Welke dampwerende folie?

Tim Bb

  • #1
Hallo allen,

In onze woning van 1974 ga ik een gipsplafond maken in een kamer met deels een schuin dak. Van buiten naar binnen zitten nu pannen, dakbeschot, dun laagje isolatie polystyreen (?) (dunne witte platen)......en dat was het volgens mij. Nu wil ik graag wat beter isoleren met een steenwollen isolatiedeken, deze plaats ik tussen de dwarsbalken zeg maar....tegen de bestaande witte platen. Aan de "warme" kant zit aluminiumfolie op het isolatiedeken.

Moet ik nu nog tegen dat aluminiumfolie een damwerende laag aanbrengen alvorens ik het gips er tegenaan maak? Het is dus niet 1 aaneengesloten stuk aluminiumfolie over het hele plafond, aangezien de balken er tussen zitten. Ik heb al even op het forum gezocht, en volgens mij moet het er wel tegenaan....

Maar......wat voor folie? Want in de bouwmarkt kon ik enkel "officieel" dampwerende folie van 40m2 ofzo krijgen, terwijl ik maar krap 10m2 nodig heb! Dat was ook vrij prijzig trouwens...is er nog een goedkoper alternatief voor? Gewoon een ander soort bouwplastic ofzo?

Bedankt voor jullie reacties! :mrgreen:

Gr. Tim
 

Fiesiekus

  • #2
Als het probleem de naden tussen isolatie en balken zijn: die kan je met tape afplakken. Dan is het ook zo goed als dampdicht. Wil je toch extra folie aanbrengen dan kan je gewoon landbouwplastic, per meter van de rol, kopen en dat erover nieten.

Overigens, als die polystyreenplaten dampdicht zijn, heb je (kleine) kans op condensatie in je isolatie; ik denk nl. dat die polystyreenplaten dampdicht zijn.
 

Tim Bb

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Ja, dat is wel waar het op neerkomt ja, die naden....en de balken zelf zit geen folie op natuurlijk...of hoeft dat ook niet? Op zich zijn de naden tussen het isolatiemateriaal en de balken vrij lastig te dichten omdat het rachelwerk er nog op zit en ik deze opnieuw wil gebruiken voor de gipsplaten...dus op zich frummel ik de stroken isolatie tussen het rachelwerk zeg maar, dat wil gelukkig wel....

Maar goed, gewoon landbouwplastic dus..!! :D

Ok, dus die zijn dampdicht?? Op zich heeft er altijd wel probleemloos een houten schrotenplafond tegenaan gezeten, en ik zie ook geen vochtsporen/problemen nu deze weg zijn....maar goed...daar zat ook nog 15 cm aan ruimte tussen natuurlijk...zou ik dan ook nog een folie op die witte platen moeten zetten???
 

Fiesiekus

  • #4
Denk dus even na over het evt. verwijderen van de oude isolatie.
 

Tim Bb

  • #5
Hehe...gaat door elkaar heen zo.... :)

De nieuwe isolatie komt zo goed als tegen de witte platen...is er dan nog steeds kans op condensatie? Of is dat alleen als er nog ruimte tussen zit?
 

Fiesiekus

  • #6
Lastig te zeggen. Als je 't goed dicht maakt met folie kan er geen vocht meer bijkomen, da's dus 't belangrijkste.
 

Tim Bb

  • #7
Ok precies...en van buiten kan ook niet? De polystyreenplaten zijn ook niet echt hermetisch afgesloten tegen de dwarbalken aan ofzo.....is het verstandig om dit wel te doen? Dichtpurren ofzo..?
 

Fiesiekus

  • #8
Juist niet. Het beste is ze weg te halen. Anders is ruimte naar het dakbeschot juist goed zodat evt. codens toch naar buiten kan ventileren.
 

Tim Bb

  • #9
Ok, bedankt voor je reactie!

Nog even voor de duidelijkheid (voor mezelf):

Ik moet dus dampDICHTE folie tussen de gipsplaten en de isolatie hebben en niet dampremmend....
 

Fiesiekus

  • #10
Aan de binnenzijde (dus tussen gipsplaat en isolatie) ja!
 

Tim Bb

  • #11
Jij bent snel! :mrgreen:

En misschien een stomme vraag: maakt het ook nog wat uit dat de gipsplaten daarna worden gestuct??? Ivm dampdoorlatendheid oid??
 

Fiesiekus

  • #12
Maakt "kein flaus aus"!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu