Waterslag; help!

Verovi

  • #21
De leiding zit in de muur dus er steekt alleen een wasmachinekraan uit. De enige leidingen die ik zie, zijn degene op de foto (dus rond de watermeter en rond de stadsverwarmingunit). Heeft het denk je nog zin om die rond de unit te beugelen? Of is dat kansloos omdat het probleem meer in de leiding in de muur zit? Zou makkelijker zijn als er een soort mini kruipluikje in dat soort muren gemaakt wordt. Nu kun je er dus gewoon onmogelijk bij zonder te slopen. Zou een loodgieter wel kunnen nagaan of die leiding los zit? Misschien hebben ze daar apparaatjes voor?
 

ADDave

  • #22
Nee waterslagdemper moet altijd op de plek zitten waar de waterslag ontstaat.
In principe hoef je ook nooit meer bij de leidingen in de muur te zijn. Er vanuit gaande dat het correct aangelegd is.

Ook zou ik dit probleem bij de woningstichting neerleggen. Meer dan in dit topic kan je eigenlijk niet doen. Is het verkeerd aangelegd dan is het niet jouw verantwoordelijkheid om het op te lossen. Schakel desnoods de huurcommissie in willen ze er niks aan doen.

Een ERVAREN loodgieter kan vaak wel beoordelen waar het probleem in zit.
Laat die bijv. een rapportage opstellen of iets. Dan staat het op papier.
Die vaste onderhoudspartijen van de woningstichting moet je niet teveel van verwachten.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
Een kogelkraan is niet bedoeld om in te regelen, die is bedoeld om open of dicht te staan. Als iedereen die dingen bijna dicht heeft staan zou dat wel eens voor meer stromingsgeluiden kunnen zorgen.

Dus zet die kogelkraan gewoon open en regel de druk met een component wat er wel voor bedoeld is: het reduceerventiel.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #24
Wat mij op valt is dat de beugel waar de watermeter en keerklep gewoon los op de vloer staat zie geen bouten.
 
  • Like
Waarderingen: ABCDE

Verovi

  • #25
De waterslag op de warmwaterkraan is verholpen door het vervangen van de inlaatcombinatie. We laten dit ook maar preventief vervangen bij de verdieping boven mij om te kijken of dat iets aan invloed heeft.
 

Verovi

  • #26
XanderH: het was eerder niet duidelijk dat er een drukreduceerventiel zat dus bij gebrek aan beter hebben we toen de kraan maar wat afgeknepen.

Henk: er zit wel een soort wit goedje tussen de vloer en het metaal van die beugel. Heb er even aan gezeten, maar zit niet echt beweging in.
 

Verovi

  • #27
ADDave: huurcommissie is de laatste stap, zelfde verhaal met een ervaren loodgieter. Simpelweg omdat mij dat geld kost. Wil eerst alle opties die we zelf kunnen uitzoeken/toepassen proberen en als dat niet helpt en de verhuurder blijft moeizaam doen dan schakel ik zeker de huurcommissie in.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #28
Verovi schreef:
het was eerder niet duidelijk dat er een drukreduceerventiel zat dus bij gebrek aan beter hebben we toen de kraan maar wat afgeknepen.
Maar nu dat wel duidelijk is, zou ik dat bij jou en bij je buren anders regelen!

Een kogelkraan is niet gemaakt om af te knijpen. Dit kan zeker voor extra stromingsgeluiden zorgen.
 

Verovi

  • #29
Dat het voor extra stromingsgeluid zorgt snap ik, maar dat vind ik echt 10x minder erg dan waterslag. De kranen staan inmiddels weer open, maar bij de bovenbuur is nog niets gedaan aan de druk. Ze wilt alleen een professional het laten regelen. Eerst gaan we dus haar inlaatcombinatie laten vervangen (door Eneco) en daarna kan een loodgieter van de woningbouw langskomen om de druk af te stellen en mee te zoeken naar de oorzaak.
 

ABCDE

  • #30
Verovi schreef:
Ze wilt alleen een professional het laten regelen.
Wat? Dezelfde die nagelaten heeft die bij de bouw in te regelen?
 

Verovi

  • #31
ABCDE: tja ik kan er wel aan draaien, maar je kunt nergens zien hoeveel bar druk er op de leiding zit dus als zij aangeeft dat ze niet wilt dat 1 van ons eraan zit, dan dien ik dat te respecteren. Zij huurt haar woning dus ik heb er niets over te zeggen.

Edit: Helaas zit er bij mij toch weer een flinke tik op de warm water. De inlaatcombinatie is vervangen en het is toen 1dag weggeweest, maar weer terug. Iemand ideeen hoe dit kan? Voor de duidelijkheid: het is een stadsverwarmingsunit
 

Verovi

  • #32
Vandaag is Eneco weer langs geweest. De beste man zegt dat er een waterslagdemper op de koude waterleiding moet. Hoe kan het dat als ik warm water gebruik hij een tik geeft, maar op de koud water niet? Iemand suggesties?
 

ABCDE

  • #33
Omdat de inlaatcombinatie dan ook sluit en de drukgolf binnen een kleiner leidingdeel blijft
 

Verovi

  • #34
ABCDE: maar dat is toch pas vanaf een x aantal bar? En ligt het probleem dan in de koudwaterleiding of inlaatcombinatie? Deze laatste monteur zei dat ik een waterslagdemper bij de wasmachine moet plaatsen. Zie niet in hoe dat ooit kan gaan helpen als ik water gebruik tijdens douchen. Die helpt toch alleen zodra de wasmachine water pakt? Voor de duidelijkheid: als ik koud water gebruik in huis hoor je niks. Alleen bij het warme water.
 

ABCDE

  • #35
Zodra je heel snel de kraan dichtdoet met bijv. een magneetventiel komt al het water opeens tot stilstand. Dat water heeft ook gewoon kinetische energie. Dus zodra je heel snel de kraan dichtdoet kan het water er daar niet uit maar er drukt wel meer water die kant op. Dan krijg je een drukgolf en de terugslagklep van de inlaatcombinatie sluit.

Die druk van de inlaatcombinatie gaat over wanneer hij opent naar buiten toe. Er zit ook een terugslagklep in.

Al die ongebeugelde leidingen helpen ook niet mee.
 

Verovi

  • #36
Dat bovenste wat je benoemd snap ik, maar ik doe de kraan niet heel snel dicht. Heb de druk van de wateraanvoer (hoofdleiding woning) al iets naar beneden geschroefd. Hoe zou een waterslagdemper bij de wasmachine ooit moeten helpen als je water tapt in de keuken/badkamer? Dat kan toch simpelweg niet. Die waterslagdemper zit een de buitenkant van de leiding tussen de wasmachinekraan en wasmachine. Die doet toch alleen iets als die kraan water verbruikt en niet bij welke andere kraan dan ook?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #37
Nee, zolang de kraan van de wasmachine open staat werkt dat ding.
Werkt wel het beste als deze zo dicht mogelijk bij de veroorzaker wordt geplaatst.
 

ABCDE

  • #38
Waterslag dempers werken het beste als ze vlak bij de sluitende kraan zitten ja
 

Verovi

  • #39
De kraan van de wasmachine staat altijd open, maar de wasmachine vraagt niet constant water dus er is niet een constante waterstroom. Overal waar ik warm water pak is het probleem dus niet koud water. Keukenkraan voor afwas, douche, wastafel badkamer. De tik hoor je bij de inlaatcombinatie en voel je in de koudwaterleiding die naar de inlaatcombinatie toe loopt.
 

ABCDE

  • #40
Staat de inlaatcombinatie helemaal open? Welk type hebben ze opgehangen? En wat zat er daarvoor? Leidingen gebeugeld?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu