Welk materiaal binnenzijde op gordingen/spanten?

Pigion

  • #1
We zijn druk bezig met de isolatie van ons te verbeteren. Dat doen we nogal rigoreus. Bij de muren gaat het buitenspouwblad eraf, spouw van 7 cm naar 12 cm en 63 mm harde plaat op de bestaande 3 cm wol aanbrengen. Dat geeft samen een Rc = 4,5.

Boven komt 20 cm glaswolplaat tussen de opgedikte gordingen. Standaard zie je veel dat dit dan wordt afgewerkt met gips-plaat. Ik vindt dat niet zo geweldig.
Wat voor materiaal kan ik nog mer kunnen gebruiken?
10 mm spaanplaat en de randen dan afschuinen?

Pigion
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou 10 mm multiplex gebruiken, dat buigt minder door dan spaanplaat.
Als de balken/rachels verder dan 30 cm h.o.h. liggen dan iets dikkere plaat of meer rachels gebruiken om doorbuigen te voorkomen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarom vind je gipsplaten niet geweldig? Het voordeel is wel dat je het naadloos kan afwerken. Dat kan niet met houten platen.

Iets steviger alternatief zijn gipsvezelplaten.
 

Pigion

  • #4
Ik heb wel aan multiplex gedacht doch weet dan geen goede afwerking. Op de overloop (huis heeft lage 35 graden kap) zit van vanaf de bouw spaanplaat wit geschilderd. Door de zuiging en structuur van de spaanplaat geeft dat een mat uiterlijk. Niet slecht doch ik zoek alternatieven.
Op gips-karton kan moeilijk iets worden bevestigd.
Pigion
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Er valt met de juiste plug veel aan te hangen. Uiteraard moet de plaat goed vast zitten. Of je zoekt een rachel op. Ik schroef gipsplaten altijd op rachels hoh 300mm. En ik noteer waar ze zitten. Dat maakt het ophangen een stuk makkelijker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu