Wazig probleem: Naden laminaat komen omhoog

Shevhenco

  • #1
Goedemiddag,

Ik heb een ontzettend wazig probleem, waar jullie misschien bij kunnen helpen.

In mei hebben we hier een nieuwe laminaat vloer gelegd. Brede planken met V-groef, geen goedkope troep. Sinds een maand of anderhalf beginnen de naden in een straal van 2 meter rondom het gat van de kruipruimte open te staan. Dat die naden open staan, komt door vocht. Het is op sommige plaatsen zelfs zo vochtig dat er water uit de naad komt als ik er op de naad ga staan.

Maar de grote vraag is: waar komt dat vocht vandaan?

De vloer is van hout. Daarop is- om de boel egaal te maken - spaanplaat geschroefd. Op de spaanplaat ligt een ondervloer met aluminiumfolie. Daar bovenop ligt het laminaat. De kruipruimte is koud, maar kurkdroog. De onderkant van de vloer voelt vanuit de kruipruimte kurkdroog aan. Ook de onderkant van het luik van de kruipruimte is gewoon hartstikke droog.

Toen ik het probleem ontdekte heb ik direct een vochtwerend folie van een bekend Nederlands bedrijf op de grond van de kruipruimte aangebracht (ook al was die kurkdroog). Daarnaast zag ik dat er een CV-leiding loopt onder de plaats waar de naden omhoog zijn komen te staan. Deze CV-leiding heb ik nadien ingepakt met glaswol.

Ondanks deze maatregelen blijft er vocht uit de naden komen en lijkt het probleem zich langzaam uit te breiden.

De vloer wordt niet gedweild en als de kinderen per ongeluk een keer een glas drinken laten vallen, maken we de vloer direct droog.

De vloer heeft aan de zijkanten (onder de plinten) nog voldoende ruimte om uit te zetten.

Heeft iemand enig idee waar mijn vochtprobleem vandaan kan komen?

Hoe ik het op kan lossen weet ik, maar voordat ik die planken ga vervangen wil ik natuurlijk eerst de oorzaak achterhalen. Anders heb ik over een half jaar hetzelfde probleem...
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Waarschijnlijk is de vloer rond het luik kouder door de naden van het luik, daarop condenseert het vocht in de lucht.
 

Shevhenco

  • #3
Dank voor je snelle reactie. Tips over hoe ik dat kan oplossen? Tochtstrips op balkjes waar ik het luik op leg? Een vochtvreter onder het luik hangen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Wat voor een kruipluik ligt er. Ik denk dat het vocht niet van onder maar van boven, dus uit de woning, komt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Idd dat denk ik ook.
 

Shevhenco

  • #6
Zelf gemaakt luik van 22 mm multiplex, dat rust op balkjes die ik rondom het gat half onder de vloer heb geschroefd. Aan één kant een kleine inkeping waar ik met mn vinger in kan om het luik op te tillen. Op het luik ligt ondervloer en een uitgezaagd stuk laminaat.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #7
Vloer en kruipluik isoleren, zodat de temperatuur van het vloeroppervlakte stijgt en de condensatie stopt.

Ook een tochtvrije afdichting van het kruipluik is belangrijk.
 

Shevhenco

  • #8
Dank jullie wel. Ik ga vandaag direct aan de slag met het isoleren van de vloer en het luik.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Kijk even in de bouwmarkt hoe het zit bij een vloerluik, dikte isolatie en afsluiting lucht. Jouw verhaal lezende vermoed ik dat de situatie wat betreft het afsluiten van de lucht niet optimaal is.
 

Shevhenco

  • #10
Nou, heb me vandaag even boos gemaakt en de hele onderkant van de vloer voorzien van glaswol. Op de onderkant van het luik EPS geplakt en op de randen van het luik heb ik tochtstrips geplakt.

Ik kijk het een paar weken aan, en als het dan niet erger wordt ga ik een poging doen om 2 planken uit het laminaat te vervangen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Houd ons op de hoogte. Graag.
 

Shevhenco

  • #12
Isolatie zit er nu twee dagen in. Vanmorgen toen ik beneden kwam stond er bij één van de openstaande naden een plasje water. Eerste keer dat ik zoveel water heb gezien. Zou dit een effect kunnen zijn van de isolatie? Dat het water er nu uit trekt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
`beslist niet.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #14
Tocht via het kruipluik moet je beslist zien te voorkomen. Voor het ontstaan van vochtige lucht naar water is een proces wat niet zo grijpbaar is. Je krijgt met 4 zaken te maken. Lucht temperatuur binnen en die van in de kruipruimte en de relatieve luchtvochtigheid van de betreffende ruimtes.
 

Shevhenco

  • #15
Dan vrees ik dat het aanbrengen van isolatiemateriaal het probleem heeft verergerd. Ik kan het me bijna niet voorstellen, want ik heb diverse maatregelen genomen:

- EPS op onderkant kruipluik
- Glaswol onder de hele vloer
- Tochtstrips op de randen van het kruipluik

Maar blijkbaar helpt dat dus allemaal niet.

Wat kan ik nog meer doen? Iemand suggesties?

Zit zelf te denken aan het aftapen van ondervloer met alu-tape. Daarmee maak ik de ondervloer als het ware weer één geheel. Nadeel is dat ik dan iedere keer als ik de kruipruimte in wil de tape moet vervangen.

Iemand andere tips?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #16
Geef nog even de dikte van het isolatie materiaal op.

Merk op dat de temperatuur in de kruipruimte door het aanbrengen van het isolatiemateriaal omlaag is gegaan.
Hoe hoog is de kruipruimte en hoe is de ventilatie. Ik bedoel wordt er met lucht van buiten geventileerd. Wat zou de temperatuur kunnen zijn.
 

Shevhenco

  • #17
Dikte van het glaswol onder de vloer is 8 cm. Dikte van de EPS onder het luik is 6 cm.

De kruipruimte is zo'n 50/60 cm hoog en heeft een oppervlakte van zo'n 40 vierkante meter (5x8). Er zijn 4 ventilatiegaten. Geen idee wat de temperatuur in de kruipruimte is, maar het trekt vanuit de ventilatiegaten goed door en het was behoorlijk fris. Ik schat zo'n graad of 8 tot 10. Dat zou dus een temperatuurverschil van ongeveer 10 graden betekenen met de woonkamer.

De bodem van de kruipruimte is van zand en voelt droog aan, evenals de onderkant van de vloer voordat ik de ventilatie aanbracht.

Ik voel met de hand geen tocht langs het luik van de kruipruimte komen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Ik kom er niet uit. Wil je verder zoeken zou je mij de temperatuur en de luchtvochtigheid van je woning en de temperatuur in de kruipruimte moeten geven.
Met de gegevens die ik heb krijg ik tot nu toe geen vreemde dingen te zien. Het overige heb ik standaard genomen.
Wat een ruimte met lucht betreft, in dit geval je kruipruimte, kan ik uit drie opties kiezen. In die ruimte is het: stilstaandelucht, lucht die wordt geventileerd met binnen-of met buitenlucht. Kies ik de optie stilstaande lucht gaat het niet goed. Geventileerd met buitenlucht is er niets aan de hand.

Je hoeft mijn antwoord in deze situatie niet te quoten hoor. Is een van de prettige regels van dit forum.
 

Shevhenco

  • #19
Ik heb het probleem gevonden. Een lekkende radiator. Vocht liep langs het pijpje dat de vloer in gaat en kwam zo terecht tussen de ondervloer en het laminaat. Heb inmiddels zo'n 10 m2 laminaat eruit getrokken. Kom nu geen vocht meer tegen.

Gelukkig was de verzekeringsmaatschappij meedenkend!

Maar nu ik de vloer toch open heb liggen...

Ik heb het nu van onder naar boven als volgt:



Nu ik vorige week het glaswol heb aangebracht, moet ik dan de ondervloer met dampremmende laag (zie afbeelding) vervangen door een ondervloer met van die groene matjes?

Verder vraag ik me nog even af hoe het zit met optrekkende damp via de muren. Er wordt geadviseerd om een dampremmend folie altijd 5 cm tegen de muur op te laten lopen, maar met die ondervloer die ik heb kan dat natuurlijk niet. Loop ik hier een risico?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #20
Gelukkig, de software begreep het ook al niet. :lol:
Het is jammer maar het is beter als het aluminium aan de warme kant zou zitten. Er komt een heel klein beetje vocht te liggen op het aluminium. Je zou het aan kunnen kijken. Wordt het aluminium aan de bovenzijde vochtig zou je het eraf kunnen trekken. Geen idee of je de isolatie daarmee beschadigd.

Is het in huis 20 gr. en de temperatuur van de grond wordt niet lager dan 4 gr. is de situatie in orde. Bij vorst zal er iets meer vocht op het aluminium komen.
Ik begrijp dat het op dit moment zonder damprem onder de ondervloer allemaal keurig droog is, ook dat klopt met de software.

Wat bedoel je met optrekkend vocht van de muren? Het is toch alllemaal droog!
Ik heb gelezen dat je op de bodem een PE folie ia aangebracht, de kruipruimte is rond 50 cm hoog en wordt met buitenlucht geventileerd.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu