Welke diameter Unipipe leidingen

BIRD

  • #1
Ik ga over drie weken aan de slag met de aanleg van een compleet water installatie. De combiketel is in de zolder, in de badkamer heb ik een bad en een douche met een grote kop en de ketel wordt waarschijnlijk en CW5 of CW6. In de zolder is ook een douche.

Welke diameter Unipipe leidingen moet ik gebruiken voor koud en warm water? Wie kan mij helpen?

Alvast bedankt, David
 

Xr8

  • #2
Voor de voeding van koudwater is 25mm vaak toereikend, de inlaatcombinatie die toegepast word is in de meeste gevallen toch 15mm.

Wat betreft de warmwater leiding, wij passen meestal 16mm toe, en dat is toereikend, wilt u echter veel warmwater gebruiken dan kunt u ook 20 of 25 nemen, let wel op. Hoe dikker de leiding hoe langer de wachttijd en verspilling van water, bij het bad maakt het niet uit, maar bij de douche kan dit hinderlijk zijn.

Indien er ook nog een keuken bij op komt, dan zou ik voor deze een aparte dunne leiding (14 of 16) rechtstreeks van de ketel trekken, dit om de wachttijd niet te lang te laten worden.

Nadeel is echter wanneer je met vele verschillende diameters gaat werken je ook alle persbekken en frezen moet hebben en er vele soorten koppelingen nodig zijn.

Succes ermee.
 

BIRD

  • #3
Uw informaties over het warmwater leiding zijn zeer duidelijk. Ik heb wel nog een vraag: welke diameter moet ik gebruiken voor mijn koudwater leiding (douche, bad, wastafels)?

Alvast bedankt, BIRD
 

Bassss

  • #4
Ikzelf heb die klus ook achter de rug en ben tevreden over het resultaat.

Vanaf de watermeter 25 gebruikt. Vervolgens een T-stuk erin en met 25 omhoog rechtstreeks naar de ketel en met 20 omhoog voor koud tapwater. De laatste stukken van het tapwater heb ik met 16 naar de kraanplaten gebracht.

Het warme tapwater met 20 naar de badkamers gebracht en het laatste stuk ook weer met 16.

Ik heb begrepen dat je minder water verspilt als je dunnere leidingen gebruikt en dat je waterdruk dan ook hoger kan zijn. De druk is bij mij echter meer dan voldoende.

Denk eraan om onder je ketel nog een gaskraan te zetten en vergeet niet om onder de ketel via een T-stuk een vulmogelijkheid voor je CV-circuit te maken (vullen op de retourleiding en denk aan terugslagklep).

Voor het CV-circuit heb ik op iedere verdieping een ringleiding gelegd van 20. De standleidingen zijn 25. Het laatste stukje naar de radiatoren heb ik met 16 aangesloten op de chromen pijpjes van unipipe.
Unipipe heeft ook verdeelblokken om een CV-circuit aan te leggen, vond ik te duur.

Met de unipipe heb ik ook een klein vloerverwarminkje aangelegd voor een badkamer (5 m2). T-stuk op de aanvoer die de vloer ingaat en daar waar die de vloer uitkomt een RTL-ventiel erop gezet en dan op de retour aansluiten. Is niet de officiele manier maar voor zijn klein vloerverwrminkje werkt het prima.

In de keuken heb ik een close in boiler genomen. Je hebt dan in de keuken veel sneller warmwater. Daarbij, hoeveel warmwater heb je nog nodig als je een vaatwasser hebt? Beetje zonde om dat helemaal van boven te halen.

Succes
 

Xr8

  • #5
Een hotfill boiler is ook nog een optie, deze neemt een stuk minder stroom en wordt gevuld met warmwater vanaf de combiketel.

Wat betreft de aansluitingen, normalerwijze eindig je met muurplaten U16 x 1/2", het laatste stuk kan dus 16 zijn, wat betreft de koudwaterleiding, er is geen nadeel deze in zijn geheel van 25 te maken, wanneer u veel water gebruikt met douchen is het aan te raden de koudwater leiding te isoleren, om condensatie te voorkomen. Warmwater isoleren is zowieso beter, de door u genoemde buis is overigens ook voorgeïsoleerd in de handel verkrijgbaar.

Succes met de klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu