Welk glas in serre en dak?

Vraagsteller

  • #1
Voor de glaskenners ;
je hebt zo veel soorten glas dta ik door de bomen het bos.....
welk glas kun je het beste in een serredak gebruiken? gehard of gelaagd of hr, etc?
in de onderbouw , lijkt me hr glas me het beste, alhoewel het wel minder zon doorlaat dan enkelglas. Het gaat mij vooral om het licht en dat het goed bij te verwarmen is zonder veel last van condens. Er bestaan ook massieve polycarbonaat glasheldere platen, maar zijn die niet veel duurder dan bv hr glas? en wordt hr glas überhaupt toegepast in serredaken?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Om u nog niet verder het zicht te benemen doet u er goed aan een gespecialiseerd bedrijf in de arm te nemen. Dit moet namelijk ter plaatste worden beoordeeld en heeft met oa omgevingsfactoren te maken, de gewenste isolatiewaarde, dikte van de glassponningen e.d.
 

Fiestaboyke

  • #3
Ik heb in de 4 jaar dat ik in het glas zit, nog nooit iets anders geplaatst dan serreglas (enkel glas 3mm als ik me niet vergis) ... Kan zijn dat er gelaagd wordt gebruikt maar dat heb ik iig nog niet tegen gekomen :)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Weet u het zeker? 3 mm in een serreDAK?
 

Fiestaboyke

  • #5
Ja, hoe raar het ook mag lijken ... Daarom dat ik dat ook niet zo graag doe, brengt toch wat risico's mee maar zijn meestal ook geen breede stukken ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Fiestaboyke woont in België, daar zijn de begrippen iets anders.
 

Fiestaboyke

  • #7
Is dit serieus bedoelt of ben je sarcastisch?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Dat is heel serieus bedoeld.
Voorbeeld, bij jullie wordt een serre ook wel veranda genoemd, een serre kan ook een broeikas zijn, dan praten we over heel andere zaken.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Dit heeft niets met sarcasme van doen, alles met verwondering. Hier doen we echt minimaal 6mm nog afhankelijk of er bomen in de buurt staan.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ik heb in mijn kweekkas 3 mm dik glas zitten en dat voelt heel kwetsbaar aan (1 x per jaar gaan de ruitjes er uit om schoon te maken). Ik kan me niet voorstellen dat dit glas in het dak van een serre (aanbouw met glazen wanden en dak aan een huis) gebruikt wordt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Tja, 3mm, het blijft "papier" zoals de schilder zegt. Vroegguh was er getrokken blank glas van die dikte wat vrijwel alleen in inbouwkasten werd gezet omdat je er dan het kristal glasservies ( uiteraard een pronkstuk ) door kon bewonderen.
 

Kacheltje

  • #12
Glas in serre daken heb je ook in HR glas.
Het hoeft ook niet perse gehard glas te zijn, kan wel en heeft als voordeel dat eventuele voorwerpen niet zo snel door het glas heen gaan maar blijven liggen op het dak en je niet het glas in je serre hebt liggen. Gelaagd glas of gehard glas sneuvelt evenwel.
Geen scherpe scherven die je raken is ook nog een voordeel van beide soorten speciaal glas.
Veelal past men gelaagd glas voor het buitenblad van het dubbelglas toe uit veiligheidsoverwegingen, en denk is denk ik niet verplicht voor een woonsituatie.
Wenselijk? ik denk van wel.

Dikte hangt of van de afmeting van de glasplaten. 3 mm kan best als het kleine ruitjes zijn, grotere vlakken ga je al naar andere diktes.

Verder dien je wel rekening te houden dat glas wel wat meer vergt van de constructie. kunststof is licht. of je serre geschikt is zal je nog moeten bekijken denk ik.
Dubbelglas wordt regelmatig toegepast, hou wel rekening met speciale profielen waar het glas in zit en afdicht, dit is niet te vergelijken met kunststof platen.

En condens, niet meer van binnen maar van buiten, HR glas condenseert aan de buitenkant bij snel afkoelende vochtige nachten.
 

Vraagsteller

  • #13
Wat ik tot nu toe gezien heb van serredaken met polycarbonaat platen, is niet best. Kijk maar eens op tweedehands websites. Meestal zijn ze helemaal verkleurd, vergeeld of vergroend-alg, . het materiaal verkleurt en die kanaaltjes, daar komt altijd vocht in. Hier geldt goedkoop is duurkoop. Glas is altijd weer proper te krijgen.
ik ga voor glas en vanwege de isolatie, dan maar hr gelaagd glas. Toen ik las over die 3mm glas, wist ik meteen dat hij iets anders met een serre bedoelde nl een broeikas. tik maar eens serre in op google, krijg je allemaal belgische broeikassen te zien.
bedankt beste mensen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #14
Zo ziet u allen maar weer, soms wordt het geschreven woord verkeerd begrepen. Ook weer opgelost.

:mrgreen:
 

Kitemasters

  • #15
20 jaar glaszetter geweest dus ik zou er iets van moeten weten :wink:

3mm wordt hier inderdaad alleen in kassen gebruikt.
reden het is goedkoop. een kas is tegenwoordig al zo
groot als een voetbalveld dus hr++ wordt dan onbetaalbaar.

dubbel glas en hr zie je wel in nieuwbouw-serres als de oppervlak niet zo groot is. vaak is dan een van de twee ruiten gelaagd. en tegenwoordig ook vaak met een
vuil-afstotende coating. je leverancier kan je informeren over de isolatie-waarden en denk daarbij
ook aan ventilatie want als de warmte moeilijker binnen komt gaat die er ook moeilijker uit. je wilt een serre geen sauna :wink:

wat ik nog het meest tegenkwam was draadglas. redelijk goedkoop, veilig, laat veel licht door en je hoeft niet na iedere regenbui te zemen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu