Welk leidingplan is beter geschikt?

Niels

  • #1
Ik heb twee mogelijkheden:

Plan 1

Plan 2

Hoewel het erg aantrekkelijk is volgens plan 1 de vertikale leidingen door het reeds bestaande kanaal te laten lopen moet ik dan op de 1e verdieping door de vloerbalken heen, of er onder door. Daar ben ik geen voorstander van. Plan 2 heeft minder leidinglengte, dus is energie-efficiënter. Nadeel is dat de vertikale leidingen in het zicht lopen of moeten worden ingefreest. Bestaan er eigenlijk ook flexibele mantelbuizen met warmteisolatie?

Wie kan mij nog meer voor- en nadelen noemen?
 

Chathanky

  • #2
Het kan alle 2 wel uitgevoerd worden. Houd wel rekening met de diameters van de leidingen. Optie 2 is voordeliger qua materiaal en lengte van je systeem.

Als het bouwtechnisch zwaarder weegt en de rest van ondergeschikt belang is (materiaal, energetich verantwoord), is duurste oplossing ook wel uitvoerbaar. Zolang de uitvoering goed is zal je er voor de werking geen nadeel aan ondervinden.

Zolang de leidingen binnen de isolatieschil van de woning blijft en in ruimten waar warmte is gewenst, is het energetisch ook verantwoord.
 

Fiesiekus

  • #3
Inderdaad, qua energiehuishouding zijn er geen noemenswaardige verschillen en beide uitvoeringen zijn goed.

Een puntje is dat bij infresen van leidingen in de muren (uw optie 2) het gebruik van snelkoppelingen wordt ontraden, i.v.m. bereikbaarheid en lekkage.
 

Niels

  • #4
En plan 3? Er is altijd een plan 3 :mrgreen:



Is dit wellicht een optie? Ik heb nu slechts 2 T-stukken met knelfitting en die bevinden zich op zolder waar de leidingen boven de vloer lopen. Op de BG en op de 1e kan ik de vertikale leidingen netjes infrezen.

Of kom ik nu in de *knel* doordat ik in deze situatie genoodzaakt ben om vanaf het T-stuk op zolder de rest van het leidingnet in 15 mm uit te voeren?
 

Proost

  • #5
Even afgezien van het beste schema. Vanaf 2 radiatoren altijd min. 22 mm gebruiken. Leiding diameter liever ietsje te groot dan te klein. :)
 

Chathanky

  • #6
Makkelijk om een advies te geven kwa diameter is als de vermogens bekend zijn van elke radiator.
 

Proost

  • #7
Chathanky schreef:
Makkelijk om een advies te geven kwa diameter is als de vermogens bekend zijn van elke radiator.
Inderdaad, maar Niels wil vanaf de zolder alles in 15 mm uitvoeren. Zie de post hierboven. Dat zijn 5 radiatoren op een 15 mm leiding. Lijkt me sowieso wat krapjes hoe klein die radiatoren ook mogen zijn :shock:
 

Niels

  • #8
Die laatste schets, dat kan toch niet anders dan in 15 mm uitgevoerd worden? Seriegeschakelde radiatoren met halfduimse aansluitpunten op een buis of slang met grotere (bijv. 22 mm) diameter geeft geen enkele meerwaarde omdat die aansluitpunten als reduceer werken. toch? Een onbruikbaar idee dus, lijkt mij...
 

Niels

  • #9
We leren snel: er zitten vaak ook driekwartduimse aansluitpunten met de typeaanduiding "Euroconus" onderaan radiatoren lees ik net. Het hele systeem volgens optie 3 kan dus wel in 22 mm buis of slang worden aangelegd.
 

Proost

  • #10
Niels schreef:
Die laatste schets, dat kan toch niet anders dan in 15 mm uitgevoerd worden? Seriegeschakelde radiatoren met halfduimse aansluitpunten op een buis of slang met grotere (bijv. 22 mm) diameter geeft geen enkele meerwaarde omdat die aansluitpunten als reduceer werken. toch? Een onbruikbaar idee dus, lijkt mij...
:?: :( :?:
 

Niels

  • #11
@proost Hey, don't look at me! Ik schrijf ook maar op wat er in m'n hoofd rondspookt :-|
 

Proost

  • #12
Maar ik begrijp geen biet van je verhaal. Ten eerste radiatoren nooit in serie aansluiten.
Ten tweede zoek eens eerst op de basisprincipes van een 2 pijpssysteem.
Misschien dan je vraag eens her/formuleren?

Succes!

:mrgreen:
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #13
Hoi Niels,

Wat wilt u nu nog weten na alle vragen die u zelf heeft beantwoord. :wink:

Het door u voorgestelde plan 2 is de meest gebruikte methode.

Tot aan het plafond van de BG, CV buis 22 Ø mm daar zitten alle radiatoren op de bovenste verdieping op aan gesloten met Tstukken 22 x 15 x 22.
Het laatste TS stuk is van boven af gezien 22 x 15 x 15 en gaat door het plafond BG.

Door het plafond naar beneden CV buis 15 Ø mm naar de radiatoren BG.

Vr Gr
 

Niels

  • #14
Ik ga voor het tweede leidingplan, en omdat ik geen leidingen in het zicht wil zal ik de loodgieter om hulp vragen. Met een paar degelijk gesoldeerde verbindingen kan ik de boel netjes infrezen.

Bedankt voor de tips :prima:
 

Chathanky

  • #15
De leidingen dienen wel in buis te zitten als ze in de muur verwerkt worden.
Misschien is het eenvoudiger om voor deze stukken kunststof leiding te gaan toepassen. Maar overleg dit met je loodgieter, die moet er zo te horen ook mee werken.

Succes verder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu