Wattage nieuwe radiator

Polter88

  • #1
Wij hebben veeel te weinig radiator-sterkte in de woonkamer en willen dus een nieuwe radiator kopen. We zouden volgens de bekende berekingen a.d.h.v. de m³ een radiator moeten kiezen met 4200 w.

We hebben echter een schitterende gezien die maar leverbaar is tot 3700 W. Maakt dat echt veel uit?

En hoe weet je of je cv het hogere wattage wel aankan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Polter88 schreef:
Maakt dat echt veel uit?
Het verschil is 500 W...
Polter88 schreef:
En hoe weet je of je cv het hogere wattage wel aankan?
Bijv. door het maximum vermogen van de ketel te vergelijken met het totaal aan vermogen van radiatoren die op die ketel aangesloten staan.

Gezien het feit dat geen van beide vermeld zijn, wordt het erg moeilijk voor de verwarmingsmannen hier iets over te zeggen. Noem in elk geval het merk/type van de ketel, en het aantal radiatoren en de grootte ervan ongeveer.

En anders is het toch echt beter er een vakman bij te vragen die een en ander goed berekent. Temeer daar een en ander ook afhankelijk is van bijv. mate van isolatie van het huis, gebruikelijke aanvoer/retourtemperatuur, type regeling enzovoort.
 

Polter88

  • #3
Dat het verschil 500 is is mij duidelijk :)
Het gaat mij erom of het qua warmte uit maakt, of qua iets anders (cv te hard werken ofzo?!). We hebben van 2 vakmannen een offerte, maar zij willen er ook, begrijpelijk, hun brood mee verdienen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De radiator van 4200 W geeft 13,5 % meer warmte af dan die van 3700 W.
Meer kan er echt niet van gezegd worden.

Gezien het gegeven dat er offertes uitgebracht zijn, betekent dit, dat er vakmannen een en ander ter plaatste hebben gezien en berekend. Dat is niet te vergelijken met het lukraak, zonder enige gegevens, zeggen hoeveel het scheelt, en of er problemen zullen optreden met de capaciteit van de ketel.

Omdat er hier sprake is van laten installeren en er al offertes zijn uitgebracht, zul je het met de offertes moeten doen, en kan de vraag (volgens de forumregels) niet verder beantwoord worden.

Slotje.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu