Welk soort materiaal voor dunne voorzetwand met behang

Ranaber_2712

  • #1
Hallo, ik wil in de eetkamer een voorzetwand wandje maken van ongeveer 2 tot 2,5 meter breed (muur zelf is 3,8 meter) en tot aan het plafond met redelijk rechte randen. hier achter komt dan ledstrip verlichting, ik wil dit behangen met gewoon voorbedrukt papier behang, op de muur wil ik daarom een framewerk van 3 a 4 centimeter dikke latten maken waarop ik de platen kan bevestigen, welk materiaal kan ik hiervoor het beste gebruiken.

ik hoor en lees veel dingen van mdf, multiplex, beton multiplex of gipsplaat.

het is de bedoeling om ook de randen mee te behangen, aan hout zat ik dus te denken aan 18mm plaat om zo mooi om de randen te kunnen behangen

hebben er hier mensen ervaring mee.

Groeten Sander
 

Mark Paauw

  • #2
Hoi Sander,

Begrijp niet helaaml wat je wilt en waarom, maar als je een wandje gaat maken dat niet contructief is en dus niet hoeft te dragen o.i.d. zou ik voor het goedkoopste gaan.

je komt dan op gipsplaat uit lijkt me. Dit is goedkoop, brandwerend, makkelijk te rapareren etc. Als je wandplaten van 12,5 nmm. neemt kun je ook nog iets ophangen. eventueel kun je nog fermacell (gipsvezel-plaat) nemen. Dat geeft je nog wat meer stevigheid.

Houtachtige platen zullen meer werken en zijn lastiger te repareren.

I.p.v. houten latten kun je nog denken aan stalen C- en -U profielen om een raamwerkje op te bouwen.

Ook een mogelijkheid is om een kant en klare scheidingswand te gebruiken. Dit zijn bijv wanden van 5,4 cm. dik met tweezijdig gips en een spaanplaat kenrn. je zet deze panelen vast met spaanplaat-veren.
Ben je snel klaar, maar is weer wat duurder.

Veel succes.
 

Ranaber_2712

  • #3
Dit is een voorbeeld, zoals ik het ook wil doen, alleen komt er bij mij niets aan te hangen. dus heel sterk hoeft het niet te worden. alleen wel enigszins stoot vast (eetkamer tafel staat er tegen aan.)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Gewoon 12.5 mm wandgipsplaat. Plak de naden af met gaasband en werk strak af met filler. Hierna kun je de wanden texen in elke gewenste kleur. Gewone gipsplaat van 9.5 mm is minder stootvast dan 12.5 mm wandplaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu