Waterleiding in muur zonder mantel

Aequitas

  • #1
Ik ben in de badkamer bezig en ik zie dat de waterleiding in de muur(voor de douchekraan) geen mantel heeft. Het betreft een gibomuurtje.

Is het verstandig om dit te vervangen?(hoop extra werk maar een lekkage is nog meer werk). leidingen zijn erg blauw van de oxidatie.
 

Xr8

  • #2
Er hoort een mantel omheen te zitten in het geval het koper is. Zou eea wel aanpakken. Als de douchekraan niet goed is afgekit en je krijgt bij het gibo maar een fractie water dan gaat het koper nog sneller lek.

Succes.
 

Aequitas

  • #3
Maar hoe groot moet ik het risico zien? het heeft nogal wat consequenties. Tegels van de muur, leiding uitkrabben, vervangen, dichtsmeren, tegelen en voegen.

hele klus voor wat prutswerk van een ander...
 

Ruudvee

  • #4
Nergens voor nodig, bij mij zit het koper ook op diverse plekken ingemetseld sinds 1958.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik geloof dat het alleen maar kwaad kan als het een plek is die regelmatig nat kan worden.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Juist, bij een combinatie van zuurstof, continu vocht en cement of gips zal het koper eerder kapot gaan, normaal gaat een koperen pijp een leven lang mee.
 

Aequitas

  • #7
Is het niet meer de vraag of de leiding gaat lekken omdat hij vast zit in het gips, door het krimpen en uitzetten van de leiding? en daarmee dus de kans op een scheurtje in een gesoldeerde verbinding.

of bescherm je de leiding alleen tegen de zuren die vrijkomen als er water lekt???

er is al een een lekkage geweest in de badkamer door een lekkerde kitrand, en de gibo blokken waren op die plek dus helemaal poreus(bruin met gaatjes). zijn dat die zuren?
 

Ruudvee

  • #8
Aequitas schreef:
Is het niet meer de vraag of de leiding gaat lekken omdat hij vast zit in het gips, door het krimpen en uitzetten van de leiding? en daarmee dus de kans op een scheurtje in een gesoldeerde verbinding.
Nee, zie mijn antwoord hierboven, anders had ik al lang natte voeten gehad.
 

Jeroen_119

  • #9
Hallo,

Bij mij waren de douchekraanleidingen de bovenste 15 cm ook zonder mantel dat was al vanaf de bouw 15 jaar ofzo.
Niets aan de hand de leidingen zagen inderdaad wel een beetje blauw.
Ik heb ze nu wel voorzien van een mantel maar dat was omdat de boel toch al openlag. Ik zou het gewoon zo laten maar er wel voor zorgen dat er geen vocht bij kan komen.

Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu