WCD's, schakelaar en lamp aansluiten

Mgh

  • #1
Op zolder hebben wij een kamer gemaakt, hier is nog nergens electriciteit aanwezig, dus dat zal geregeld moeten worden. Normaliter laat ik altijd alles door een vakman doen, maar ik wil bepaalde zaken ook gewoon zelf kunnen uitvoeren.

Het enige wat ik in de nieuwe kamer heb is een trekbuis met daarin de welbekende F,N en A draden. Nu wil ik hierop twee stopcontact (van beide vier aansluitingen), een lamp en een schakelaar maken. Zowel de schakelaar als de twee stopcontacten moeten aan de andere kant van de kamer komen.

Ik heb een tekeningetje gemaakt met daarop het idee. Excuses dat ik niet de officiële kleuren, tekens en iconen heb gebruikt, maar ik denk dat het duidelijker is dan louter tekst. Kunnen jullie adviseren of dit zo goed is? Of zie ik iets over het hoofd?


 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #2
Wat versta je onder huishoudkabel?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
In principe wordt voor de vaste installatie VD draad in buis of installatie kabel toegepast, geen huishoudsnoer.
Gebruikelijk is het plaatsen van een centaaldoos ter plaatste van het lichtpunt, vandaar leg je buizen naar de voeding, schakelaars en wandcontactdozen.
 

Mgh

  • #4
@Sxnder

Kleven er grote nadelen aan huishoudsnoer? Ik heb namelijk net 20 meter gekocht en geopend.. Er komt buiten een computer met monitor niet veel te draaien op de stopcontacten.

Wat is het voordeel van een centraaldoos in deze situatie?


@Ron321



De omschrijving op de verpakking: Huishoudkabel VMVL 3x1,5mm2 20m wit. Verder was het optisch dikker dan de andere huishoudkabels, volgens de bouwmarktmedewerker waren de snoeren even dik, maar had deze een extra dikke buitenlaag zodat het ook in vochtige ruimtes en buiten gebruikt kon worden. Dat laatste betwijfel ik, maar is niet aan de orde.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Voordeel van een centraal doos is dat het minder kabel kost maar als de kamer al helemaal klaar is en inbouw van dozen en buizen etc wellicht geen optie meer is, zou je een plintsysteem kunnen overwegen. Gebruik iig wel de voorgeschreven materialen. Getoond snoer valt daar helaas niet onder voor wat getreft het aanleggen van een vaste installatie.
 

Atmoz

  • #6
Elektriciteit aanleggen is een serieuze zaak. Aan jouw vraagstelling en reacties te merken weet je er niet al te veel van. Blijf ervan af en laat het door een vakman maken. Je bent aansprakelijk voor je eigen installatie, mocht er wat fout gaan, brand of elektriciteitsongeval, je bent de klos. Je kunt natuurlijk van alles aan elkaar knopen en uiteindelijk zal het ook wel werken, maar wil je het risico lopen op een rechtsprocedure als er iets fout gaat?
Nogmaals: wees wijs en laat een vakman komen.
 

Aernout

  • #7
Je tekeningetje lijkt ok.
Alleen trek je de eerder genoemde VD draad in die buizen.
Ook zal je lamp niet branden op nul en aarde .......

En inderdaad, houd je aan de regels!
Als je er niet uitkomt, besteed het dan uit .....
 

Mgh

  • #8
Aernout > VD draad gaat inderdaad door buizen. Verder klopt het volgende toch?
- Blauw en groen direct naar lamp
- Bruin direct naar schakelaar
- Zwart van schakelaar naar lamp

Atmoz > Daar heb je gelijk in, wat ik in mijn post niet vermeld heb is dat het nagelopen wordt door een vakman, die afspraak is al gemaakt.

Sxnder > Ik heb alle dozen, inclusief centraal dozen in de muur gezet dit weekend.
 

Aernout

  • #9
Groen naar de lamp?
Je kunt er het stalen armatuur mee aarden ......

WCD = blauw, bruin en aarde
Schakelaar = bruin naar toe, zwart vanaf (naar de lamp)
Lamp = blauw, zwart vanaf schakelaar

Lamp, draden door deksel voeren, op kroonsteentje afwerken.
Dan kun je de lamp nog eens vervangen zonder dat je met blote draden komt te zitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu