Wateropbrengst ketel

Mannetje

  • #1
In relatie tot en vorig artikel heb ik wat vragen

Druk in de waterleiding (Rainshower)


ik heb de test met de wateropbrengst gedaan en de uitslag was dat een emmer van +/- 10 liter uit de badkraan in ongeveer 45 seconden vol was . Dezelfde emmer had 90 seconden nodig om vol te raken als het water uit de douchekop kwam bij dezelfde temperatuur.

Aangezien de druk die muit de douchekop komt niet erg groot is zou je denken dat de druk bij het verlaten van de badkraan maar half zo groot is (45 / 90 = 1/2). Maar de invoerdruk bij de ketel is de druk van de koudwaterleiding = 4 bar.

De druk na de ketel is dus niet gelijk aan de druk voor de ketel. Weet iemand hoe je de drukval over de ketel kunt reduceren?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik denk dat je een waterbesparende douche(kop) hebt of een waterbesparend filtertje in je doucheleiding, waardoor de waterhoeveelheid wordt gereduceerd tot (ongeveer) de helft.

Er is in dat geval geen sprake van drukval door de ketel, maar van weerstand in de leiding, waardoor de uitstroomsnelheid lager is.
 

Mannetje

  • #3
Hoi Kees, bedankt voor het antwoord.
Er zat inderdaad een waterbesparend "zeefje" in de douchekop, die heb ik verwijdert, maar het resultaat is dat er nauwlijks meer water uit de douchekop komt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
En wat gebeurt er wanneer je de douchekop eraf haalt, en de waterhoeveelheid meet die uit de slang komt?

Er kan ook nog zo'n (eventueel verstopt) zeefje in de aansluiting van kraan naar slang zitten, en de douchekop kan verkalkt zijn. Je zou de douchekop kunnen ontkalken door hem een dag in de schoonmaakazijn te leggen.

Daarnaast kan de douchekop zelf van een waterbesparende uitvoering zijn, dus gemaakt om niet te veel water te geven.

Het lijkt mij vrij onwaarschijnlijk dat de oorzaak in de ketel zit, wanneer de normale badkraan wél voldoende water geeft. Tenminste, ik ga er daarbij vanuit dat je het hebt over de handdouche die aangesloten zit op de badkraan, je hebt dat verder niet genoemd.

Indien het gaat over een aparte douche(-cabine) dan zou er natuurlijk ook iets met de leiding daarheen aan de hand kunnen zijn, of met de kraan van de douche. Bijv. de zeefjes achter de kraan kunnen verstopt zijn door kalk of door soldeer (of bouw-)resten uit de leiding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu