Wel of geen sondering?

Tendolle

  • #1
Voor onze aanbouw (5x3) moeten wij heien.

De gemeente heeft geen gegevens van de grond en zegt dat er een sondering uitgevoerd moet worden om juiste lengte van heipalen te bepalen. Dit is is een vrij kostbare meting volgens mij.

Kan het heibedrijf in het werk zelf bepalen wat de lengte van de palen moet zijn?

Ik ben benieuwd naar de reacties!
vast bedankt!
 

Droid

  • #2
Als het heibedrijf ook sonderingen uit kan voeren, kan dat. Maar vaak wordt het door een externe partij gedaan die daarin gespecialiseerd is.

De sondering moet zeker uitgevoerd worden, men moet weten hoe diep een vaste laag zit. Op die diepte moet de paal dan komen 'staan'.
 

Tiho

  • #3
Dit zal ook bij de tekening moeten voor de vergunnig, het rapport.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Het woonhuis zelf zal dus zeer waarschijnlijk ook op palen staan. Meestal zijn de de sonderingen van het woonhuis bruikbaar voor het bepalen van het paalpuntniveau. Indien u deze niet in het bezit heeft, opvragen bij de gemeente (bouw en woningtoezicht)
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
En Sondering kostbaar ?
het is maar net hoe je dat bekijkt.

Met goede gegvens is de constructeur in staat een scherpe berekening te maken.
Mogelijk verdien je die kosten al direct terug omdat je minder palen nodig hebt.
en anders weet je in ieder geval zeker wat je aan het doen bent.

De meeste heiers hebben wel een kort lijntje om een sondering te laten maken.
Maar dan ben je feitelijk al te laat de sondering is in de ontwerpfase nodig
 

Zijnstra

  • #6
Voor heipalen heb je altijd een sondering nodig. zoals hierboven al vermeld moeten ze weten hoe lang de palen moeten worden. het is niet zo dat de palen in het werk ingekort kunnen worden (en al zeker niet verlengt)

bijkomende vraag is ook of het verstandig is om heipalen te gebruiken voor je aanbouw. dit geeft nogal wat trillingen en is niet altijd bevordelijk voor je huis.

een vaak toegepaste methode bij bestaande bebouwing is een mortel schroef paal. hier word er een soort gat in de grond geboord. waping in het gat, en volstorten met beton. ook bij deze methode heb je overigens een sondering nodig.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Vaak wordt bij een aanbouw dezelfde paaldiepte gebruikt als de woning. En het komt ook voor dat stalen buispalen wat dieper geslagen worden dan berekend, omdat er niet voldoende kalendering was. Dit bepalen de heiers ter plekke. Dat is één van de voordelen van een stalen buispaal, die wordt ter plekke in elkaar gelast/gestapeld. Een mortelschroefpaal wordt nooit voor een kleine aanbouw gebruikt!

Maar als de gemeente gevraagd heeft om een sondering (en er niets in hun archief uit de buurt is te vinden), moet je wel met een heel goed verhaal komen om die niet aan te leveren. Wat zegt je constructeur?

De overlast van het heien van stalen buispalen wordt minder als je in de paal slaat, ipv erop.
 

Zijnstra

  • #8
IJkenhout schreef:
De overlast van het heien van stalen buispalen wordt minder als je in de paal slaat, ipv erop.
is het ook niet zo dat die stalen buispalen in de grond getrild kunnen worden?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Er zijn heel veel verschillende funderingspalen/systemen. Ik ken ze niet allemaal. Maar ik lees net dat trillen of wrikken van een stalen buispaal ook kan, naast op of in de paal slaan, of via puls. Heb ik nog niet toegepast gezien (uiteraard wel andere trillingsvrije/arme paaltypes). Zal ongetwijfeld duurder zijn (oa. omdat het langer duurt). Het is ook niet snel nodig, want je fundering (op staal) moet wel erg brak zijn als ie niet tegen een beetje trillen kan. Er zijn nog meer opties, bv. een trillingsmeter ophangen. Wordt vaak gedaan bij monumenten en andere kwetsbare panden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Misschien dat een schroeffundering ook mogelijk is, ook dan moet vastgesteld of dat kan.
 

EvdL

  • #11
Als ik zo op schroeffundering zoek zie ik alleen maar oplossingen voor schuttingen.

Heeft iemand ooit zoiets gebruikt voor een uitbouw?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Niet voor een uitbouw maar wel voor een gebouw in de ijsselmeerklei, die waren wel aardig wat groter dan de schroeffunderingen voor schuttingen en ze zagen er ook iets anders uit, dikke pijpen met weinig "schroefdraad".
 

EvdL

  • #13
Maar die zullen waarschijnlijk ook met een grote machine geplaatst worden.

Het "probleem" wat ik heb is dat ik een uitbouw wil hebben. Waarschijnlijk moet ik drie palen hebben maar ik heb niet zoveel ruimte om via de achterkant te komen en wil geen kraan door mijn huis :lol: .

Ik zag op internet dat een schroefpaal met een grote boormachine de grond in wordt gedraaid en dacht "EUREKA" dat is wat ik wil maar zag dat het voornamelijk voor schuttingen gebruikt wordt en zag geen voorbeelden van uitbouwen.

Aangezien ik LA ben en eerst onafhankelijke info wil voor ik een bedrijf op bel of het kan wilde ik weten of er anderen zijn die dit bij een uitbouw hebben gebruikt.
Ik heb n.l. wat ervaring met bedrijven die zeggen dat alles kan maar als het mis is weten ze van niks. En met mijn fundering wil ik geen probleem ( meer ) hebben :oops:
 

Tiho

  • #14
Er bestaan installaties die nog geen 80 cm. breed zijn. Zoek eens op buispalen :wink:
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #15
Ik denk dat Tendolle al klaar is met bouwen :)

Wat is LA?
 

EvdL

  • #16
Volgens mijn collega's ben ik LA = Lui Aangelegd :lol:

Ik heb nl een hekel aan onzinnig werk, als een computer programma mijn werk kan doen, waarom zou ik dan uren naar een beeldscherm zitten kijken?
Heb ons systeem zo ingericht dat ik met gemak 3 weken op vakantie ga en dat ik als ik terug kom binnen 1 uur alles bij gewerkt heb.

Toen ik een klusje op mijn werk deed en mijn gereedschap had mee genomen begonnen mijn collega's te piepen dat ik erg lui aan gelegd ben aangezien ik het werk door gereedschap liet doen bv ipv ouderwets met een blokje te gaan schuren de schuurmachine te pakken.

Sindsdien sta ik op mijn werk bekend als LA :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu