Waterleiding verkeerd aangelegd (legionella)?

Bugboy

  • #1
Ik heb wat twijfels over de aanleg van mijn waterleiding. Mijn badkamer komt op een kanaalplaatvloer waar de oude dekvloer van is verwijderd. Er komt straks een vloerverwarming in. Nu heeft mijn loodgieter de leidingen als volgt op de kanaalvloer gelegd:


Morgen willen ze de vloer storten en dan komt de vloerverwarming er bovenop. Die komt door de hele badkamer. Maar volgens mij voldoet deze aanleg niet aan de voorschriften m.b.t. legionella:
  • CV leiding en waterleidingen kruizen (waterleiding loopt er ca. 5mm overheen).
  • Er is niet voldoende ruimte tussen vloerverwarming en de waterleidingen.
Volgens mij hadden de leidingen door de muren moeten lopen om besmettingsrisico te voorkomen. Morgen wil ik even overleggen met de loodgieter, maar het overleg gaat wat stroef. Ik wil dus even zeker weten dat ik gelijk heb.

Ik heb mijn informatie vanaf deze website: https://kennisbank.isso.nl/kenniskaart/hotspots-bij-vloerverwarming-voorkomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Confronteer de loodgieter met de gegevens op de site.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Jan, wat denk je dat de loodgieter zeggen gaat.
Ik kan het voorspellen.
Meneertje, valt allemaal mee, die website is overtrokken, en u gebruikt het toch elke dag. Die reactie is een kleine gok van mijn kant.

Maar ik hoop dat je eruit gaat komen, en dat de loodgieter het op gaat lossen, want we mogen niet zeggen dat het eigenlijk niet zo kan :lol:

Groeten b
 

Bugboy

  • #4
Er zijn meer twijfels van mijn kant. Ga morgen de confrontatie aan, maar ik denk dat ik op zoek kan naar een andere loodgieter. Jammer, want is een aardige kerel en ik dacht dat hij er wel verstand van had. Maar als ik als leek dit wel weet en hij niet, dan zal er wel meer misgaan :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Heel verstandig.
 

Kacheltje

  • #6
Als de loodgieter de waterleiding goed langs de muur heeft gehouden kan je de vloerverwarming 100 mm van de waterleiding houden, probleem opgelost. :wink:
 

Bugboy

  • #7
Leidingen lopen kriskras door de badkamer. Moet er dus allemaal weer uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er komt vloerverwarming in, de (warm)waterleidingen lopen dwars door de ruimte over de vloerverwarming dus niet langs de kant
 

Kacheltje

  • #9
Kon uit het plaatje eigenlijk niet veel halen.

Als ze midden door lopen kun je de loop van de vvw leidingen ook in lijn laten lopen met de oversteek van de waterleiding om kruisingen te voorkomen.

Dat het beter had gekund mag duidelijk zijn, maar opnieuw aanbrengen kost niet alleen hem maar ook jou kostbare tijd. Beter is dat te proberen te voorkomen met een goed passende oplossing. Lukt dat niet is het niet anders om de waterleiding te verleggen.
 

Bugboy

  • #10
Ik heb juist een professional in de arm genomen om dit soort fouten te voorkomen. Er zijn meer zaken waar ik twijfels bij heb. Ik ga het voorleggen en denk ik de samenwerking opzeggen. Er omheen werken kost mij veel warmtecapaciteit die ik later niet kan goedmaken. Nu lugt alles open en nu kan het nog hersteld worden. Dan maar even door de zure appel bijten.
 

Bugboy

  • #11
Vandaag gesprek gehad met de loodgieter. Ik heb aangegeven dat ik het wou laten nakijken door een andere loodgieter voordat de dekvloer gestort zou worden (zou vanmiddag gebeuren). Loodgieter gaf aan 100% vertrouwen te willen hebben en dat hij anders niet verder wou werken. Aangezien ik het toch wil laten nakijken hebben we dus besloten niet samen verder te gaan. Ik heb aangegeven de gemaakte uren en gebruikte materiaal te betalen en verder in redelijk goede verstandhouding uit elkaar gegaan.

In mijn optiek waren er twee zaken mis:
  • De CV leiding kruist de koud- en warmwaterleidingen. De waterleiding ligt er strak bovenop.
  • De waterleidingen liggen verspreid over de kanaalplaatvloer en de vvw buizen komen daar overheen te liggen. Daar komt wel een isolatiemat tussen, maar ik heb begrepen dat het dan nog steeds niet mag.

In de praktijk zal het allemaal wel loslopen. Douche en kranen worden dagelijks gebruikt, maar nu alles toch los ligt wil ik het volgens de regels gemaakt hebben. Nu op zoek naar een nieuwe loodgieter :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Verstandig, veel succes.
 

Bugboy

  • #13
Vandaag een andere loodgieter op bezoek gehad. Het bleek dat twee andere twijfelpunten die ik had (type WC reservoir en drain) ook niet in de haak waren. Blij dat ik de knoop heb doorgehakt, maar nu ligt alles wel 3 weken stil. Nieuwe loodgieter zit de eerste tijd vol :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Dat is jammer maar dan weet u wel dat het goed is, achteraf zult u blij zijn dat u drie weken gewacht hebt.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #15
Houd ook wel voor ogen dat de oude loodgieter er nooit beter op word gemaakt door de nieuwe loodgieter, al heeft de oude wel een paar goeie steken laten vallen :wink:

Groeten b
 

Bugboy

  • #16
Dat snap ik wel. Maar hij fakkelde hem niet af. Integendeel. Hij gaf aan dat het wel vaker voorkwam, maar dat het de voorkeur had om het anders te doen. Helemaal omdat er hier alle ruimte voor was. Hij gaat de leidingen via het plafond leggen. Er zit 15cm ruimte tussen de gipsplaat en de vliering en dat leek hem net zo handig. Geen gedoe met CV buizen en monteert net zo makkelijk.

Ik vond het eerder andersom vervelend. Ik heb ook nu weer open kaart gespeeld, maar ik kom natuurlijk wel als lastige klant over die zijn loodgieter "eruit gegooid" heeft. Ik vond dat ik daar alle reden toe had, maar dat is natuurlijk mijn kant van het verhaal. Mijn oude loodgieter zal daar ongetwijfeld anders tegenaan kijken.

In de praktijk zou het allemaal wel gewerkt hebben, maar ik wil het volgens de regels gemonteerd hebben. Daar wringt het. Waarheid zal ergens in het midden liggen, maar als de relatie verstoord is dan kun je beter ophouden.
 

Kanterz

  • #17
Bugboy schreef:
maar ik kom natuurlijk wel als lastige klant over die zijn loodgieter "eruit gegooid" heeft. Ik vond dat ik daar alle reden toe had, maar dat is natuurlijk mijn kant van het verhaal.
dat horen wij wel vaker als loodgieter zijnde, hoeft je niet druk over te maken dat je "nieuwe" denkt dat jij een lastige klant bent.
eerder een oplettende en meedenkende klant, persoonlijk heb ik die liever dan mensen die je nooit ziet of geen interesse tonen in HUN badkamer...
 

Bugboy

  • #18
@Kanterz: Ik heb ondertussen een andere loodgieter en dat is veel meer een match. Hij had ook nog enkele opmerkingen die ik meeneem waar het allemaal nog wat netter en strakker van wordt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu