Waterleiding naar tuinsauna

Jeroen holtkamp

  • #1
Ik wil een blokhut met daarin een sauna plaatsen in mijn tuin. Achter mijn huis zit een voorbereiding voor de waterleiding. In de blokhut wil ik een geiser op gas plaatsen voor het warme water.

- Kan ik het beste een 12 of 15 mm pijp gebruiken?
- Is koper het meest ideale materiaal of is er iets anders?
- Moet ik de leidingen (komen plm. 80 cm diep te liggen) isoleren met folie oid?
- Is er een limiet aan de lengte van de leiding? De afstand tussen de achtergevel en de blokhut is ongeveer 10 meter. Kan dit 1 pijp worden?
- Zijn er verder nog zaken waar ik op moet letten?

Gr, Jeroen
 

Fiesiekus

  • #2
Gaan je vragen over de gas- of over de waterleiding? Voor de waterleiding kan je makkelijker tyleenleiding in de grond leggen en aansluiten op de bestaande leiding.

Kijk voor een vergelijkbaar vraagstuk eens hier:
Wateraansluiting in een schuur aanleggen
Houdt ook rekening met de aftapmogelijkheid bij de woning
 

Jeroen holtkamp

  • #3
Mijn vragen gaan over de waterleiding. Gas verkrijg d.m.v. een geiser op gasflessen. Bedankt voor je link, daar staat erg handige informatie in.

Gr Jeroen
 

Michiel_H

  • #4
Ik zou de tyleenslang uit 1 stuk maken, dus geen koppelingen onder de grond.
Verder wordt 80 cm als vorstvrij beschouwd, extra isoleren lijkt me dus niet nodig.
 

Luc

  • #5
Het beste is om PE leiding te gebruiken en zeker geen koper of iets anders.

Ik werk zelf bij een watermaatschappij en leg zelf leidingen onder de grond. Je moet wel koppelingen kopen die wel in koper zijn en geen van de doe het zelf zaken, want die zijn meestal in kunststof en af te raden.

En wat de diameter aangaat: hoe groter hoe beter.
Wij leggen altijd PE 32 voor een huisaansluiting dus het mag wel wat minder zijn maar minstens 15 als je er een douche wil, waar toch nog iets uit komt.

80 cm diep is zeker voldoende en moet niet geïsoleerd worden, maar kan je ze ook niet in een schedebuis leggen zodat je er later niet met een spade insteekt. Onze leidingen en koperen koppelingen liggen jaren onder de grond zonder dat er ook maar iets aan komt als er niet in gestoken wordt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Luc schreef:
... maar kan je ze ook niet in een schedebuis leggen zodat je er later niet met een spade insteekt.
Niet helemaal duidelijk. Kan je nu juist wél of juist niet (beter) in een "schedebuis" (=mantelbuis?) leggen?

Hoe is het met die koperen koppelingen voor PE buis: Kan een leek zonder speciaal gereedschap zoiets aanbrengen, of is dat voorbehouden voor de installateur?
Want de forumleden/klussers hier zijn normaliter geen installateur en beschikken niet over eventueel persgereedschap!
 

Fiesiekus

  • #7
Neem even aan dat PE hetzelfde is als tyleen, is dat correct? Verder is het mij niet duidelijk waarom u koperen leiding ontraadt en koppelingen van koper aanraadt.
Veel leveranciers voeren ook tyleen koppelingen (of van kunststof in ieder geval) in hun leveringspakket. Is dat niet betrouwbaar in vergelijking met koper?
 

Luc

  • #8
PE of polyethyleen mag je na 35 jaar binnenin bekijken en is nog helemaal zuiver. Daar gaat niet stuk als je er met niets in steekt.

Koper buis kan na verloop van tijd gaatjes vertonen. Koper koppelingen zijn zo dik gemaakt en van zo een goede kwaliteit dat ze bij ons jaren onder de grond steken zonder dat ze stuk gaan.

Kunststof koppelingen durven al eens scheuren en zou ik NOOIT onder de grond of op plaatsen waar je niet meer aankunt steken. Je hebt alleen 2 gewone verstelbare sleutels nodig om ze vast te draaien...

Een schedebuis moet niet maar ik zou het maar doen als de leiding ergens licht waar je nadien nog eens moet graven en je door de buis kan steken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Koperbuis dat na verloop van tijd gaatjes gaat vertonen...

Misschien een factor bij een waterleidingbedrijf, waar leidingen in de grond (bij wijze van spreken) een eeuw moeten bestaan, maar voor een huis/tuin/keuken toepassing?

Lijkt me toch wat overdreven, dat je nu ineens geen koper zou kunnen gebruiken, na al die koperen leidingen, die overal al jaren in de woningen zitten, en onder de grond zijn gebruikt.

We zijn hier wel een klusforum voor de huisklusser, niet voor een waterleidingbedrijf!

Wat niet wegneemt, dat gebruik van een PE leiding, mits makkelijk monteerbaar, niet zou kunnen, ik vind alleen de plotselinge veroordeling van koperen leiding wat merkwaardig.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Veroordeling van koper is misschien niet nodig maar het is wel beter om kunststof te gebruiken, ik heb het vaak genoeg meegemaakt dat koperen leiding, die onbeschermd (een stuk) in de grond lag, lekkage veroorzaakte.
Dan heb ik het over een periode van zo'n 25 tot 30 jaar in de grond.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Vergis je niet Kees.
Ik ken panden van 15 jaar oud waar de koperleidingen van binnenuit opgelost zijn.

Geeft hele vreemde scheurpatronen op de buis net of er een worm in gevroten heeft.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Het is geheel nieuw voor me. Nooit van gehoord... :oops:

Maar goed, jullie zullen het wel weten.

Hadden ze dat koper allang moeten verbieden dus...
Mijn huis zit helemaal vol ermee. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Maak je niet ongerust, koper dat in droge omgeving ligt heeft er geen of nauwelijks last van, maar in de natte grond of een natte fundering is natuurlijk een ander verhaal.
 

Luc

  • #14
Je mag het natuurlijk niet overdrijven, niet alle koperleidingen gaan vlug stuk, maar het is nu eenmaal zo dat koper in vochtige omgeving er last van kan hebben.

Ik heb zelf al een koperleiding in een kruipkelder gaan repareren omdat er op meerdere plaatsen gaatjes in waren gekomen. De woning was 4 jaar oud. En dan is er nog de kwaliteit van de buizen.

Ik denk dat dat ook kan varieren. En ik ken ook woningen waar na 40 jaar niets aan het koper te zien is. Ik geef alleen maar mijn persoonlijke ervaring mee en verder mag je kiezen wat je zelf wil.
 

Fiesiekus

  • #15
In m'n vorige woning liepen nog koperen leidingen van 14 mm, en dat is een heel oude maat geloof ik. Die heb ik aangesloten met een speciaal verloopringetje op 15 mm. Nooit enig probleem met die heel oude koperen leidingen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu