. Een halogeenlamp kan dit beter, en daarmee is een CRI van rond de 100 mogelijk, hoewel de werkelijke kleurtemperatuur onder de 3600K blijft - het spectrum is beperkt, maar de verdeling wel natuurgetrouw.
Zelfs de beste TL's blijven qua CRI hangen rond de 75. Een kwarts metaal halide lamp ( zie je ook vaak in grote hallen/bouwmarkten ) kan rond de 85 halen.


vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu