Waterslagprofiel rondom gevel; materiaal/afmetingen?

Wamelis

  • #1
Beste mensen,

Voor de horizontale naden in mijn gevelbekleding (wordt verticaal gepotdekseld) ben ik zoek naar een oplossing voor de afwatering. Er moet een waterslagprofiel komen dat helemaal rondom de gevel loopt. Het gaat om een een lengte van 6,5 meter, dan de hoek om, etc.

Dus zoiets:



Het profiel wordt vastgeschroefd aan een houtskeletconstructie. Het is nogal lastig om een passend profiel te vinden, ook omdat ik niet zeker ben van de materialen.

* Materiaalkeuze

Als ik het goed begrepen heb:

Zink mag over deze lengte alleen als het glijdend gemonteerd wordt, in verband met het werken van metaal en hout. Maar een glijdende montage is in mijn geval niet mogelijk, dus zink valt af.

Het alternatief is een aluminium profiel. Dit wordt opgebouwd uit kleinere delen met waterdichte koppel- en hoekstukken die wat beweging toelaten. Alleen zit je dan wel vast aan fabrieksmaten, omdat een loodgieter dit niet kan zetten.

1) Klopt dit? Correcties?

* Afmetingen

Ik ga uit van 1,5 cm afstand tussen rabat en waterslag, voor de ventilatie. Een tekening van het rabat:



Fabrieksprofielen zijn leverbaar in een afwaterende hoek van 5, 10 of 15 graden.

2) Maakt het voor deze toepassing uit welke hoek gebruikt wordt?

De flap naar beneden, die dus over het rabat heen valt, is in die fabrieksprofielen niet groot, meestal maar 2,5cm. Minus de ventilatienaad valt het profiel blijft maar 1cm overlap over. En omdat bij potdekselen de helft van de planken dieper ligt, lijkt het dat er erg makkelijk regen/spatwater achter kan komen.

3) Hoe groot zou de overlap van profiel over rabat moeten zijn, voor een goede waterdichting?

Dank!
Wim
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Aluminium kan je op elke maat laten zetten. Dat laat je niet door een loodgieter maar door een metaalbedrijf uitvoeren. Daar zijn er heel veel van die dit kunnen.
Zo,n bedrijf kan voor de montage ook slobgaten voor de montage in het verticale deel stanzen.
Let op iets uit plaat gemaakt heeft een ander uiterlijk dan een geextrudeerd profiel.



Het lastige zijn de koppel stukken.
Deze zal je extra moet laten zetten om het goed sluitend te krijgen en aan de montage kant moet je wat uit de ?????? halen om dit koppel stukje verdiept te laten vallen.
 

Wamelis

  • #3
OK, ik zal eens kijken wat ik kan vinden aan metaalbedrijven, en of dat een betaalbare oplossing is. (er zijn aardig wat meters nodig)

Weet iemand misschien nog een antwoord op de bovengestelde 1/2/3 vragen, over de praktijk van het werken met zulke profielen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Geen praktijk ervaring maar dit is wat in mij opkomt.
De bledhoogte is van belang hoe hoog is die houtenwand. Ik denk hoe hoger het hout hoe hoger ? moet zijn. Mij lijkt 15 erg iel.
De planken onder het profiel zou ik in hoogte iets laten verspringen zodoende kan het beter ventileren.
Zelf zou ik de moeite nemen de planken welke boven het profiel staan iets schuin te maken. Daardoor is er minder kans dat het water zich kops in het hout kan opzuigen.
De ruimte bij het ? schat ik op een maat van 3 tot 6 mm.
Wat me nog te binnenschiet. De hoeken zal je moeten laten lassen. Krijg je anders nooit waterdicht.
 

Wamelis

  • #5
Dank, en ik heb ter aanvulling nog ietsje meer info kunnen vinden.

In de Jellema boeken die ik kon inzien staat vermeld dat waterslag profielen altijd 15 graden moeten zijn, en dat de druiprand 3cm van de gevel af hoort te staan tegen streepvorming.

Ik heb nu twee offertes uitgezet, een bij een lokaal metaalbedrijf en een bij een grote waterslagproducent. Ben benieuwd...
 

Droid

  • #6
Hoe groter de hoek hoe beter... je wil niet dat er water op blijft staan.

3cm zou ik zeker aanhouden, gemeten vanaf voorkant hout - voorkant waterslag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu