Weghalen oude PVC afvoer en waterleiding

Capellenaar

  • #1
Bij het voorbereiden van de plaatsing van een nieuwe keuken (in appartement) hebben wij geprobeerd oude aansluitingen weg te halen.
Op een muur waar in de nieuwe situatie niets voor komt te staan (in het zicht) zit een oude afvoer en tevens komt er een stukje afgedopte waterleiding uit de muur. Aangezien dit er niet zo fraai uitziet willen we dit wegwerken en de muur dan glad afwerken.

Afvoer:
De afvoer komt vanaf de onderburen in de muur omhoog, daar zit een 90 graden bocht op die ca. 4 cm uit de muur steekt. De 90 graden bocht zit dus vrijwel geheel in de muur en het buis waar hij op zit gaat direct naar de onderburen :( . Het zit er naar uit dat het niet lukt die 90 graden bocht geheel weg te halen en in de muur af te doppen. Zijn er andere oplossingen te verzinnen waarbij de afvoer gesloten is (ivm stank) en de muur glad gesmeerd kan worden? Ik heb zelf zitten denken aan het strak langs de muur afzagen en de bocht dan opvullen maar ik ken niet de juiste materialen om dat gat te vullen en weet ook niet of dit wel de beste oplossing is.

Waterleiding:
Er zit een soldeer afdop op een stukje koperen waterleiding. Wat kan ik het beste gebruiken om deze los te halen? Gasbrander/Soldeerbout. Ik gebruik dit soort spullen niet zo vaak, dus liefst geen heel duur apparaat. Ik wil de leiding daarna inkorten en in de muur afdoppen en dichtsmeren.

Alvast bedankt voor jullie reacties
 

Fiesiekus

  • #2
  1. Kan, met PUR het open eind vullen
  2. Met brander, maar reken dat het lastig is om een dop in de muur op een Cu-buis te solderen. Flink diep vrijkappen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
2. Waarom wil je eerst een dop er af halen om daarna de leiding in te korten? Inkorten en daarna afdoppen met een nieuwe dop. Tap wel het water af/blaas leiding beetje leeg anders stook je je wezenloos.
 

Fiesiekus

  • #4
Spaart een dop uit :mrgreen: .
 

Capellenaar

  • #5
Bedankt voor de reacties!

1. PUR - In hoe verre loopt dit in eerste instantie door de leiding naar beneden? Voor mijn onderburen is dit misschien geen loze afvoer.

2. Een brander dus, ok op naar de DHZ. Wat kan ik het beste gebruiken om te solderen. In de DHZ zag ik eerder soldeervet, tin en een soort busje met ook tin liggen. Moet ik de vlakken nog schuren voor het solderen?
 

Fiesiekus

  • #6
Dan douw je er eerst een plastic zak in.

Maar die H2O-leiding: wordt die überhaupt nog gebruikt? Ik bedoel: staat er H2O-druk op?
 

Xr8

  • #7
Hulpstuk en buis goed schuren. Dit is het belangrijkste, als dit niet goed gebeurd dan is de kans op lekkage groot.

Na het schuren beide te solderen delen insmeren met soldeervloeistof. Hierna de boel rustig verwarmen en af en toe even met de tin er tegen aan drukken om te kijken of het al smelt.

Na het solderen afblijven en rustig af laten koelen. Na het afkoelen de buis schoonmaken met een natte doek en de soldeerresten verwijderen.

Geheel wel intapen voordat je de muur aansmeert.

Het is overigens niet verstandig om stukken waterleiding te laten zitten welke niet gebruikt worden. Deze horen eigenlijk vlak bij een stromende leiding afgedopt te worden ivm besmettingsgevaar van het water.
Het probleem is echter dat de aftakkingen vaak niet te vinden zijn zonder hak en breekwerk.

Succes.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Eerst de dop en de pijp vertinnen met soldeer, warm maken en de dop op de pijp schuiven, daarna nog even naverwarmen, er hoeft dan ook geen groot gat gemaakt te worden om er bij te kunnen.
 

Capellenaar

  • #9
Bedankt voor alle reacties. Tijd om te gaan proberen, ik laat nog weten hoe het verlopen is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu