Wel een spouwmuur, geen gaten: maken?

Danoontje

  • #1
Dag allen!

We wonen 5 jaar in dit huis en pas vandaag zie ik dat wij geen spouwmuur gaten in de muren hebben. We hebben wel een spouwmuur.

het huis is uit 1950-1960 en heeft een kelder (mocht dat nuttige informatie zijn).

Doe ik er goed aan om zowel onder als boven spouwmuur gaten te maken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je huis staat er tussen de 62 en 52 jaar als je geen klachten hebt zou ik me om wel of geen gaten geen zorgen maken. Je kan meer fout dan goed doen. :wink:
 

Pirke

  • #3
Voor je het weet ligt je oprit vol met piepschuim bolletjes. LOL :D
 

Danoontje

  • #4
Hahah nee is niet geïsoleerd :-D Dat zou een bak zijn.

Ik heb alleen zelf het idee dat in de spouw toch wel wat vocht zit. Vandaar mijn zorgen ook een beetje.

Ik heb een keer een voeg uitgeboord om een kabel door te leiden en daar kwam geen harde voeg uit, maar meer mergel. En het leek mij ook niet echt super droog. Eerst heb ik daar geen aandacht aan gegeven. Maar nu ik erover nadenk...hoe kan ik nagaan of het wel of niet noodzakelijk om te zorgen voor een goede ventilatie? (het huis is ook witgeverfd, dus als bakstenen zelf al luchten; deze kunnen dat niet).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
De bedoeling van de spouw is dat het vocht aan de binnenkant van de buitenmuur eventueel kan condenseren. Gaat de temperatuur weer omhoog dan zal het vocht in de spouw drogen.
Als je huis met een te dampdichte verf is behandeld is er iets meer kans op condens in je spouw. Hoe je leeft, stookt en ventileert is ook van invloed.
 

Danoontje

  • #6
Dank je wel voor je vlotte antwoord :-)

Om eerlijk te zijn hebben wij de ruiten bijna altijd dicht (ivm katten).We hebben wel enkelglas-glasenlood, dus dat ventileerd van zichzelf al ;-) (her en der wat kiertjes).

In huis is het altijd erg droog; zo droog dat we in de winter standaard waterbakken aan de verwarming hangen.

Hoe beslis ik of het verstandig is of niet om deze gaten te maken? Of kan ik dat zelf niet beslissen en is het meer een kwestie van 'als het nu goed gaat, gaat het goed en verander daar dan ook niets aan' ?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Misschien eens onderzoeken hoe de spouw aan de bovenzijde is afgewerkt. Volgens mij is deze aan de bovenzijde gewoon volledig open. Dus ventilatie genoeg.
Ga je de spouw meer ventileren is er kans dat je iets meer moet gaan verwarmen omdat de binnenmuur wordt afgekoeld. Het is balanceren. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu